Logo delftopzondag.nl
Linda doet haar vrijwilligerswerk met veel passie (Foto: Koos Bommelé)
Linda doet haar vrijwilligerswerk met veel passie (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een gouden rand: Linda Klein

DELFT - De 70-jarige Linda Klein is al een tijd met pensioen, maar nog even actief op het werkveld als voorheen. Niet langer als werknemer, maar als vrijwilliger bij niet één maar drie verschillende organisaties.

Door Cheyenne Toetenel

Drie jaar voordat Linda met pensioen ging begon zij met haar eerste vrijwilligersbaan, als secretaris bij De Zonnebloem in de regio Delfland. "In die periode was ik al aan het lobbyen voor taken die ik op mij kon nemen na mijn pensioen. De wens om in het vrijwilligerscircuit terecht te komen had ik, omdat ik altijd veertig uur heb gewerkt. Ik zag het niet zitten om daarna in een gat te vallen." Iets eerder dan verwacht, trad Linda dan ook op bij De Zonnebloem. "Dat was voor mij een eerste opstap, met werkzaamheden die ik naast mijn baan kon uitvoeren." Linda is verantwoordelijk voor het secretariële werk, maar gaat ook een paar keer per jaar mee als begeleider op het schip MPS De Zonnebloem. "Het is speciaal om mensen met een lichamelijke beperking een mooie vakantie te bieden, met de nodige ondersteuning." De Zonnebloem heeft momenteel een tekort aan vrijwilligers en houdt daarom in september een wervingscampagne.

Gastvrouw
Een tweede stap was vervolgens snel gemaakt, toen Linda vijf jaar terug een vrijwilligersvacature van het Reinier de Graaf Gasthuis zag. "Ze zochten gastvrouwen en gastheren, iets wat mij enorm aansprak door mijn eigen ervaringen in het oogziekenhuis jaren daarvoor. Als patiënt vond ik het geweldig om geholpen te worden door zo'n gastvrouw die mij ondersteunde tijdens mijn bezoek." Linda zwaaide af bij haar werkgever en kon direct aan de slag in het Delftse ziekenhuis. "Daar sta ik op de eerste verdieping om mensen indien nodig te ondersteunen bij hun bezoek aan de poliklinieken. Het takenpakket is breed. Het ene moment begeleid ik patiënten naar hun afspraak, het andere moment breng ik cadeautjes langs op de afdelingen. Het is een kwestie van inspelen op de behoeften. Het leukste vind ik het naar de buitendeur begeleiden van pasgeboren baby’s en hun ouders. Zo'n klein hummeltje blijft bijzonder." Sinds de reguliere zorg in het Reinier de Graaf ziekenhuis weer is opgepakt, doet Linda ook de deurscreening. "In tijden van corona is het een belangrijke taak. Mijn collega's en ik stellen eenieder die binnenkomt gezondheidsvragen, om de situatie in het gasthuis zo veilig mogelijk te houden."

Delft voor Elkaar
Hoewel Linda het al vrij druk had met haar vrijwilligerstaken voor De Zonnebloem en het Reinier de Graaf Gasthuis, besloot zij drie jaar terug nóg meer vrijwilligerswerk op zich te nemen bij Delft voor Elkaar. "Daar zit ik twee dagdelen per week bij de receptie om Delftenaren met verschillende hulpvragen op te vangen. Ik verwijs ze door naar de juiste maatschappelijk werkers, zodat op hun behoeften kan worden ingespeeld." Daarnaast doet Linda een ochtend per week de telefoondienst voor de particuliere vervoersdienst van de organisatie. "En als ik vrij ben, rijd ik zelf ook mensen rond. Dat is erg leuk om te doen, vooral omdat de mensen zo dankbaar zijn."

Voldoening
Linda is iemand die van verscheidenheid houdt, en ziet daarom haar vrijwilligerstaken als de perfecte combinatie. "Die diversiteit zorgt ervoor dat het leuk blijft. Daarin staat het contact met mensen centraal. Ikzelf hecht veel waarde aan ondersteuning op momenten waarop ik hulp kan gebruiken, dus verleen ik dat graag ook naar anderen toe. Hulp zorgt voor blijdschap bij de persoon die je helpt, wat mij dan weer voldoening geeft." Volgens Linda is haar vrijwilligerswerk niet voor iedereen weggelegd. "Het vraagt om gedrevenheid en positiviteit. Mensen reageren weleens bot, daar moet je tegen kunnen. Hoe ik daar persoonlijk mee omga? Ik zie er de humor vaak van in, wat enorm helpt." Veel positiviteit haalt ze ook uit de band die zij heeft met haar collega-vrijwilligers. "Nieuwe vriendenkringen zijn ontstaan, wat ook weer invulling geeft aan mijn leven." Wat Linda graag doet in haar vrije uren? "Ik pas twee keer per week op mijn kleinkinderen, wat ik zie als mij-tijd. En in het weekend heb ik voldoende tijd om mijn contacten te onderhouden!"

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Meer berichten