Passie met een Gouden Rand: Nelleke Flipse
<p>Nelleke staat ondanks alles heel positief in het leven (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Nelleke staat ondanks alles heel positief in het leven (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een Gouden Rand: Nelleke Flipse

DELFT - Nelleke Flipse is 54, maar ziet haar leeftijd als ‘maar een getal’. De ene dag voelt zij zich 18, de andere 81. “Mijn lijf wil niet altijd. Als je reuma hebt is dat nou eenmaal zo.” Toch blijft ze positief en probeert ze die instelling ook over te dragen op lotgenoten als vrijwilliger bij Reumapatiëntenvereniging (RPV) regio Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Nelleke was 18 jaar oud toen de diagnose reuma werd gesteld. “De grond zakte weg onder mijn voeten. De eerste drie maanden na mijn diagnose heb ik alleen maar op de bank gelegen, want ik kon niks door de pijn.” Met hulp vanuit haar omgeving, met name haar man, ging uiteindelijk de knop om. “Vanaf dat moment dacht ik: ik heb gewoon pech, maar mijn leven hoeft hier niet door te stoppen. Ik ben van de bank afgekomen en meer gaan bewegen. Dat ik een hond kreeg hielp mij enorm, want dan moet je wel. Ik denk dat dit mijn redding is geweest om toch door te gaan met mijn leven, want als je niet beweegt roest je vast.” De reuma is op dit moment stabiel, maar Nelleke heeft wel haar dipjes. “Maar ook al gaat het op zo’n moment wat minder, ik blijf altijd relativeren. Ja, ik doe er wat langer over om uit bed te komen, dat is nou eenmaal zo. Maar dat is helemaal niet erg.” Nelleke kijkt niet naar wat zij niet meer kan, maar juist naar wat zij wél nog kan. “Als je alleen maar naar het negatieve kijkt, is de kans groot dat je in een depressie terechtkomt. Het is goed om juist positief in het leven te blijven staan om dat te voorkomen. De ene dag kan ik heel veel, de andere dag niks. Dit verschilt soms zelfs per uur, want reuma is heel onvoorspelbaar. Toch ben ik nog vrij mobiel; ik rijd nog auto, kan nog wandelingen maken. De situatie had veel erger kunnen zijn.”

Lotgenoten
Ondanks haar positiviteit kreeg Nelleke een grote tegenslag te verwerken. “Op een bepaald moment kreeg ik van artsen te horen dat ik niet meer mocht werken. Ik wilde wel, maar het ging niet meer. Mijn lichaam sparen en rust houden, dat was belangrijk. Toch kwam er al vrij snel een moment dat ik op zoek ging naar nieuwe bezigheden. Nu help ik lotgenoten bij RPV Delft, in de hoop dat zij net zo positief in het leven komen te staan als ik.” Via een folder bij de arts kwam Nelleke in aanraking met de vereniging. “In eerste instantie dacht ik dat het niets voor mij was, maar toch gaf ik het uiteindelijk een kans omdat het een manier was om met lotgenoten in contact te komen. Inmiddels ben ik al tientallen jaren lid en 14 jaar onderdeel van het bestuur.” Als vrijwilliger helpt Nelleke op diverse vlakken. “Ik help bij de organisatie van lotgenotencontact en het jaarlijkse dagje uit, maar onderhoud ook het contact met Reuma Nederland, artsen en verpleegkundigen.”

RPV Delft
RPV Delft is een ontmoetingsplek voor alle mensen, met welke vorm van reuma dan ook. “Door elkaar te ontmoeten kun je van elkaar leren hoe je met reuma om kunt gaan en elkaar een luisterend oor bieden.” De vereniging organiseert onder meer informatieavonden, koffiemiddagen, dagjes uit en sportgroepen onder deskundige begeleiding. “Warmwateroefeningen, yoga, medische trainingstherapie en SPA/Bechterew-oefengroep behoren tot de mogelijkheden voor onze leden.”

Belang
Het belang van de Reumapatiëntenvereniging is volgens Nelleke het samenbrengen van mensen en ze weer op gang helpen met steun. “Jij bent niet reuma en de reuma is ook niet jou. Jij bent jij. En ja, dat je toevallig reuma hebt daar moet die reuma dan maar mee leven. Die instelling proberen wij over te brengen op leden. Het is prettig om te spreken met lotgenoten. Soms heb je maar twee woorden nodig en begrijpt de ander je al. Het is mooi om mensen een steuntje te geven en ze weer op weg te helpen. Er voor een ander zijn, maar tegelijkertijd zelf ook steun vinden bij die persoon. Het is een mooie wisselwerking in een ongedwongen sfeer.” Nelleke roept lotgenoten op zich in te schrijven als lid. “Mensen zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. Maar ook mensen die een vrijwilligersfunctie zien zitten, kunnen wij goed gebruiken. De Reumapatiëntenvereniging heeft veel te bieden.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten