Irina Grashuis is al 2,5 jaar vrijwilliger bij ISOFA-SchuldHulpMaatje Delft
Irina Grashuis is al 2,5 jaar vrijwilliger bij ISOFA-SchuldHulpMaatje Delft

Passie met een Gouden Rand: Irina Grashuis

Algemeen

DELFT - Irina Grashuis (24) is al 2,5 jaar vrijwilliger bij ISOFA-SchuldHulpMaatje Delft en vertelt vol passie waarom zij is begonnen met vrijwilligerswerk, hoe zij bij ISOFA terecht is gekomen en waarom zij het belangrijk vindt dat meer jongeren vrijwilligerswerk gaan doen. 

Door Sara Tholenaars

ISOFA staat voor Interkerkelijke Stichting voor Ondersteuning bij Financiën en Administratie. Zij helpt mensen die ondersteuning en begeleiding nodig hebben op financieel en administratief gebied. De problemen zijn vaak uiteenlopend, maar de nadruk ligt vooral op de schuldproblematiek en het niet goed kunnen omgaan met financiën. ISOFA staat klaar voor mensen die hulp nodig hebben bij hun administratie, hulp nodig hebben bij het aflossen van hun schulden of willen leren hoe zij hun administratie zelf kunnen beheren. Ook kunnen zij helpen bij het inschakelen van professionele schuldhulpverlening.

Voldoening
Zelf kan Irina prima met geld omgaan. “Ik ben altijd al spaarzaam geweest en weet ook hoe ik zuinig kan leven”, vertelt Irina. Omdat Irina goed met geld kan omgaan, leek het haar mooi om anderen hierbij te helpen. “Ik haal er voldoening uit als ik iemand kan helpen met iets wat voor mij makkelijk of klein is. Door alleen al te bellen of iets uit te zoeken, kunnen al heel veel problemen verholpen worden.”
Door haar werk als vrijwilliger heeft Irina geleerd om wat dankbaarder te zijn voor wat zij heeft. “Zelf heb ik nooit zorgen om geld gehad. Binnen mijn kring hebben de meeste mensen het ook goed.” Door het vrijwilligerswerk is haar kijk op de wereld ook anders geworden. Zij heeft zich hierdoor beseft dat het niet vanzelfsprekend is dat alles maar goed gaat bij iedereen. “Er zijn mensen die elke dag moeten vechten om de dag door te komen, omdat ze het niet breed hebben.”
Irina raadt het erg aan om vrijwilligerswerk te gaan doen, omdat het heel erg makkelijk is om een oordeel over een ander te hebben zonder dat je iemand kent of weet in welke omstandigheden diegene leeft. Voornamelijk voor jonge mensen is dit erg belangrijk. Zij zouden hier heel veel van kunnen opsteken.

Totaal iets ander
“Ik ben rechtenstudent en heel veel rechtenstudenten gaan bij de Rechtswinkel vrijwilligerswerk doen. Het staat goed op je cv en je doet buiten de schoolbanken ervaring op. Ik wilde juist totaal iets anders doen”, vertelt Irina Grashuis.

Via een oproep op social media is Irina terecht gekomen bij ISOFA. Irina wilde al langer vrijwilligerswerk doen, maar dan wel iets wat niet met haar studie te maken had. ISOFO leek haar een mooie plek om vrijwilligerswerk te doen. Inmiddels doet ze dit al 2,5 jaar naast haar studie.
“Na mijn aanmelding werd ik gebeld en werd verteld wat er van mij werd verwacht. Daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de coördinator. Tijdens dit gesprek werd duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is en keek ik samen met de coördinator of het wel bij mij paste. Ik kon dan ook aangeven wat mij wel en niet fijn leek”, aldus Irina.

Werkzaamheden
Irina is momenteel voor één persoon een maatje. Eens in de twee weken gaat zij bij diegene langs om te helpen of eventuele vragen te beantwoorden. “Ik vind het zelf fijn om eerst even te vragen hoe het met diegene gaat, vaak drinken we dan een kopje thee of koffie en vaak komen zij dan zelf wel met vragen of met problemen waar zij tegenaanlopen.”
Het komt wel eens voor dat met het maken van een overzichtje, Irina iemand moet vertellen dat het misschien wel verstandig is om de Voedselbank te gaan benaderen. “Ik heb ook vaak gemerkt dat iemand de Nederlandse taal niet zo goed begrijpt. Ik adviseer dan om een taalmaatje te zoeken en eens in de week met hem of haar te gaan oefenen. Wanneer iemand de Nederlandse taal al iets beter begrijpt, scheelt het al veel. Zo kunnen zij de brieven dan ook beter begrijpen.”

Schaam je niet
Het hebben van schulden is niet iets om je voor te schamen. Wanneer je schulden hebt of je bent het overzicht even kwijt, maak het dan bespreekbaar! Er zijn instanties die je hierbij kunnen helpen. ISOFA kan je helpen met je problemen of helpen met het benaderen van de juiste instanties. Aanmelden bij ISOFA kan via www.isofa.nl.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!