Rinus is al vanaf zijn vijfde op het water te vinden (Foto: Koos Bommelé)
Rinus is al vanaf zijn vijfde op het water te vinden (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Rinus van Rutten

Algemeen

DELFT – De 69-jarige Rinus van Rutten is al vier jaar met pensioen, maar nog altijd bijna fulltime aan het werk. “Want achter de geraniums zitten, daar heb ik toch helemaal geen zin in!”

Door Cheyenne Toetenel

Rinus heeft een rijk werkverleden. Eerst bij de kabelfabriek, later als taxichauffeur en de laatste 15 jaar in de logistiek bij Ipse de Bruggen. Bij laatstgenoemde verzorgde hij met veel plezier het vervoer van lichamelijk en geestelijk gehandicapten naar de dagbesteding. “Dat was prachtig werk. Ik had zo'n goede band met die gasten, dat ik ook jaarlijks het initiatief nam om met ze te gaan zeevissen. Dat pakten we groots aan.” Vier jaar geleden ging Rinus met pensioen, maar vrijwel direct pakte hij de telefoon om te informeren naar een vrijwilligersbaan. Dat doet hij vanaf dat moment met veel passie bij Stichting Stunt, waar hij zijn hobby kan uitoefenen: varen.

Fluisterbootjes
Varen doet Rinus nu bij Canal Hopper Delft. Dit is één van de projecten van Stichting Stunt; het Delftse activeringsbedrijf dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van betaald werk of duurzaam vrijwilligerswerk. Binnen het leerwerkbedrijf Canal Hopper Delft verzorgen de deelnemers het onderhoud aan de fluisterbootjes en zijn ze schipper en gastheer/gastvrouw aan boord. Hoewel Rinus als gepensioneerde niet volledig binnen deze omschrijving valt, nam hij toch contact op met de stichting. "De fluisterbootjes had ik al vaker zien varen en het leek me wel wat om schipper hierop te worden. Ik belde op maandag en kon dinsdag al de boot op voor een vaaroefening. Het ging vlekkeloos door de ervaring die ik heb, dus ik kon meteen aan de slag. Nu werk ik ook weleens nieuwe schippers in en geef ik ze een paar vaarlessen. Twee jaar terug heb ik de bootjes ook mogen schuren en schilderen, wat ik misschien nog wel leuker vind. Al voordat ik aan zo'n project begin, weet ik precies hoe de boot er uiteindelijk komt uit te zien. Het is super om dat dan ook echt voor elkaar te krijgen."

Havenmeester
Inmiddels heeft Rinus er ook een vrijwilligersbaan als back-up havenmeester bij. "Dat doe ik drie dagen per week. Ik vind het heerlijk werk om al die bezoekers met hun boten te ontvangen in de haven en ze informatie over de stad te verschaffen. Ik houd sowieso van contact met mensen. Gezellig een praatje maken, mensen over de stad vertellen. Dat doe ik als havenmeester, maar ook als schipper."

Vissen
Dat Rinus juist vrijwilligerswerk doet dat te maken heeft met boten is niet heel verrassend. "Ik ben al vanaf mijn vijfde op het water te vinden. Mijn opa had vroeger een bootje en ik liep altijd te zeuren dat ik meewilde, maar ik moest van hem eerst leren zwemmen. Hij bond een touw om mijn middel en liet mij met het water tot mijn kin in de Oosterschelde stappen. Hij deed voor hoe ik moest zwemmen en ik moest het nadoen. Natuurlijk ging ik veelvuldig koppie onder en kreeg ik aardig wat slokken zout water binnen, maar uiteindelijk lukte het. Vanaf dat moment ben ik altijd mee gaan vissen, wat ik nog altijd graag doe." Vissen doet hij nu minimaal één keer per week. "En de vis gaat dan het pannetje in. Daar ben ik mee grootgebracht!" Een eigen boot, dat hoorde er ook een grote periode van Rinus' leven bij. "Als jong ventje ging ik altijd wormen steken en vis verkopen om mijn spaarpot te vullen. Na heel lang sparen kon ik daar een eigen bootje van kopen. Ik ben natuurlijk heel klein begonnen, maar uiteindelijk had ik er één van tien meter met een achterkajuit."

Winterwerk
Vanaf 1 oktober tot 1 april wordt het werk op en rond het water een stuk minder voor Rinus. Maar thuis zitten, dat is hij zeker niet van plan. "In de winterperiode ga ik voor Stichting Stunt op een busje rijden om boodschapjes te doen. Hopelijk kan ik daarnaast ook de sloepen weer netjes maken in de loods. Ik doe waar vraag naar is. Zo kan het ook zomaar zijn dat ik bij Stunt in de houtwerkplaats ga staan. En mijn vrije uurtjes, die besteed ik aan vissen en biljarten. Na de winterperiode ga ik weer fris en fruitig aan de slag op het water, want dat is wat ik graag doe!"

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!