Foto: Jeroen Rombouts
Foto: Jeroen Rombouts

75 jaar Tafeltennisvereniging DHC in een historische notendop

Algemeen

DELFT - Het was oorlog. In de Hongerwinter was niet veel meer te krijgen, alleen nog wat kindermeel en dat ging zelfs op de bon. Naast deze voedselschaarste, natuurlijk ook veel armoede en weinig vertier. Op de hoek van de Beestenmarkt in Delft was fietsenhandel Jan v.d. Brink gevestigd. Op zolder van die fietsenhandel stond een tafeltennistafel waar steeds meer klanten een balletje gingen slaan. Eén van die mensen was Joop Rougoor die toevallig secretaris was van de Delftse Voetbal- en Atletiekvereniging DHC, gevestigd aan het Laantje van Vollering. 

Het voetbalbestuur omarmde het ingebrachte idee van Joop: “Laat deze tafeltennisliefhebbers spelen in de kantine van DHC!” Ze vonden het zo’n leuk idee, dat ze zelfs een wedstrijdtafel en een tekstkolom in het voetbalclubblad beschikbaar stelden om leden te informeren over tafeltenniszaken. Een goede keuze want dit leidde op 4 september 1946 tot oprichting van tafeltennisvereniging DHC. Vanaf 1947 mochten ook dames lid worden. De kantine van voetbalvereniging DHC werd in de loop van de tijd toch te klein. Gelukkig kon in samenwerking met tafeltennisvereniging Detas ruimere speelruimte worden gevonden in het Patronaatsgebouw in de Raamstraat. In die tijd waren balletjes zeer beperkt verkrijgbaar en als ze kapot waren werden ze geplakt of ontdeukt met behulp van kokend water. Ook kon door textielschaarste geen eigen clubkleding worden aangeschaft. Hoe dan ook, op sportief gebied ging het behoorlijk goed. In 1950 promoveert het eerste herenteam naar de eerste klasse en in 1952 promoveert het eerste damesteam naar de hoogste klasse. Een jaar later wordt het damesteam kampioen in die klasse en behaalt bijna de landstitel. In de daarop volgende jaren moet nogal eens worden verhuisd: via het voormalig distributiebureau aan de Burgwal, de eerste verdieping van museum Nusantara aan het Agathaplein, de Verwersdijk, de Jan Vermeerschool aan de Vlouw, samen met voetbalvereniging DHC naar de Brasserskade, terug naar de Verwersdijk en vervolgens naar de Willem Bilderdijkhof,. Maar aan al die verhuizingen komt gelukkig toch een einde. In 1970 verhuist DHC definitief naar een sportzaal in het Poptahof. Voor tafeltennisvereniging DHC breken zowel sportief als financieel gouden tijden aan. Als in 2014 een nieuwe sportzaal in het Poptahof mag worden betrokken is deze historische notendop bijna gevuld. De mooie zaal, gelegen op de tweede verdieping in de Parkschool, is ruim genoeg voor zeven tafeltennistafels en een tafeltennisrobot. Direct aan de zaal ligt het sociale hart van DHC: de geweldige clubkantine, met prima zicht op de speeltafels en naar buiten toe prachtig uitzicht op het Poptapark. In het 75e jubileumjaar speelt tafeltennisvereniging DHC met 15 teams in de afdelingscompetitie en een damesteam in de eredivisie. DHC is in al die jaren een gezellige, sociale en goed functionerende vereniging gebleven voor tafeltennisliefhebbers op ieder spelniveau en van iedere leeftijd. Vrij spelen, groepstraining of selectietraining onder leiding van een oud-bondscoach, het kan allemaal bij DHC en dat is iets waar ze als club zeker trots op zijn. Een mooi moment om deze historische notendop af te sluiten. Kom maar op met opnieuw 75 jaar tafeltennisplezier!

Wil je ook een kennismaken met de jubilerende vereniging, kijk dan eens op de website www.tafeltennisverenigingdhc.nl voor openingstijden of stuur een mailtje naar secretris.ttvdhc@gmail.com