Afbeelding

Hemd van het Lijf: Rachel van Barneveld

Algemeen

Rachel (28) is verenigingsondersteuner bij Delft voor Elkaar. Ook deze zomer krijgt zij Delft aan het sporten!

Waarom wilde je hier op de foto?
"Als verenigingsondersteuner ben ik bij onder andere Blue Birds betrokken. De vereniging heeft laten zien dat je met gedrevenheid en een goed plan veel kunt bereiken."

Wat doet een verenigingsondersteuner?
"Wij adviseren sportverenigingen op punten waar zij tegenaan lopen. Verenigingen moeten steeds meer inspelen op de veranderende maatschappij om toekomstbestendig te blijven. Wij begeleiden ze om vitaler te worden. Ook leggen we linkjes tussen sportverenigingen en maatschappelijke partners."

Werk jij in een bepaald gebied?
"Ja, in Wippolder, Centrum en Vrijenban. Door in een gebied te werken weet je wat er speelt en waar kansen liggen."

Jij houdt je ook bezig met het Delftse Sportakkoord, toch?
"Klopt. Ik ben coördinator van de werkgroep verenigingsondersteuning. Binnen het Sportakkoord bekijken meerdere partijen samen hoe we het sport- en verenigingsleven verder kunnen ontwikkelen. Daar gaan mooie dingen uitkomen!"

Wat heb jij zelf met sport?
"Ik heb gesport bij verschillende verenigingen en veel verschillende rollen vervuld. Als speler, maar ook als commissielid en trainer. Ik heb gezien dat een vereniging heel veel kan betekenen. Het is veel meer dan sport alleen."

Hoe bedoel je dat?
"Los van de fysieke voordelen brengt het sporten bij een vereniging je veel op sociaal, emotioneel én cognitief vlak. De club is een spil in de wijk. Je maakt er nieuwe vrienden, maar leert bijvoorbeeld ook omgaan met tegenslagen. Daar heb je veel aan in het dagelijks leven."

Hoe houden jullie kinderen deze zomer actief?
"Delft voor Elkaar heeft in samenwerking met sportverenigingen een zomerprogramma opgesteld, zodat kinderen ook deze 'coronazomer' een leuke vakantie hebben. Verenigingen stellen hun aanbod gratis ter beschikking. Ze kunnen bijvoorbeeld windsurfen en rugbyen. Leuke bijkomstigheid als kinderen hierdoor dé sport vinden die zij graag willen blijven doen."

Hoe kunnen kinderen zich opgeven?
"Dat kan via www.delftvoorelkaar.nl/zomeractiviteiten."

En hoe zit het met maatschappelijke organisaties?
"Delftse organisaties met vragen of leuke ideeën kunnen altijd contact met mij opnemen via r.vanbarneveld@haaglandenbeweegt.nl. Ik sta er altijd voor open om eens te sparren!"

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"…zou ik zorgen dat iedereen in Delft mee kan doen bij sportverenigingen. Met sport als doel òf als middel "