Ria is al 36 jaar vrijwilliger bij GGZ (Foto: Koos Bommelé)
Ria is al 36 jaar vrijwilliger bij GGZ (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Ria van der Steuijt

Algemeen

DELFT - De 88-jarige Ria van der Steuijt is al 36 jaar vrijwilliger bij GGZ Delfland. Prettig voor de cliënten, maar ook zeker voor Ria zelf. Thuis zitten op haar oude dag, dat is namelijk geen optie voor haar.

Door Cheyenne Toetenel

In het verleden werkte Ria als huishoudelijke hulp en zorgde zij voor haar ernstig zieke moeder. Toen de situatie verslechterde en de zorg toenam, besloot Ria zich volledig te focussen op haar moeder. Ook op het moment dat die zorg stopte ging Ria niet terug naar het voor haar bekende werkveld. Liever stak zij haar tijd in het zorgen voor mensen die haar hulp goed kunnen gebruiken. Toen Ria werd gevraagd om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de dagbesteding van Doel Delfland, hoefde zij daar dan ook niet lang over na te denken. “Dat voelt zo goed om te doen, dat ik ook na 36 jaar nog graag op de fiets stap om bij GGZ te helpen.”

Doel Delfland
Doel Delfland is onderdeel van GGZ Delfland. Mensen die in behandeling zijn bij GGZ Delfland of een wmo-indicatie hebben, krijgen hier zinvolle dagbesteding aangeboden of worden begeleid naar (on)betaald werk. Naast het bieden van woonbegeleiding en beschermde woonvoorzieningen, worden cliënten geholpen om problemen op te lossen die ze belemmeren actief deel te nemen aan het dagelijks leven. Ria is hierbij niet alleen een goede gastvrouw, maar ook een luisterend oor.

Balie en bakken
Door de jaren heen heeft Ria verschillende vrijwilligersfuncties bekleed binnen Doel Delfland. “Voorheen was ik vooral actief bij de balie. Daar verzorgde ik de telefoontjes en het computerwerk, maar daarnaast voerde ik veel gesprekjes met cliënten. Vaak om ze gerust te stellen of op te beuren als ze ergens mee zaten.” De aanwezigheid van Ria’s hondje Sammy droeg daar ook sterk aan bij. “Sammy ging altijd mee en trok veel aandacht. Cliënten gingen ook altijd graag een stukje met hem wandelen om hem uit te laten.” Daarnaast ging Ria regelmatig mee als begeleider op uitjes, hielp zij bij de organisatie van feesten en activiteiten én was zij actief in de horecavoorziening. “Vijftien jaar lang verzorgde ik samen met Marcel en Henny de patatmiddag, wat een groot succes was. Ik deed het bakwerk en de twee heren namen de bestellingen op.” Bakken is sowieso een van Ria’s specialiteiten. “Jaren terug werd bij Doel Delfland een appeltaartenwedstrijd georganiseerd. Hoewel ik er niet zo van houd om in het middelpunt van de belangstelling te staan, besloot ik toch maar mee te doen. Ik heb de taart in de ochtend ingeleverd en in de middag kwam de secretaresse mij halen met de vraag of ik wilde helpen bij het tillen van iets zwaars. Niet meer denkende aan de appeltaarten, liep ik de ruimte binnen en werd ik overvallen door fotografen. Ik was eerste geworden. Sinds die dag noemen de cliënten mij Ria van de appeltaarten. En de appeltaarten, die worden nu nog steeds gebakken met de cliënten.” Tegenwoordig heeft Ria andere taken en staat zij meer in nauw contact met de cliënten. “Op maandag en dinsdag ben ik gastvrouw bij Doel Delfland. Ik schenk er koffie en doe spelletjes met de cliënten. Daarnaast hebben we leuke beautymiddagen, waarbij ze mij altijd vragen om de nagels mooi te lakken. En natuurlijk is er altijd ruimte om een goed gesprek te voeren.”

DNA
Het vrijwilligerswerk hoort bij Ria, stelt zij zelf. “Doel Delfland is een deel van mijn leven geworden en zit in mijn DNA.” Het werk is voor beide partijen goed. “Het voelt fijn om andere mensen te helpen, maar het helpt mij zelf ook. Nu ik thuis helemaal alleen ben, vind ik het prettig om onder de mensen te komen. Mensen vragen weleens: heb je nou nog steeds zin om dat te doen? Maar ik ben blij dat ik dit nog kan doen. Actief zijn is goed voor de hersenen, al helemaal op mijn leeftijd. Ik voel me niet 88, ik voel mij fit.” De waardering die Ria krijgt voor haar werk vindt zij fijn. “Het gebeurt regelmatig dat cliënten mij in de stad enthousiast begroeten. Dan voel ik mij toch wel geliefd.” Ook onder het personeel is Ria een graag geziene collega. Activiteitenbegeleidster Mary Muilman: “Ik bewonder haar doorzettingsvermogen en empathie naar de cliënten toe. Iemand die deze leeftijd heeft en nog zo actief is, daar heb ik diep respect voor.”

Ken jij een vrijwilliger die het verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt hij/zij in Delft op Zondag!