Leren autorijden is leren omgaan met verantwoordelijkheid
Leren autorijden is leren omgaan met verantwoordelijkheid

'Wij willen veilige chauffeurs afleveren'

Algemeen

DELFT - Leren motor- of autorijden, dat is ook leren omgaan met verantwoordelijkheden, want je kunt met zo'n voertuig flink wat persoonlijke en materiële schade veroorzaken. "Ons doel is om mensen veilig en verantwoord te leren rijden", aldus Anita Jansen van Verkeersschool Jansen.

Anita Jansen is als we dit interview afnemen nog aan het bijkomen van het Carnaval. De goedlachse rij-instructrice was dit jaar adjudant van de Stadsprins. Dat roept wel een vraag op, want bier en autorijden, gaat dat wel samen? "Nee, is het nuchtere antwoord van Anita. Alcohol in het verkeer is not done. Maar ik drink dan ook niet, en al helemaal niet als ik in functie ben."
Wat geldt als adjudant, geldt al helemaal als instructeur. Een belangrijk element van de rijlessen is mensen wijzen op hun verantwoordelijkheid als bestuurder. En daar hoort het goede voorbeeld geven bij. "Teveel mensen zitten opgefokt of afgeleid achter het stuur", vindt Anita. Als instructeurs is het onze taak om veilige chauffeurs af te leveren. Ben je er helemaal bij? Heb je verkeersinzicht? Is je kijkgedrag goed? Kun je anticiperen op het andere verkeer? Je moet als het ware 'ruiken' wat een ander gaat doen." Daarnaast is natuurlijk ook je voertuigbeheersing belangrijk." Verantwoordelijkheid, dat betekent voor Anita ook haar cursisten zo goed mogelijk voorbereiden op het examen. "We willen er alles aan gedaan hebben om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken." "Onze instructeurs kunnen vanuit hun ervaring heel goed aangeven wanneer je de aanvraag kunt gaan doen", aldus Anita. Voordat je het examen kunt aanvragen moet je echter wel eerst je theorie-examen halen. Anita geeft daar zelf hulp bij: "Ik zorg er altijd voor de meest recente VekaBest boeken in huis te hebben (die worden tweemaandelijks vernieuwd) en ik neem met onze leerlingen ook oefenboeken en proefexamens door. Ik raad ook altijd aan om een paar proefexamens op de site van het CBR te doen. Dat kost wel geld, maar dan leer je wel het systeem kennen waarmee zij de examens afnemen." En dan komt het praktijkexamen er aan. Een spannend moment. "veel mensen denken dat je perfect moet rijden", zegt Anita. "Dat is niet zo. Perfectie is niet nodig, wel veilig, aangepast en besluitvaardig rijden."
Gewoon goed leren rijden, dat is het motto van Verkeersschool Jansen. "Je weet bij ons precies wat je krijgt: 60 minuten les, met een vaste instructeur. Bovendien is er in onderling overleg veel mogelijk. We onderscheiden ons in hoe we met mensen omgaan." En ook niet onbelangrijk: auto en motorlessen bij Verkeersschool Jansen zijn betaalbaar! www.verkeersschool-jansen.nl