Ina Groot organiseert al 9 jaar 'Uit eten met Ina'. (Foto: Koos Bommelé)
Ina Groot organiseert al 9 jaar 'Uit eten met Ina'. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Ina Groot

Algemeen

DELFT - Na bijna 100 keer ‘Uit eten met Ina’ georganiseerd te hebben, vindt Ina Groot het een mooi moment om te stoppen. Negen jaar lang heeft Ina het werk met veel passie en vooral veel plezier gedaan. Op 7 juni zal het 100ste en tevens laatste uiteten moment plaatsvinden in Moodz, daar waar het negen jaar geleden allemaal is begonnen. 

Door Sara Tholenaars

‘Uit eten met Ina’ heeft ervoor gezorgd dat alleengaande mensen het aandurfden om alleen uit eten te gaan. Veel alleengaanden durven dit namelijk niet en Ina heeft die angst voor veel mensen weten te doorbreken. “Alleengaanden durven niet alleen naar een restaurant te gaan, terwijl ze dat misschien wel graag willen. Ik vang ze op, geef ze een goeie plek en zorg dat ze het naar hun zin hebben.” De mensen die zich opgeven komen van overal en nergens vandaan, uit Delft, het Westland, Pijnacker, Rijswijk, noem maar op. ‘Uit eten met Ina’ is een echt begrip in Delft en omstreken. 

Ina Groot
Ina heeft in het verleden al twintig jaar gewerkt als vrijwilliger in de Wipmolen. Hier kookte zij eens in de 14 dagen en zorgde dat de gasten voorzien werden van een maaltijd. Negen jaar terug werd Ina benaderd door Janny Gort en Ed Hogendijk. De aanschuiftafel van Ed was niet meteen een groot succes, dus hoopten Ed en Janny dat Ina hun wilde helpen. Voordat Ina het wist, werd zij het gezicht van ‘Uit eten met Ina’ . Het eerste uiteten moment was meteen een succes! Maar liefst 47 alleengaande mensen waren in Moodz aanwezig. Vanaf het eerste moment is Ina bij elk uiteten moment betrokken geweest. Vanaf moment één was het al duidelijk, dit vraagt naar meer. Sindsdien heeft ‘Uit eten met Ina’ elke maand plaatsgevonden, elk jaar in 12 verschillende restaurants.

Leuke mensen ontmoet
“Na het 100 keer georganiseerd te hebben vind ik dit het juiste moment om te stoppen. Ik heb het lang genoeg met veel plezier gedaan, maar na drie lockdowns valt het allemaal ook niet mee. Sommige mensen durven het niet meer vanwege corona of ze vinden het erg lastig. Ik heb in de afgelopen jaren vele lieve en leuke mensen leren kennen en daar ben ik erg dankbaar voor. Ik hoop dat er in de toekomst iemand zal zijn die het weer op poten zet maar dan met zijn of haar eigen ideeën.” Voor Ina zelf heeft ‘Uit eten met Ina’ veel contacten opgeleverd. “Na afloop gingen sommige mensen ook mee naar huis en dat was altijd gezellig. De mensen die ik heb mogen ontmoeten zijn enorm aardig en ik vind het ook fantastisch om te zien dat iemand in het begin erg verlegen is, maar langzamerhand uit zijn schulp kruipt en contacten legt.” Het is voor de mensen erg moeilijk om te weten wat ze moeten verwachten. Ze zijn in het begin vaak verlegen en vinden het vaak ook moeilijk om over de drempel te stappen, maar wanneer ze dit doen gaan ze aan het einde van de maaltijd met een fijn gevoel weg.

“Het geeft mij veel voldoening als een persoon erg verlegen is, maar uiteindelijk met plezier en eventuele nieuwe contacten weggaan. Daar doe ik het namelijk ook voor. Ze hoeven niet iedere maand terug te komen, als ze om de paar maanden komen, is dat helemaal niet erg.” Bij elke moment waren er ongeveer 40 eters aanwezig. “Het liep als een trein! De mensen stopten pas met praten wanneer ze weer naar huis gingen.”

“Ieder heeft zijn eigen verhaal en is niet verplicht om dat te delen met een ander. De gasten komen om lekker te eten, om contacten te leggen en om een gezellige avond te hebben. Je hoeft ook helemaal niet uit te leggen dat je alleen bent, want dat is iedereen die aanwezig is.” De mensen konden Ina altijd mailen voor vragen en om te kijken of er nog plek was. 

Laatste keer
De 99ste keer zal op vijf mei plaatsvinden in de Nieuwe Kerk. Deze avond wordt er met elkaar de vrijheid gevierd met een spreker, muziek en een heerlijke 4-gangen diner. De avond zal van 18.00 uur tot 22.30 uur duren.

De 100st keer zal bij Moodz plaatsvinden. Dit is voor u de laatste keer om deel te nemen aan ‘Uit eten met Ina’ en om nog een keer met zijn allen te genieten van het heerlijke eten en het leuke gezelschap.