Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Sjaak Lispet

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Geboren en getogen Delvenaar Sjaak Lispet is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft. Als voorzitter zet hij zich zes dagen per week in voor DSV Full Speed, wat na 52 jaar lidmaatschap voelt als zijn ‘thuis’. Maar ook voor goede doelen doet Sjaak veel, onder meer als voorzitter van Swim to Fight Cancer Delft. 

Door Cheyenne Toetenel

Na in de jeugd bij DHL te hebben gespeeld, ging Sjaak aan het eind van zijn tienerjaren bij Full Speed voetballen. “Dat kwam door mijn broers”, vertelt Sjaak. “In het begin zaten we met met zes broers en twee zwagers in een team. Hartstikke leuk, maar niet altijd ideaal. Als er één een schop kreeg, doken we er met z’n allen bovenop!” Aan dat familieteam kwam na een jaar een eind. De meesten vertrokken, maar Sjaak niet. Hij is nu, 52 jaar later, nog altijd te vinden bij de club. Ondanks dat hij met zijn 72 jaar ook een jaartje ouder wordt, is zijn betrokkenheid bij de club in al die jaren niet afgenomen. Integendeel; Sjaak verkeert momenteel naar eigen zeggen juist op zijn hoogtepunt.

De club floreert
In zijn rol als vrijwilliger is Sjaak door de jaren heen gegroeid. “In de jaren zeventig en tachtig heb ik mij beziggehouden met de contributie en het secretariaat. Daar ben ik mee gestopt toen ik in 1990 voor Stadsbelangen in de gemeenteraad kwam, omdat het te veel werd. Toen ik in 1998 uit de politiek stapte, ging het niet zo goed met Full Speed. Mij werd gevraagd of ik wilde helpen om de club weer op te bouwen.” Sjaak begon als algemeen bestuurslid, waakte later over de penningen, was even secretaris en is nu alweer dertien jaar voorzitter. “Inmiddels floreert de vereniging enorm, maar dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste. Full Speed heeft het geluk dat veel leden en vrijwilligers trouw zijn aan de club. Zo hadden wij pas geleden een huldiging voor iedereen die 40, 50, 60 jaar lid is. Er stonden er 30 op een rij, wat natuurlijk heel bijzonder is. Frans Hogervorst is het toppunt. Ouwe Frans is 94 jaar oud en komt al 84 jaar bij Full Speed.”

Familieclub
Dat de betrokkenheid juist bij Full Speed zo groot is, heeft er volgens Sjaak alles mee te maken dat het een familievereniging is. “Je kan hier als 4-jarige al voetballen, moeder kan tennissen, vader kan voetballen, opa kan meedoen met Walking Football. Veel leden blijven hier hangen en schrijven later ook weer hun eigen kinderen in. Dat zoveel volledige gezinnen een band hebben met een sportvereniging is uniek en trekt mij erg aan. Net als de sfeer. Zodra je het terrein oploopt, heeft iedereen alleen een voornaam. Niet ‘meneer Lispet’, maar gewoon ‘Sjaakie’. Dat ook de allerkleinsten dat roepen is toch heerlijk!”

Een stapje terug
Sjaak wijst erop dat het wel steeds lastiger wordt om voldoende vrijwilligers te vinden. “Jongelui staan niet te springen en hebben andere dingen aan hun hoofd, maar ondertussen vergrijst ons vrijwilligersteam. Daar maak ik mij best zorgen om.” Zelf zou Sjaak ook graag de voorzittersfunctie willen overdragen op een geschikte opvolger. “Hoewel ik deze taak nog altijd vol enthousiasme vervul, merk ik dat het fysiek zwaarder wordt nu ik zelf ook wat jaartjes ouder ben. Dan zit ik op de bank te knikkebollen en zegt mijn vrouw: ‘Gezellig, ben je er weer!’.” Niet gek, want Sjaak is wekelijks zo’n 40 tot 50 uur op de club te vinden. Daar blijft het niet bij, want thuis doet hij ook nog een hoop voor Full Speed. “Ik ben niet alleen voorzitter, maar doe ook administratieve taken. Elke dag ben ik met de club bezig, behalve op woensdag. Die dag is heilig, want dan passen mijn vrouw en ik op de achterkleinkinderen.” 

Lintje
Zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor Full Speed is niet onzichtbaar gebleven. Sjaak ontving hiervoor een koninklijke onderscheiding. “Ik zeg zelf altijd dat die eigenlijk naar mijn vrouw had moeten gaan. Het belangrijkste is dat je familie achter dat wat je doet staat. Dat heeft zij altijd gedaan, al zegt ze soms weleens dat ze me weer even terug moet trekken aan de riem als ik te hard van stapel loop en te veel van huis ben. Dat is alleen maar goed, zeker ook voor mij. Zelf ging ze vroeger overigens ook met regelmaat mee naar de club. Dan draaiden wij samen met onze dochter en kleindochter bardiensten. Dat was hartstikke leuk.”  

Swim Delft
Sjaak is niet alleen voorzitter van Full Speed, maar sinds 2017 ook van de Swim in Delft. Swim to Fight Cancer is een zwemevenement dat dit jaar op 3 september plaatsvindt in Delft. De deelnemers zwemmen twee kilometer om via sponsoring geld op te halen voor onderzoek naar kanker. De start en finish vindt plaats bij Huszar aan de Hooikade 13. Vanaf daar wordt er door het Rijn-Schiekanaal richting Laga en de Oostpoort gezwommen. Bij de Oostpoort keren de deelnemers weer om terug te zwemmen. Ook kinderen kunnen meezwemmen op een kortere afstand. “Het jaar dat mij werd gevraagd of ik de rol als voorzitter op mij wilde nemen, is mijn broer overleden aan alvleesklierkanker. Dat was voor mij de motivatie om ja te zeggen. Met de rest van het bestuur vergader ik nu wekelijks om alles goed voor te bereiden, want bij zo’n evenement komt veel kijken.” Het is heel dankbaar, maar zeker ook emotioneel vrijwilligerswerk. “Zeker op de dag zelf. Mensen die meedoen zwemmen voor familie of vrienden die zijn getroffen door kanker, of hebben zelf de ziekte. Dat grijpt aardig je emoties.” Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om te spinnen voor onderzoek naar kanker. Koos van der Burg leidt dit onderdeel dat bij Laga gaat plaatsvinden. Hoewel Sjaak zelf ook al veel spinningevenementen voor goede doelen als Inloophuis Debora en het Sophia Kinderziekenhuis heeft bijgewoond, stapt hij in september niet op de fiets. “Er zijn te veel zaken die op die dag geregeld moeten worden. Mijn taken zijn het helpen met de opbouw, het opvangen van de burgemeester die het startschot zal geven, en verder moet ik gedurende de dag bijspringen en sturen waar nodig. Bij de volgende spinningevenementen van Koos ben ik vast wel weer van de partij.”

Wil jij deelnemen aan de Swim of andere deelnemers steunen? Ga dan naar www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-delft