Evy Bögels en haar vriend Max van den Hemel
Evy Bögels en haar vriend Max van den Hemel

Passie met een Gouden Rand: Evy Bögels

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Heeft u ook wel eens het probleem dat u te veel kookt en altijd wat overhoudt? Dat probleem hadden Evy Bögels (25) en haar vriend Max van den Hemel (25) ook. Ze vonden het zonde om weg te gooien, maar het was dan ook weer te veel om te bewaren. Een half jaar geleden hebben zij zich vrijwillig aangemeld bij Stichting Thuisgekookt. 

Door Sara Tholenaars

Voor ouderen, mensen met een fysieke uitdaging of mensen die spaarzaam moeten omgaan met hun energie kan zelf koken iedere dag opnieuw een opgave zijn. Stichting Thuisgekookt koppelt koks aan mensen die om uiteenlopende redenen niet kunnen koken. De stichting zorgt ervoor dat de mensen in contact komen met een thuiskok bij hen in de buurt. De thuiskok kookt met liefde een bordje extra voor iemand uit de buurt en dit eens of meerdere keren per week. Dit zorgt er niet alleen voor dat iemand voorzien is van een warme maaltijd, maar ook van een leuk praatje. Dit kan namelijk erg goed helpen bij eenzame ouderen, mensen in een kwetsbare positie of mensen die zich in een sociaal isolement bevinden. 

Door een zorgvuldige en persoonlijke matchmaking draagt Stichting Thuisgekookt bij aan het effect dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen, hulpverleners minder belast worden en het verminderen van eenzaamheid. De medewerkers van Thuisgekookt zorgen niet zelf voor de ouderen of de kwetsbaren, maar activeren juist de buurtgenoten om dit te doen. 

Geen Hollandse pot
Van vleesgerechten tot vegetarische gerechten, Evy en Max vinden het leuk om allerlei gerechten te koken. Voor Hollandse pot ben je alleen niet aan het juiste adres bij hen, want ze vinden het juist leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. “We hebben wel eens contact gehad met iemand die alleen maar Hollandse pot wilde en dan stipt om 18.00 uur, maar dat werd hem niet voor ons. Wij zijn daar niet flexibel genoeg voor,” vertelt Evy.

Perfecte match
Er zijn best wel wat weken en matches overheen gegaan, voordat Evy en Max de juiste match met iemand hadden gevonden.

“We kregen een bericht van een potentiële match en we waren best wel benieuwd. Het ging om iemand die het helemaal niet uitmaakte wat hij at en hoe laat. We hebben een berichtje gestuurd en kort daarna zijn wij bij hem op de koffie gegaan. Het klikte eigenlijk al meteen. Sindsdien houden wij drie keer per week een portie apart. Hij geeft ook wel eens zijn eigen bakje mee, zodat wij weten dat hij precies genoeg heeft. De ene keer geven wij het af en de andere keer komt ‘ie het samen met zijn hond het ophalen. Werkt prima!”

Geen moeite
“Het geeft ons ook ontzettend veel voldoening als we een berichtje krijgen dat het eten weer zo lekker was. Wij vinden het ook heel fijn dat wij iemand kunnen helpen die zelf niet kan of wil koken en die heel blij met ons is. Het kost ons niet eens heel veel moeite. Het enige waar we rekening mee moeten houden, is dat we af en toe genoeg eten hebben voor drie, maar dat is nooit een probleem.”

Koken met plezier 
Evy en Max hielden altijd al van koken. “We koken bijna elke dag zelf, maar altijd net te veel. Ik probeerde dan altijd voor twee personen te koken, maar dan kookte ik uiteindelijk voor drie. “We kwamen een keer een oproep tegen van Stichting Thuisgekookt en vonden dat wel een goed idee. We lieten het op ons af komen en het beviel ons eigenlijk wel, nu nog steeds.”

Thuiskok worden?
Via een bestelformulier, dat te vinden is op www.thuisgekookt.nl, kunnen de mensen een maaltijd bestellen. Wil jij iets betekenen voor mensen die zich eenzaam voelen en kook jij altijd te veel? Dan kun je je via de website aanmelden als thuiskok. Wil je zelf gebruikmaken van een thuiskok? Dat is heel eenvoudig. Online word je verder geholpen en wordt er gezocht naar de geschikte thuiskok die aan jouw wensen kan voldoen. Zo heb je snel een lekkere en warme maaltijd in huis.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!