Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Mark Kloeg

Algemeen Hemd van het lijf

Mark Kloeg is muzikant, kleermaker, eigenaar van Firma J.F. Kloeg aan de Broerhuisstraat en ontwerper van 3D-geprinte sieraden.

Waarom voor de winkel op de foto?
Ik heb de winkel van mijn vader overgenomen. We zijn al 153 jaar oud en we zijn heel trots op ons plekje, op onze façade en het feit dat het nog steeds zo lekker loopt in de winkel. Er hebben al vijf generaties gewerkt, maar iedereen legt zijn eigen accent op wat we hier doen. Ik maak naast het verhuren en verkopen van smokings, rokkostuums en jacquets sieraden die ik 3D-print.

Hoe is het maken van sieraden begonnen?
Het begon met Sinterklaascadeautjes voor familieleden. Ik heb gestudeerd voor 3D-modelleur, een Games Art opleiding in Engeland. Daarvoor heb ik ook een paar jaar Industrieel Ontwerpen gedaan. Ik heb dus wel affiniteit met ontwerpen en dit is gewoon een hele leuke manier om dat te doen.

Print je de ontwerpen zelf?
Ik laat ze meestal printen in Eindhoven. Tegenwoordig print ik ook wel eens met mijn eigen printer, maar ik gebruik nog steeds vaak een professionele printservice. Ik ben dus voornamelijk ontwerper en doe het oppoetsen achteraf, zoals polijsten en met zuur bewerken. Ik laat een kunststofmodel printen, daarvan wordt een mal gemaakt en dan kun je met de hand ingieten. Ik heb ook contact met gieters en edelsmeden. Ik heb veel geleerd van Annelies Schröder, een hele toffe edelsmid.

Waar komt de interesse in sieraden vandaan?
De helft van mijn familie is Portugees en de vader van mijn oma zat in het zilver. Zij heeft een prachtige collectie sieraden die ik altijd heel gaaf heb gevonden. Ik wil eigenlijk meer dingen gaan maken met een Portugees folkloristische achtergrond, maar dat is een idee voor later.

Neem je verzoeken aan?
Ja, ik krijg veel verzoeken. De grappigste was van een student die zijn lievelingsbacterie wilde laten printen. Hij ging promoveren op een bacterie die biokunststof maakt. Hij is nu de enige die rondloopt met manchetknopen met die bacterie erop. Ik heb ook een trouwring geprint voor mensen die mij heel dierbaar zijn. Momenteel werk ik samen met iemand die wol dreadlocks maakt, daar ontwerp ik dreadlock kralen voor.

Draag je je sieraden zelf ook?
Ik heb mijn bril 3D-geprint. Daar ben ik jaren mee bezig geweest. Brillen zijn moeilijk! Het moet aan alle kanten passen. Trompper heeft me daar veel bij geholpen. Ik draag ook een ring die ik zelf gemaakt heb.

Je bent ook kleermaker…
Ik stond hier op m’n zestiende al, gewoon als bijbaantje. Later ben ik dus Games Art gaan studeren en developer geworden. Ik heb het een jaartje op kantoor volgehouden en toen werd duidelijk dat ik liever dit doe. Ik kan niet zo goed stilzitten. Hier kom ik constant nieuwe mensen tegen met interessante verhalen. Het is een heel internationaal publiek, heel divers. Inmiddels doe ik dit twintig jaar en heb ik heel veel trucjes om de stof een stukje verder op te hijsen of een bandje te verstellen zodat alles precies past. Hierachter hebben we een stomerijtje waar alles na verhuur weer schoongemaakt kan worden. Ik werk nu trouwens alleen op afspraak. Sinds corona ben ik veel gaan wandelen en ik heb geprobeerd dat vast te houden, die vrijheid te nemen. Dat is goed voor je lijf en je koppie. Ik heb nu ook meer tijd over voor andere projecten.

Én je bent muzikant…
Klopt! Squidzilla. Een post-apocalyptische space opera. Ik sta daar met een elektrische accordeon, Tim is de drummer, Ran de gitarist en Harry is de zanger en violist. Het is een soort filmmuziek. Ik heb een verhaal geschreven en elk nummer heeft zijn eigen deel daarin. Tussendoor worden er ook flarden van het verhaal voorgelezen. We hebben nu een set van ongeveer drie kwartier, maar we blijven het verhaal uitbreiden. De roots liggen ook in de larp-scene. Ik heb veel post-apocalyptisch gelarpt, ook gekleed als hippie. Dat is eigenlijk de kern van het hele gebeuren: in een wereld die helemaal naar de klote is gewoon gaan zitten, fikkie stoken, eten koken en gezellig muziek maken. Zo is het idee voor de band een beetje ontstaan.

Als ik burgemeester was…
...zou ik betaalbare muzieklessen voor kinderen beschikbaar maken en een programma opstarten om historische panden te verduurzamen.