Herbert Tieleman in de studio van RAZO (Foto: Koos Bommelé)
Herbert Tieleman in de studio van RAZO (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Herbert Tieleman

Algemeen

DELFT - Voor het coronajaar gaf Herbert Tieleman als zzp’er trainingen over computertechniek, maar corona gooide roet in het eten. Nu is hij met pensioen en steekt hij veel tijd in zijn vrijwilligerswerk bij Zorgradio RAZO Delft. Hij maakt hier onder andere podcasts over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de zorg.

Door Finn Rekveldt

“Wij houden ons al sinds 1949 bezig met media over de zorg. RAZO was in die tijd nog een radio omroep die mensen, die lang in het Groene Kruis sanatorium lagen, vermaakten. De oudere lezers zullen vast wel weten wat dat was”, aldus Herbert. “We zijn inmiddels natuurlijk 70 jaar verder en de focus is erg veranderd sinds die tijd. Het aantal ligdagen voor zieken is minder en er wordt veel meer poliklinisch geopereerd waardoor mensen vaak maar een dag in het ziekenhuis zijn. We zijn daarom ook op een andere manier media gaan maken.” De vrijwilligers zetten zich vooral in om mensen te informeren en kennis te delen in het vak. Zo hebben ze nu een podcast genaamd ‘de blinde vink’, die specifiek gericht is op mensen met een visuele beperking en hun ervaringen.

Samenwerking
Zo werken ze veel samen met partners zoals het Reinier de Graaf Gasthuis, Pieter van Foreest, diverse patiëntenorganisaties en goede doelen. Met de eerstgenoemde heeft RAZO een speciale band, omdat er voor de verbouwing van het ziekenhuis een speciale opnamestudio aanwezig was. “Doordat we toen vaak persoonlijk spraken met zorgverleners hebben we als vrijwilligers veel kennis opgedaan over de zorg. Helaas was er na de verbouwing geen plek meer voor ons, daarna zijn we ons minder gaan richten op radio en juist meer op podcasts. Dit kwam ook doordat de shift van lineaire radio naar internetvormen van radio zoals podcasts de luistercijfers deden minderen.” RAZO werkt nog steeds goed samen met het ziekenhuis, op het moment wordt gewerkt aan een programma over de geestelijke zorg bij het Reinier.

Goede doelen
Hoewel de focus dus grotendeels op zorg ligt, doet RAZO ook veel met goede doelen. Bijvoorbeeld met voor het Rode Kruis; “We hebben in december met Serious Request: The Lifeline een inzamelingsactie gedaan. Dit deden onze vrijwilligers door een gesponsorde wandeling. Hiermee werd door een paar mensen 540 euro opgehaald. DJ Sander Hoogendoorn was ooit een vrijwilliger bij RAZO, hierdoor konden we bij hem in de uitzending de cheque overhandigen.” Dat is ook precies wat Herbert het leukste vind aan zijn vrijwilligerswerk bij RAZO. “We kunnen mensen informeren over heel veel verschillende onderwerpen. Met goede doelen zoals de Voedselbank, het Rode Kruis of Swim to Fight Cancer kun je hele leuke reportages maken en live verslag doen. Je merkt ook dat je mensen bij elkaar kan brengen en echt iets kan bijdragen aan de maatschappij.”

Corona
Op dit moment kan RAZO helaas niet op volle kracht draaien. Vanwege corona is het moeilijke om reportages te maken en mensen fysiek uit te nodigen in de studio. “We zoeken nu naar alternatieven met bijvoorbeeld Skype, maar dat is altijd minder effectief dan wanneer je mensen echt voor je hebt zitten. Overdag kan vaak niet omdat de meeste vrijwilligers ook nog een baan baan.” Herbert hoopt dat vanaf de zomer alles weer normaal door kan.

Versterking nodig
Er is veel werk te doen voor de vrijwilligers, en daarom zijn ze hard op zoek naar versterking: “De website, sociale media en alle content zelf is best veelomvattend. Als er mensen zijn die specifieke skills hebben of van bepaalde onderwerpen in de zorg veel af weten, zijn ze van harte welkom.” Herbert benadrukt wel dat vrijwilligers echt bereid moeten zijn er tijd in te steken omdat het niet even 1 uurtje in de week is. “Het is belangrijk om te realiseren waar je aan begint. Als je bijvoorbeeld een podcast maakt, gaat er tijd zitten in de planning, organisatie en de montage. Die moeite maakt het ook wel weer leuk, omdat je met een team samen iets moois neerzet. Dat geef een supergoed gevoel.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!