Bianca Verboog met de geiten van de kinderboerderij in Tanthof
Bianca Verboog met de geiten van de kinderboerderij in Tanthof

Passie met een Gouden Rand: Bianca Verboog

Algemeen

DELFT - Bianca Verboog is al sinds 2018 vrijwilliger bij de kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof. Inmiddels heeft zij met haar familie ook een geitje geadopteerd en verzorgt zij elke week weer met liefde de diertjes op de boerderij. 

Door Sara Tholenaars

Toen Bianca een paar jaar geleden zonder baan kwam te zitten is zij via via in contact gekomen met Delft voor Elkaar. “Toen ik bij Delft voor Elkaar kwam vroegen zij waar mijn interesses lagen en toen gaf ik aan dat ik graag met dieren omga en de dierenverzorging leuk vind”, vertelt Bianca. “Na het eerste gesprekje met Anja (toen der tijd de beheerder van de kinderboerderij) zag ik mijzelf daar al helemaal lopen en de dieren verzorgen. Ik werd meteen enthousiast!” Bianca heeft van Anja alles geleerd op de kinderboerderij. 

Taken
Als vrijwilligster heeft Bianca verschillende taken. “In de ochtend gaan wij met de groep vrijwilligers de dieren voeren. vervolgens gaan wij de hokken schoonmaken en de weides poepvrij maken voor zover dat mogelijk is.” Bianca doet geen vrijwilligerswerk in de waterspeeltuin. Zij is er alleen voor de dierverzorging. Elke vrijdag is Bianca aanwezig op de kinderboerderij. Na het voeren van de dieren drinken de vrijwilligers nog een bakje koffie samen voordat zij weer doorgaan met volgende taken.

Een werkdag ziet er voor elke vrijwilliger anders uit. Sommige vrijwilligers kiezen ervoor om een halve dag aanwezig te zijn of blijven tot sluit. Bianca werkt vaak tot een uurtje of twee. “Het is altijd gezellig met de andere vrijwilligers. Het verschilt voor iedereen wanneer zij aanwezig zijn. Ik heb een periode tot sluit gewerkt, maar vind het zelf toch fijner om tot een uur of twee te blijven.”

Ontspannen
“Ik vind op de boerderij heel veel rust. ik kom er ook altijd ontspannen van terug thuis. Voor mij de ideale manier om het weekend in te gaan.” Het geeft Bianca ook heel veel voldoening dat zij er voor de dieren kan zijn en dat zij ze kan verzorgen.

Speciaal plekje 
Bianca vindt het verzorgen van dieren het leukste om te doen. “Ik vind alle dieren leuk, maar de geitjes hebben wel een speciaal plekje in mijn hart. Vooral in het voorjaar worden er vaak weer kleintjes geboren en dat is altijd weer een feest om dat mee te mogen maken. Ik ben ook wel eens bij een bevalling aanwezig geweest. Dat is zo bijzonder om te zien.”
Alle dieren op de kinderboerderij hebben een naam gekregen. Alle namen onthouden is wel een hoop werk volgens Bianca. “Van je favoriete dieren onthoud je natuurlijk wel altijd de namen. Zelf heb ik met mijn familie een geitje geadopteerd, haar naam is Maartje.”

Diertjes adopteren
De mogelijkheid is er om een diertje van de kinderboerderij te adopteren. Op www.kinderboerderijtanthof.nl staat een lijst van dieren die je kunt adopteren en de prijzen die daarbij horen. Je betaalt eenmalig een bedrag voor een heel jaar en de vrijwilligers van de kinderboerderij kunnen van dat bedrag het dier verzorgen. zelf kan je niet de dier een naam geven. De kinderboerderij heeft de dieren al van een naam voorzien. 

Vrijwilligerswerk
Bianca heeft naast het verzorgen van de dieren ook een tijdje in de activiteitencommissie gezeten. “Na een tijd ben ik eruit gestapt. Nu houd ik mij vooral bezig op de achtergrond en denk ik mee over bepaalde ideeën.”
Niet alleen het verzorgen van de dieren vindt Bianca leuk, maar ook het fotograferen ervan. “Ik fotografeer ook vaak de dieren op de boerderij. Ik kies dan een onderwerp en bewerk de foto naar het onderwerp. Zo maak ik er leuke plaatjes van. Ook worden er wel eens foto’s die ik heb gemaakt gebruikt op de website.” Wanneer er een evenement plaatsvindt op de boerderij maakt Bianca met veel plezier een poster of foto’s voor op de poster. “Ik haal hier heel veel plezier uit!’

De kinderboerderij is elke woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!