Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Erik Prins

Algemeen Hemd van het lijf

Erik Prins is verzamelaar van kantoorartikelen en alles wat met Delft te maken heeft. Met zijn vrouw Annet is hij in 2016 Museum Tante Jo begonnen.

Waarom hier op de foto?
Deze kast is een beginstuk van het museum. Ik heb de kast gebouwd, maar Annet heeft hem ontworpen en ingericht.

Wie was tante Jo?
Ze was mijn tante. Ik heb ruim 30 jaar met haar samengewerkt. Ze was als een tweede moeder voor me en voor mijn kinderen was ze een oma. Tante Jo had altijd snoepjes. Ze was door iedereen geliefd. Begin jaren ‘70 gaf ze me voor mijn verjaardag twee kleine inktpotjes, en daar was ik erg verguld mee. Zij was degene die ons heeft aangezet tot het verzamelen van inktpotjes en dergelijke.

Hoe is het opzetten van het museum begonnen?
De kantoorboekhandel had een groot magazijn, waar een heleboel winkeldochters, zoals inktpotjes en kroontjespennen, stonden. Die ik heb op een gegeven moment allemaal uitgezocht, want het magazijn moest leeg. Daardoor werd de collectie steeds verder uitgebreid. Annet heeft altijd gezegd: we moeten wat met die spullen. We wilden ze laten zien. Vandaar dat we een museum zijn begonnen. Ik ontvang bezoekers alleen op afspraak. Een afspraak maken kan via onze website, www.museumtantejo.nl.

Wat voor artikelen vinden we in de collectie?
Kantoorartikelen natuurlijk, maar ook Delfts blauw en foto’s en schilderijen van Delft. Te veel om op te noemen. Er liggen zelfs leesboeken voor kinderen van 40, 50 jaar geleden. Mijn grootvader, A.J. Prins, was van huis uit boekdrukker. Hij heeft in het begin van zijn carrière ansichtkaarten uitgegeven, bij duizenden. Daar heb ik er veel van, en ook de bijbehorende glasplaten en originele foto’s van. Die zijn allemaal Delft-georiënteerd, maar de randgemeenten staan er ook op.

Wat zijn de topstukken van de collectie?
De ene is een bronzen pelikaan die mijn vader en grootvader van de Pelikan-fabriek in Hannover cadeau hebben gekregen, toen ze de fabriek bezochten. Er schijnen maar tussen de 25 en 50 van dit exemplaar gemaakt te zijn. De ander is een display van Swan. Die hebben we in Engeland gevonden en onmiddellijk gekocht.

Waarom is het belangrijk dat deze stukken bewaard blijven?
Er zit natuurlijk een stukje historie van mijn grootvader bij, maar er staan hier zoveel artikelen die de jeugd van tegenwoordig niet meer kent. Ik denk dat veel mensen geïnteresseerd zijn in de historie van het geheel. Ik ga graag wat dieper in op wat er achter een kantoorboekhandel schuil gaat, en er is zoveel kennis om te delen.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik de autoluwe binnenstad helemaal fietsvrij maken, tijdens de openingstijden van de winkels en tijdens festiviteiten, zoals de antiekmarkt.