Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Amanda van der Zwaan

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - In het hospice aan het Vorrinkplein worden mensen in hun laatste levensfase liefdevol opgevangen en verzorgd, onder andere door vrijwilliger Amanda van der Zwaan (43). Vrijwilligers in het hospice zijn onmisbaar, maar zij hebben grote moeite om de roosters deze zomer te vullen. 

Door Cheyenne Toetenel

Amanda kreeg op haar twintigste zelf te maken met kanker. “In die tijd las ik een artikel over hospices in Nederland, wat een zaadje plantte bij mij”, vertelt ze. “Het zorgen voor een zo fijn mogelijke tijd in die laatste periode dat iemand nog te leven heeft, leek mij heel dankbaar werk. Na mijn genezing paste vrijwilligerswerk niet direct in mijn leven door het werk dat ik ging doen en het gezin dat ik opbouwde. Vrijwilligerswerk in een hospice is natuurlijk vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Daar moest ik het juiste moment voor vinden.” Dat moment vond Amanda anderhalf jaar geleden. “Hoewel mijn leven best druk is door werk, een puberdochter thuis en een partner waarmee ik niet samenwoon, had ik het gevoel dat ik eens in de week een dienst in het hospice kon draaien. Zo gezegd, zo gedaan. Juist omdat ik een kantoorbaan heb, doe ik dit mensenwerk graag. Om zo dichtbij iemand te mogen staan in een kwetsbare periode is heel mooi.” 

Zorgen
Als vrijwilliger bij het hospice word je goed begeleid door de verpleegkundigen. “Je staat er nooit alleen voor. Bovendien krijg je opleidingen aangeboden, om je deskundigheid te vergroten.” Taken zijn afwisselend per dienst. “We hebben vier diensten van vier uur op een dag, met twee vrijwilligers per keer. Draai je een ochtenddienst, dan betekent dit dat je om kwart voor zeven al in het hospice moet zijn voor de overdracht van de nachtverpleging. Samen met de dagverpleging verzorg je de mensen. Ze wassen, aankleden, het ontbijt klaarmaken, het bed verschonen, dat soort taken. De andere diensten hebben allemaal weer zo hun eigen dynamiek. Tijdens de lunchdienst ben je wat meer de gastvrouw. Je ontvangt het bezoek, doet huishoudelijke taken en bereidt de lunch voor. De dienst daarna ben je met het avondeten bezig en tijdens de avonddienst maak je mensen klaar voor de nacht. Tijdens de avonddienst is er vaak ook wat meer tijd om een spelletje te spelen, mensen voor te lezen en een gesprek met ze te voeren.” Welke dienst je draait, bepaal je zelf. “Ik rooster mezelf meestal in de ochtend in, omdat ik het fijn vind om de verzorgende taken op mij te nemen.”

Aandacht voor de ander
Werken in een hospice wordt door velen gezien als emotioneel zwaar. Maar zwaar is niet het juiste woord, vindt Amanda. “Een hospice is écht niet zo’n zware omgeving als mensen denken. Ons motto is: We willen geen dagen toevoegen aan het leven, maar leven aan de dagen. Je probeert mensen een fijne tijd te geven, dus er wordt ook veel lol gemaakt. Belangrijk is alleen dat je je wel moet beseffen waar je bent. En je moet het los kunnen laten als je naar huis gaat.” Het vrijwilligerswerk biedt Amanda zelf ook veel positieve dingen. “Dit werk brengt je terug naar jezelf en laat je alles in je eigen leven relativeren. Je bent zo dichtbij de dood, je voelt dat het leven eindigend is. Dus tijdens je leven ga je ook andere keuzes maken en anders over dingen nadenken. Wat dit werk mij ook gebracht heeft, is echt luisteren. Tegenwoordig zijn we in het dagelijks leven vooral bezig met ons eigen verhaal vertellen. Op social media laten we zien wie we zijn en wat we kunnen, maar goed luisteren naar wat de ander te vertellen heeft doen we minder. In het hospice draait het niet om je eigen verhaal, maar om dat van de mensen die daar verblijven.”

Word vrijwilliger!
Stichting Hospice en VPTZ Delft heeft dringend vrijwilligers nodig voor de zomermaanden. Ook als je alleen de zomermaanden wat extra uren te besteden hebt, ben je van harte welkom. “Als je tijdelijk wil bijspringen, hoef je niet de opleiding te doen die de vaste vrijwilligers doen. Je helpt in de huishoudelijke taken, brengt ontbijt, gaat even aan het bed zitten om een praatje te maken en vangt dierbaren op als ze het even lastig hebben. Je wordt hierin ondersteund door een ervaren vrijwilliger en een verpleegkundige. Ervaring in de zorg is niet nodig. Liefde en aandacht kan iedereen geven, en dat is het belangrijkste!”

Wil jij de mensen in het hospice helpen aan een fijne laatste periode van hun leven? Mail dan naar info@hospice-vptzdelft.nl of bel 015-2573121.