Philip Nijgh, directeur ROC Mondriaan; Stephan Brandligt, wethouder; Michael Koevoet; John Kuijpers, werkbegeleider (Foto: Fred Wosgien)
Philip Nijgh, directeur ROC Mondriaan; Stephan Brandligt, wethouder; Michael Koevoet; John Kuijpers, werkbegeleider (Foto: Fred Wosgien)

Alsnog een papiertje op zak!

Algemeen

DEN HOORN - De allereerste praktijkverklaring in de regio Haaglanden gaat naar Michael Koevoet, en daar is hij maar wat trots op. Terecht, vindt John Kuijpers, zijn begeleider bij Werkse! “Michael wilde zich ontwikkelen, en daar heeft hij zich met hart en ziel voor ingezet.”

Een praktijkverklaring is het resultaat van een nieuwe vorm van leren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: praktijkleren. Meer dan de helft van de mensen in de bijstand en een derde van de mensen met een WW-uitkering heeft geen diploma’s. Dat maakt ze kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Leren in de praktijk kan mensen helpen om zich te ontwikkelen, ook als een volledig mbo-diploma of een mbo-certificaat een brug te ver voor ze is. Met een praktijkverklaring op zak kan een werkzoekende aan een werkgever laten zien dat hij bepaalde werkzaamheden beheerst.

Complimenten
Wethouder Stephan Brandligt feliciteerde Michael met zijn praktijkverklaring. “Jij hebt zelf het initiatief genomen om weer te gaan leren. Dat is vast niet altijd makkelijk geweest, maar het is je wel gelukt. Complimenten!” Brandligt noemt de pilot Praktijkleren met praktijkverklaring in het mbo 'een mooie samenwerking tussen ROC Mondriaan, sociaal werkbedrijf Werkse! en de gemeente Delft'. "Dankzij deze vorm van maatwerk krijgen mensen meer kansen op de arbeidsmarkt en daardoor meer regie over hun eigen leven.”

Meteen een baan
In de toekomst gaat Werkse! niet alleen eigen medewerkers, maar ook werkzoekenden helpen bij het behalen van een praktijkverklaring. Hiermee kunnen zij aantonen dat zij bepaalde werkprocessen beheersen. Door samen te werken met werkgevers kan de werkzoekende aan het einde van het traject meteen starten met een betaalde baan.