Logo delftopzondag.nl
Marieke is vrijwilliger bij het Rode Kruis (Foto: Koos Bommelé)
Marieke is vrijwilliger bij het Rode Kruis (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een Gouden Rand: Marieke Smittenberg

DELFT - De 32-jarige Marieke Smittenberg is al vijf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis afdeling Delft en Midden-Delfland. "Echt iets voor mensen kunnen betekenen vanaf het eerste moment, dat is wat dit vrijwilligerswerk zo mooi maakt."

Door Cheyenne Toetenel

Drie dagen per week werkt Marieke als doktersassistent bij een huisartsenpraktijk. De overige dagen houdt zij zich bezig met het Rode Kruis in Delft, waar ze tegenwoordig een coördinerende rol heeft.

Hulp
"Als vrijwilligers staan we klaar om te helpen als dat nodig is", vertelt Marieke. "Je komt mensen van het Rode Kruis tegen bij evenementen waar we al jaren EHBO leveren, maar we helpen ook kwetsbare mensen om zichzelf beter te kunnen redden in het dagelijks leven. Hulpbereidheid is voor ons als vrijwilligers vanzelfsprekend, natuurlijk ook in tijden van nood."

Sterke combinatie
Marieke kwam zelf vijf jaar geleden terecht bij de Delftse tak van het Rode Kruis. "Het begon allemaal met een EHBO-cursus toen ik net in Delft kwam wonen. Naar aanleiding daarvan besloot ik mij aan te melden als vrijwilliger. Een goede manier om mijzelf nuttig te maken en ook nog eens mensen te leren kennen in mijn nieuwe leefomgeving." Het vrijwilligerswerk sluit ook goed aan bij haar 'nieuwe' werk. "Een paar jaar terug heb ik mij laten omscholen tot doktersassistente. Voorheen was ik werkzaam in de toerismesector, maar dat voldeed niet meer aan mijn wensen. Natuurlijk is het leuk om mensen te helpen bij het uitzoeken van een vakantiebestemming, maar dat is niet een échte levensbehoefte. Het is een luxe. Als doktersassistente en vrijwilliger bij het Rode Kruis krijg je te maken met echt belangrijke zaken." Juist de combinatie van haar werk en vrijwilligerswerk bevalt Marieke goed. "Je ziet op de huisartsenpraktijk mensen met medische problemen binnenkomen, maar nooit vanaf het begin. De kans om ergens vanaf het allereerste moment hulp te bieden , sprak mij aan. Dat directe eerste contact met mensen die het nodig hebben is mooi om mee te maken."

Coördinator
De eerste jaren van haar vrijwilligerswerk was ze direct op het werkveld te vinden. "Als EHBO'er draaide ik mee op evenementen; of het nu een groot- of kleinschalig evenement was, een sporttoernooi, straattheater of een muziekfestival." Maar vanaf het moment dat Marieke een kind kreeg, werd het erg lastig om op locatie mee te draaien."Aanwezig zijn als EHBO'er op al die evenementen lukte gewoon niet meer. Toen werd mij vanuit de afdeling gevraagd of ik vanuit huis wilde helpen met de organisatie ervan. Dus evenementen online zetten, zodat vrijwilligers zich erop kunnen inschrijven. Dit jaar zou ik met een clubje starten met de organisatie van de hulp op grotere evenementen zoals de Golden Tenloop en Koningsdag, maar die gaan dit jaar helaas niet door. Maar ook nu heb ik nog genoeg te doen!" Marieke maakt momenteel namelijk deel uit van het corona-coördinatieteam. "Wij krijgen hulpaanvragen binnen, waarna wij op zoek gaan naar beschikbare vrijwilligers. Op dit moment zijn we vooral actief bij ziekenhuizen om bijvoorbeeld de temperatuur van bezoekers op te meten bij binnenkomst, bij de Voedselbank om te helpen met het verspreiden van maaltijden, en het ophalen en thuisbrengen van personen die naar de trombosedienst moeten."

Flexibiliteit
De door Marieke genoemde hulpverlening zal voor velen niet klinken als het takenpakket van het Rode Kruis. "Maar ook dit hoort bij onze afdeling", vertelt Marieke. "Het is belangrijk dat we voor iedereen klaar kunnen staan op het gebied waar zorg nodig is. Zeker in deze coronatijd is het ook nodig om mensen te helpen met bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het Rode Kruis, maar het is op dit moment wel de hulp die nodig is. Maar ook het plakken van een pleister bij de hockey of iemand helpen die bij een hardloopwedstrijd in elkaar stort, behoort normaal gesproken tot onze taken. Flexibiliteit is nodig om dat allemaal in te kunnen vullen."

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten