In het Buitenhuis is iedere woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur inloop (Foto: Koos Bommelé)
In het Buitenhuis is iedere woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur inloop (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Chiara Tafuni

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT -  Chiara Tafuni heeft een gratis budgetcursus geschreven voor Delftenaren die beginnende geldzorgen hebben. Dit doet zij vanuit de Herstelacademie waar zij als vrijwilliger werkt. 

Door Cheyenne Toetenel

Vanaf haar geboorte zit Chiara chronisch in de zorg, door hersenschade die zij opliep door zuurstoftekort. “Van kleins af aan heb ik veel specialisten in het ziekenhuis bezocht. Ik ben door de hersenbeschadiging spastisch, heb epilepsie, een rugvergroeiing en gaten in mijn hersenen waardoor ik veel dingen vergeet. Op mijn twintigste kreeg ik er een zware depressie bovenop en jaren later werd ook nog autisme bij mij vastgesteld.” Toch is ze nooit bij de pakken neer gaan zitten. “Door te studeren en die kennis toe te passen in mijn leven, ben ik uit mijn depressie gekomen. Ik heb veel opleidingen gedaan, van LOM-onderwijs tot universitair waar ik psychologie heb gestudeerd”, vertelt ze. “Daarna heb ik een rijk CV opgebouwd met functies binnen de geestelijke gezondheidszorg, daklozenopvang en schuldhulpverlening.” Over geldzorgen kan Chiara zelf ook meepraten. “Na tien jaar in de bijstand te hebben gezeten en vrijwilligerswerk te hebben gedaan, heb ik het werk in de zorg en dienstverlening opgepakt.” Inmiddels is Chiara volledig afgekeurd. “Een betaalde baan is voor mij niet haalbaar meer omdat ik door mijn hersenschade te traag werk, maar ik besteed mijn vrije tijd graag nuttig. Daarom heb ik mij als vrijwilliger aangesloten bij de Herstelacademie van Doel Delfland, waar vanuit ik de gratis budgetcursus ‘Je leven op orde’ verzorg. Dat kan ik doen in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. Die tip wil ik anderen ook graag meegeven. Kijk wat je kan, doe wat je wil en probeer daarmee het maximale uit je leven te halen.” 

Herstelacademie
Soms kan het fijn zijn om te praten met iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt en daarom snapt wat je doormaakt. Bij de Herstelacademie werken ervaringsdeskundigen die weten hoe het is om met een stoornis te leven, therapie te volgen en te herstellen. Zij hebben ervaring met en kennis over wat het betekent psychische problemen te hebben en weten welke handvatten, oplossingen en strategieën werken. Bij de Herstelacademie houden de ervaringsdeskundigen zich bezig met de herstelwensen van de deelnemers en gaan aan de slag met de ideeën die deelnemers inbrengen. Chiara is een van die ervaringsdeskundigen die zich graag vrijwillig inzet om anderen te helpen. “Als vrijwilliger van de Herstelacademie heb ik de training ‘Je leven op orde’ opgezet, die toegankelijk is voor mensen van Doel Delfland maar ook voor alle andere Delftenaren die te maken hebben met geldzorgen. Het is een training om zelf thuis te doen op de computer, waardoor je weer meer regie krijgt in je leven en betere keuzes leert maken. Ik wil deelnemers allereerst leren om hun financiën en administratie op orde te krijgen, want zorgen over geld maken andere problemen vaak erger. Later geef ik ook informatie over andere onderwerpen om je leven meer op orde te krijgen. Denk aan toeslagen, budgettips, maar ook aan huishouden, studie, vrijwilligerswerk of betaald werk vinden, en de invulling van je vrije tijd. Je kunt zelf toepassen wat je zinnig lijkt in jouw leven. De informatie die ik deel komt voort uit mijn kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie, werk en persoonlijke ervaringen.”

Je leven op orde
Als deelnemer krijg je wekelijks een mail van Chiara met informatie en tips. “Ik deel informatie over wetten, regels en organisaties die je verder kunnen helpen. En ik mail je over de mogelijkheden om andere keuzes te maken in je leven. Dat kunnen hele praktische tips zijn zoals energiebesparende maatregelen, maar bijvoorbeeld ook de de tip om vrijwilligerswerk te gaan doen op locatie en dat te zien als een leuk uitje. Daarmee help je anderen, kom je zelf ook onder de mensen met een kopje koffie of thee of misschien zelfs een warme maaltijd, afhankelijk van het vrijwilligerswerk waar je voor kiest. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld als vrijwillige kok meegegaan op reis naar Zeeland met gehandicapten. Ik heb hen blij gemaakt door lekker te koken, en heb zelf ook genoten van de omgeving.” Wil je naast het digitale element ook samen met anderen de cursus op locatie doen? Dan kun je je via jelevenoporde@ziggo.nl aanmelden voor een aantal bijeenkomsten in het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef om kennis, ervaring en tips met elkaar uit te wisselen over geldzorgen en andere levensvragen. “Wat gaat goed en wat kan of wil je anders in je leven? Wat kan je zelf en wat kan je van anderen leren? Ik wil je vooral leren om te kijken naar de dingen waar je zelf invloed op kan uitoefenen om je leven beter te maken. Deze benadering heeft mij in elk geval enorm geholpen om mijn leven beter te maken.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlight te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt hij of zij binnenkort in Delft op Zondag!