Sara in wijkcentrum Het Buitenhuis, waar zij taallessen geeft (Foto: Koos Bommelé)
Sara in wijkcentrum Het Buitenhuis, waar zij taallessen geeft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Sara Berkhout

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Sara Berkhout helpt nieuwe Nederlanders bij het leren van de Nederlandse taal. Als vrijwilliger van Delft voor Elkaar verzorgt zij conversatielessen voor Taal Sociaal. 

Door Cheyenne Toetenel

Sara is geboren in Suriname en woont al een lange tijd in Nederland. Vanuit haar functie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had zij veel contact met ambassades in het buitenland, om de bijstand van Nederlanders die in het buitenland wonen te regelen. Ook nu zij gepensioneerd is blijft het contact met mensen uit het buitenland bestaan, maar dan op een andere manier. Als vrijwilliger van Delft voor Elkaar houdt Sara zich niet langer bezig met uitkeringen, maar met het aanleren van de Nederlandse taal aan nieuwe Nederlanders. 

Uitdaging
“Thuiszitten was absoluut niet wat ik wilde na mijn pensioen”, vertelt Sara. “Een advertentie van Delft voor Elkaar trok daarom meteen mijn aandacht.” In die advertentie werden krantlezers opgeroepen vrijwilliger te worden voor verschillende afdelingen. “In eerste instantie dacht ik dat de vervoersdienst wel wat voor mij zou zijn, maar de toenmalige vrijwilligerscoördinator had iets anders voor mij in petto: lesgeven aan mensen van wie Nederlands niet de moedertaal is. Die uitdaging heb ik met beide handen aangegrepen en ga ik nu, ruim zeven jaar later, nog altijd met plezier aan.”

Taal Sociaal
Delft voor Elkaar organiseert Taal Sociaal voor mannen en vrouwen uit Delft van wie Nederlands niet de moedertaal is. Zij die hier komen hebben als gemeenschappelijke deler hun onwetendheid, niet alleen van de taal maar ook van de Nederlandse cultuur. Dit leidt in veel gevallen tot een sociaal isolement. “Taal Sociaal biedt ze een kans om hieruit te komen. Tijdens de lessen komen ze met anderen in contact die in dezelfde situatie zitten. Ze delen emoties met elkaar en geven elkaar tips om met de situatie om te gaan. Dit, in combinatie met het steeds beter leren van de Nederlandse taal, zorgt ervoor dat ze steeds socialer worden. Taal is namelijk de sleutel om mee te kunnen doen in de samenleving. Het beter beheersen van de Nederlandse taal draagt bij aan zelfredzaamheid en het doorbreken van sociaal isolement.”

Lesgeven
Met lesgeven had Sara al ervaring voordat zij deze uitdaging aannam. “In Suriname heb ik op een zondagsschool lesgegeven, wat ik erg interessant vond om te doen. Het was mij dan ook niet vreemd. Ik hou van zingen en vertellen, wat goed past binnen de lessen.” Juist de combinatie met de verschillende culturen waarmee Sara in aanraking komt bij Taal Sociaal wekt extra haar interesse. “Mensen uit mijn groep komen uit Turkije, Marokko, Syrië, Ghana, Brazilië, Afghanistan, China en Rusland, dus het is een heel gemêleerde groep. Culturen komen samen, wat het ontzettend leerzaam maakt voor hen en ook zeker voor mij.” Taal Sociaal houdt het schema van de schoolvakanties aan, met uitzondering van de zomervakantie. Die houden ze van begin juli tot september. De lessen worden verzorgd op twee locaties: wijkcentra De Vleugel en Het Buitenhuis. Sara geeft elke maandag en donderdag twee uur les aan haar groep. “Als docent krijg ik de ruimte om zelf de invulling van deze lessen te bepalen. We spreken met elkaar over dat wat de groep bezighoudt, want het gaat immers over conversatie. De één spreekt al basis Nederlands, de ander nog niet. Maar met handen en voeten, en hulp van elkaar komen we er uit. Het gaat uiteraard ook niet om ‘perfect’ Nederlands spreken en schrijven. Het gaat om het durven te proberen en uiteindelijk jezelf verstaanbaar te maken bij de dokter, het ziekenhuis of de gemeente.”

Oekraïense groep
Naast haar reguliere groep, heeft Sara er op dinsdag een Oekraïense groep bij in woonzorgcomplex Stefanna. “Dit is behoorlijk pittig, want ze spreken nog helemaal geen Nederlands. Daarom werken we veel met plaatjes, voorbeelden en losse woorden. Met elkaar converseren in het Nederlands is lastig, maar we maken kleine stapjes. Daarnaast leveren deze bijeenkomsten veel emotionele momenten op. Mannelijke familieleden zijn nog in Oekraïne. Soms hebben de dames behoefte om daarover te praten met elkaar en hun emoties met mij te delen. Die ruimte geef ik ze, want dat is belangrijk.”

Inschrijven voor ‘Taal Sociaal’ kan via Delft voor Elkaar. Mailen kan naar taalsociaal@delftvoorelkaar.nl.