Vrijwilliger René Gonlag (Foto: Koos Bommelé)
Vrijwilliger René Gonlag (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: René Gonlag

Algemeen

DELFT - De 79-jarige René Gonlag heeft afgelopen maandag een vaste aanstelling gekregen als vrijwilliger bij Pieter van Foreest op locatie Die Buytenweye. René is elke maandag tussen 11.00 uur en 14.00 aanwezig om te helpen bij het middageten. Dit doet hij als sinds februari met veel plezier en enthousiasme en is voorlopig nog niet van plan te stoppen. 

Door Sara Tholenaars

Vol enthousiaste vertelt René hoe blij hij is dat hij vrijwilligerswerk doet in Die Buytenweye. Elke maandagmiddag ondersteunt hij de lunch als gastheer. Dit doet René samen met twee andere vrijwilligers en daar is hij erg blij mee. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin en is blij met het team. “Ik zit in een fijn team. We hebben het altijd gezellig samen en we kunnen erg goed met elkaar opschieten”, vertelt René.

Respect
“Ik heb ontzettend veel respect voor de ouderen die in woonzorgcentrum Die Buytenweye zitten. Ik vind het fijn dat ik wat voor deze mensen kan betekenen.” Met behulp van het internet ging Rene op zoek waar hij vrijwilligerswerk kon gaan doen, toen de locatie Die Buytenwetye voorbij kwam leek het hem wel leuk om zich aan te melden voor de functie gastheer.

“Na mijn aanmelding kon ik langskomen voor een gesprek en dat verliep erg goed. Ik werk er nu al sinds februari. De tijden en de locatie zijn voor René ook erg ideaal. “Ik hoef niet heel vroeg op en hoef ook helemaal niet ver te reizen het is zowat om de hoek.”

Vaker aanwezig
“Ik heb de afgelopen jaren een caravan op de Veluwe gehad en die heb ik laatst verkocht. Ik vertelde al meteen tegen Die Buytenweye dat ik deze zomer inzetbaar zou zijn op de maandag, omdat ik toch nergens heen ga. Een van de fijne dingen aan het vrijwilligerswerk bij Die Buytenweye, is dat niks moet. Kan je keertje niet of ben je ziek, dan geeft dat ook niet. Het werkt voor mij dan ook hartstikke goed dat er geen druk op je wordt gelegd.”

Waardering
“Je krijgt altijd waardering voor het werk dat je verricht. Dat vind ik ook zo fijn,, Het geeft namelijk een heel goed gevoel dat je wordt bedankt voor je hulp en aanwezigheid als je weggaat.” Door de waardering die René krijgt is het werk voor hem lang vol te houden en gaat hij elke maandag met plezier naar het werk. “Als de mensen het naar hun zin hebben, heb ik het ook naar mijn zin.”

Praatje maken
Tijdens de lunch helpt René mee met het dekken van de tafel, het beleggen van broden en hij maakt een praatje met de bewoners. “Het gaat allemaal zo natuurlijk. Ik vind het ook erg leuk om wat te doen voor de mensen, want hoe fijn is het als je je medemens kan helpen, al is het alleen maar even een praatje maken met elkaar. Je hoeft alleen maar te vragen hoe het met ze gaat, daar zijn ze al erg blij mee.”

Die Buytenweye
Die Buytenweye ligt gelegen in de wijk Buitenhof. Het woonzorgcentrum heeft een ruim aanbod aan faciliteiten. Zo kunnen de inwoners een duofiets lenen om samen met een familielid, vriend of een vrijwilliger een fietstochtje te maken. Ook is er een ‘Fietsbeweeghoek’ aanwezig. Hier kan de inwoner zelfstandig of onder begeleiding van een fysiotherapeut gebruik maken van de MotoMed met Fietslabyrint.

Diverse faciliteiten
Naast een fietsbeweeghoek is de locatie ook voorzien van een kapsalon, een restaurant en recreatiezaal waar diverse activiteiten worden georganiseerd en een barretje genaamd ‘Ritz’ waar je lekker een snackje kan halen of iets te drinken. Ook is er de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de Wifi, dit geldt voor de inwoners en de gasten.

Nu het heerlijke weer eraan komt is de mogelijkheid er om in de mooie beschutte tuin te zitten. Het is een heerlijke plek om een kopje koffie te drinken en andere inwoners te ontmoeten. 

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!