Max Oppenheim, Samenda Schipper, Nena Zantman, Jeroen van Haaften (Foto: Koos Bommelé)
Max Oppenheim, Samenda Schipper, Nena Zantman, Jeroen van Haaften (Foto: Koos Bommelé)

Ups en downs voor Samenda bij TTV DHC

sport

DELFT - In de afgelopen jaren is Tafeltennisvereniging DHC gegroeid tot een vereniging voor jong en oud. Ze hebben bij DHC jeugdteams, maar ook seniorenteams waardoor mensen in principe tot hun tachtigste zouden kunnen tafeltennissen. Ook hebben ze verschillende niveaus. “We hebben landelijke teams, maar de meeste teams zijn regionale teams. Die spelen wedstrijden in Zuid-Holland”, vertelt Samenda Schipper, speelster van DHC 1 en wedstrijdsecretaris van de senioren. Samenda speelt zelf al 22 jaar tafeltennis. 

Door: Frank van der Steen

Vrouwenteam
Voorheen speelde Samenda in het vrouwenteam van DHC, waarin zij uitkwam op het allerhoogste niveau, in de eredivisie. “We zijn ongeveer drie jaar geleden met elkaar begonnen. Vanuit de TU kwam er een Chinese meid bij ons die gelijk een heel hoog niveau had, hierdoor konden wij haar gelijk goed gebruiken in ons damesteam. Uiteindelijk was Jessie, samen met Olga en mij, de basis voor ons team.” De dames werden kampioen in de eerste divisie waardoor ze op het hoogste niveau, de eredivisie, gingen spelen. “Voor DHC was dit een hele bijzondere gebeurtenis, aangezien ze bij DHC meer gericht zijn op de breedtesport. Topsport zijn we niet zo gewend.”

Einde
Dit jaar is het vrouwenteam helaas gestopt, waardoor Samenda weer bij de heren is gaan tafeltennissen. “Jessie kreeg het te druk met haar studie, waardoor ze besloot te stoppen met tafeltennis. Toen hadden we niet genoeg dames op eredivisie niveau meer in het team. We hebben nog wel geprobeerd om dames aan te trekken in de regio, maar dat is helaas niet gelukt. Het is erg jammer dat er in verhouding zo weinig vrouwen tafeltennissen.” Nu speelt Samenda weer bij de heren, wat ze voorheen ook al deed. “Vrouwen mogen ook bij de heren meedoen, omdat er gewoon weinig vrouwen zijn. Bij de heren is het wat gezelliger en gemoedelijker dan bij de vrouwen. Het vrouwenteam was ook meer gericht op topsport.”

Herenteam
Het eerste team van DHC speelt nu al heel wat jaren in de hoofdklasse. “Dat is het hoogste niveau van Zuid-Holland. Als we zouden promoveren, wat ooit een keer gelukt is, zouden we landelijk spelen.” Dit niveau bevalt het team wel. “We blijven er steeds in en wij vinden het alle vijf een leuk niveau dat past bij het team.” Dit seizoen zitten er vijf spelers in het team, waarvan er elke week drie spelen. “We rouleren met elkaar wie er wanneer speelt.” Over de doelstelling is Samenda duidelijk. “We gaan dit seizoen nog voor handhaving, maar in de toekomst willen we zeker weer een gooi doen richting promotie.”

Plezier
Samenda heeft zelf nog veel plezier in het tafeltennissen, maar zegt ook dat het een lastige sport is. “Het is best wel moeilijk, omdat je met heel veel effecten te maken hebt en met de snelheid van het spel. Slagen gaan echt op detailniveau, als je daarin wilt verbeteren gaat het om perfectionisme. Het gaat om hele kleine aanpassingen.” Toch is er bij DHC ook ruimte voor gezelligheid. “Ik vind dat het een hele gezellige sport is, waarbij je samen met elkaar traint en wedstrijden speelt. Na de trainingen en wedstrijden wordt er altijd nog even een drankje gedaan, ook met de tegenstanders. Er wordt nog wel even nagezeten met zijn allen aan de bar. Dat maakt de club ook heel gezellig. DHC is ook een erg internationale vereniging, voornamelijk vanwege de aanloop van TU Delft studenten.”

Wedstrijdsecretaris
Samenda is naast speelster van DHC 1 ook wedstrijdsecretaris voor de senioren. Zij had al wat ervaring in deze functie. “Ik ben vroeger al wedstrijdsecretaris van de jeugd geweest. Ik heb dat toen ongeveer zes jaar gedaan en nu sinds drie jaar ben ik wedstrijdsecretaris van de senioren.” Op dit moment hebben ze bij DHC 15 teams waarvan Samenda de teamindeling maakt. “Ook ben ik verantwoordelijk voor het indelen van de groepen voor de trainingen, het regelen van invallers en het verplaatsen van wedstrijden. Eigenlijk valt de hele senioren afdeling qua tafeltennis onder mij.”

Kom ook tafeltennissen!
Lijkt het je leuk om te gaan tafeltennissen? Bij DHC mag je drie keer gratis komen vrijspelen of meetrainen zonder enige verplichting. Als je op een trainingsavond komt, kun je geholpen worden door een trainer, op vrije speeldagen is dat anders maar ben je alsnog welkom.  

Ga naar de website www.tafeltennisdhc.nl voor meer informatie en alle mogelijkheden!