Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Frans Geerlink

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Frans Geerlink wil Delft nóg mooier maken door stenen en asfalt te vervangen door ‘groen en bloem’. Als voorzitter van Stichting DelftBloeit is hij goed op weg om die ambitie waar te maken en de stad beetje bij beetje te vergroenen. 

Door Cheyenne Toetenel

Als kind werd hij groot gebracht op een boerderij in Twente, maar tegenwoordig geniet Frans alweer tientallen jaren van zijn groene stadstuin in de binnenstad. “Op mijn zeventiende verhuisde ik naar het westen, waar ik later via Monster in Delft terecht kwam”, vertelt de natuurliefhebber. “Hier heb ik de studie Weg- en Waterbouwkunde gedaan, maar uiteindelijk ben ik in het onderwijs gaan werken. Als wiskunde- en natuurkundedocent heb ik gewerkt in Den Haag, Schiedam en later in Delft.” Na ruim 30 jaar te hebben gewerkt op het Stanislascollege Westplantsoen is Frans een bekend gezicht voor veel Delftenaren. Inmiddels is hij met pensioen. “Hoewel ik al die jaren vol enthousiasme heb gewerkt in het onderwijs, vind ik het hebben van vrije tijd ook heerlijk. Ik fiets en wandel graag, voetbal nog een beetje bij DHL en ben daarnaast graag bezig in mijn tuin.” Sinds 2018 is daar zijn betrokkenheid bij Stichting DelftBloeit bijgekomen. 

DelftBloeit
“Tijdens een vergadering van Belangenvereniging Binnenstad Noord maakte ik kennis met Simon Huiberts, één van de oprichters van de Stichting DelftBloeit”, vertelt Frans. “Dat waar de stichting zich mee bezig hield, vond ik prachtig. Ze hadden toen al het eerste tulpenveld -bestaande uit 100.000 tulpenbollen - gemaakt op het toen nog braakliggende terrein bij het Stadskantoor. Het was net klein Keukenhof in Delft.” Frans besloot zich als vrijwilliger aan te sluiten bij DelftBloeit. “Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in flora en fauna en ben ook al tijden lid van diverse natuurclubs. Daarnaast ben ik een doener. Uit het verhaal van Simon bleek dat vrijwilligerswerk bij DelftBloeit de perfecte combinatie is tussen denken en doen. Het creatief denken wordt aangesproken, waarna je jouw ideeën tot werkelijkheid brengt. Dat was voor mij de motivatie om ook binnen de stichting aan de slag te gaan.” De eerste jaren hielp Frans bij diverse projecten en sinds april 2020 is hij voorzitter van DelftBloeit. “Ria Duijndam, die samen met Simon DelftBloeit heeft opgericht, vroeg mij om deze rol van haar over te nemen. Twee jaar later bevalt de functie mij nog goed.”

Tulpenvelden
Frans kijkt terug op een aantal mooie projecten waar hij de afgelopen jaren aan heeft mogen meewerken. “We hebben het tulpenveld bij het Stadskantoor nog eens laten terugkomen in 2019. Dit hebben wij groots aangepakt. We hebben paden gemaakt met houtsnippers, bankjes neergezet en een schilderijlijst gemaakt om mensen echt een belevenis te bieden.” Toen het braakliggende terrein bij het Stadskantoor in gebruik werd genomen en het tulpenveld daar niet meer kon terugkeren, mocht DelftBloeit van de gemeente het terrein naast de ALDI aan de Papsouwselaan gebruiken. “Daar hebben we 50.000 tulpenbollen gepoot, paden, bankjes en een mooie grote tulpenvaas gemaakt. Wij merkten hier dat veel omwonenden er enorm veel plezier aan hadden om er gewoon even te gaan zitten. In die omgeving heb je heel weinig groen, waardoor deze toevoeging enorm werd gewaardeerd.” Tegelijkertijd kreeg DelftBloeit een veld aan de Martinus Nijhofflaan toegewezen, waar 100.000 tulpen werden gepoot. “Bij het poten van die tulpenbollen op de verschillende terreinen hebben wij hulp gehad van scholieren. Vanuit de stichting hebben wij scholen in de buurt aangeschreven of ze wilden helpen. Op het moment dat de tulpen in bloei stonden, mochten zij als eerste langskomen om een bosje tulpen te plukken voor thuis.” Toen de tulpenvelden moesten vertrekken van de locaties, organiseerde DelftBloeit ‘opgraafdagen’. “Iedereen mocht langskomen om met schepjes bollen uit te graven voor thuis. Ze kregen van ons een flyer mee met daarop informatie over hoe je tulpenbollen moet drogen, pellen en poten. Ik heb dan ook niet alleen genoten van de tulpen, maar vooral ook van de mensen die hebben geholpen en heerlijk bezig zijn geweest op het terrein. Er kwamen op de opgraafdag zelfs mensen met kruiwagens en schoppen aan om gratis bollen eruit te halen. Dat is toch fantastisch.”

Biodivers Delft
Toen de braakliggende terreinen opraakten, dachten Frans en Simon na over andere mogelijke projecten om Delft groener te maken. “Wij hebben samen de ambitie om Delft biodiverser te maken en bedenken daar mooie projecten voor. Een voorbeeld daarvan is te zien in de Phoenixstraat. De groenstroken daar hebben wij gevuld met bloembollen, in samenwerking met leerlingen van de Laurentius Praktijkschool. Rotary Vermeer heeft er een flink aandeel in gehad om dit te financieren.” Rotary Vermeer houdt jaarlijks de actie ‘End polio now’ waarbij men doosjes gevuld met tulpenbollen verkoopt. De opbrengst wordt vervolgens door de Bill Gates Foundation verdrievoudigd, waardoor er veel geld gaat naar het bestrijden en voorkomen van polio. Kopers van bollen konden deze doorsluizen naar DelftBloeit, om ze in de openbare ruimte te laten poten. “Daarnaast hebben we in opdracht van de gemeente het pleintje voor The Student Hotel naast het busstation mooier gemaakt, totdat de aanleg van het Van Leeuwenhoekpark begint eind augustus. De veertig bloembakken die wij daar hebben geplaatst moeten over een paar weken weg. Wij hopen ze op Gasthuisplaats te mogen plaatsen, want daar mag het een stuk groener worden. Wij van DelftBloeit werden al eerder door de gemeente gevraagd mee te denken over de herinrichting van dit gebied en andere delen van de binnenstad. De voortgang verloopt moeizaam, maar we hebben goede hoop dat het de goede kant op gaat.” Een ander project waar Frans zich momenteel mee bezighoudt is de vergroening van de Koepoortstraat. “Tijdens het EK 2021 kleurde de Koepoortstraat oranje. Dit toonde dat het een straat met gemeenschapszin is, maar ik zag ook een straat met heel weinig groen. Nu ben ik bezig om met bewoners de straat groener te maken met geveltuintjes, klimplantjes en groenslingers. Het is een soort pilot, waaruit zal blijken hoe we bewoners vaker kunnen gaan betrekken bij projecten van DelftBloeit. Mijn volgende uitdaging is het maken van een binnenstadparkje. Daarvoor heb ik al een locatie op het oog.” DelftBloeit heeft ook de ambitie om een ‘wandelend bos’ naar Delft te halen. “Het idee is om net als in Leeuwarden tijdelijk bomen in bakken op plekken te zetten waar Delft nog wel wat groen kan gebruiken. Daarna gaan ze weer weg, maar wordt wel de discussie met de gemeente en de buurt gestart, want dan weet iedereen waarover men praat. Ze hebben dan immers met eigen ogen het verschil tussen steen en boom gezien en de vele voordelen ervan kunnen ervaren.”