Ineke Lampert in de keuken.
Ineke Lampert in de keuken.

Passie met een Gouden Rand: Ineke Lampert

Algemeen

DELFT - In 2016 begon Ineke Lampert als vrijwilliger bij Hospice & VPTZ. In het hospice is zij voornamelijk werkzaam in de keuken en ondersteunt zij verpleegkundigen bij de verzorgingstaken. 

Door Sara Tholenaars

Ineke wilde altijd al in een hospice vrijwilligerswerk doen. In 2016 werd zij uitgenodigd voor een intake gesprek en kon zij meteen met vier verschillende diensten meelopen. N verloop van tijd volgt er nog een verplichte training. “Het hospice past goed bij mij. Ik deel dezelfde visie; namelijk mensen helpen in hun laatste levensfase”, vertelt Ineke. Ineke vertelt ook dat zij erg goed past binnen de structuur van het hospice. “Ik vind het erg fijn dat elke vrijwilliger zichzelf kan inroosteren via een open rooster. Je kan dan kiezen of je een vroege dienst draait die om 07.00 uur begint, een late dienst die om 23.00 uur eindigt of een dienst daartussenin.” Ineke draait twee diensten per week; de lunch- en kookdiensten. Deze diensten vindt zij het leukst.

Voldoening
Op de vraag hoe Ineke voldoening uit haar vrijwilligerswerk haalt, antwoordt zij: “Door er gewoon te zijn en te helpen. Ook door met nieuwe ideeën en initiatieven te komen. Als vrijwilliger word je goed gehoord door de coördinatoren. Zij laten echt merken dat je werk wordt gewaardeerd en dat je meetelt. Dat is erg fijn als je nieuwe ideeën hebt of met nieuwe initiatieven komt.”

Verschillende diensten
Als vrijwilliger draai je elke dienst samen met een andere vrijwilliger. “Ik vind dit erg fijn, want zo is het tijdens het werken door ook nog eens erg gezellig”, aldus Ineke. “Naast vrijwilligers zijn er ook altijd verpleegkundigen aanwezig. Zij nemen de behandeltechnische kant op zich. Als vrijwilliger in het hospice sta je regelmatig verpleegkundigen bij in verzorgingsdiensten.
Het werk dat een vrijwilliger doet is tweeledig. Binnen het hospice heb je namelijk
verzorgings- en gastvrouwtaken. Onder gastvrouwtaken is het vooral belangrijk dat je dienstbaar bent. Onder het deel verzorgingsaspecten ben je als vrijwilliger voornamelijk bezig met het verzorgen van de bewoners, dit doe je vaak in de avond en ochtend wanneer een bewoner naar bed gaat of uit bed moet. Met deze taken ben je als vrijwilliger ook op de dag bezig, aangezien sommige bewoners bedlegerig zijn. Overdag ben je als vrijwilliger meer bezig met het bereiden van maaltijden, zorgen voor het huishouden en natuurlijk de gastvrouw zijn voor iedereen die op bezoek komt. Het werk is heel veelzijdig en dat maakt het ook erg leuk om te doen”, vertelt Ineke. Als vrijwilliger is het ook mogelijk om je te richten op een bepaald ‘hoekje’. “Ik ben al vrij snel terecht gekomen bij het koken. Ik vind koken erg leuk en doe het ook gemakkelijk! Wanneer ik aan kom bij het hospice heb ik altijd twee volle boodschappentassen mee. In een schriftje wordt ook altijd bijgehouden wat de bewoners de afgelopen dagen hebben gegeten”, aldus Ineke.

Wensen van bewoners
Ineke vertelt verder dat het hospice erg rekening houdt met de wensen van de bewoners. Elke avond wordt er verteld wat het avondeten zal zijn om te kijken of iedereen dat wel lust. “Het komt ook wel eens voor dat een bewoner iets niet lust, dat is voor ons geen probleem, want wij hebben altijd wel een goed alternatief. Ook kijken wij of er familie en vrienden van de bewoners mee eten, want ook dat is bij ons mogelijk. Ik vind het erg mooi dat het hospice er alles aan doet om aan de wensen van de bewoners te voldoen.”

Je zou vast denken dat de vrijwilligers moeite hebben met het overlijden van een bewoner, maar dat is niet altijd zo. Ineke vertelt dat zij er persoonlijk goed mee om kan gaan en dat heeft ermee te maken dat je als vrijwilliger de bewoners niet hebt gekend in hun actieve leven. “Pas in hun laatste fase staan wij hen bij. Wij proberen de wensen zo goed mogelijk in te vullen voor de bewoners. Dit is ook voor de mantelzorgers fijn, want dan hoeven zij al die praktische dingen niet meer te doen en kunnen zij er echt zijn voor de zorg. Als vrijwilliger ben je er ook voor de mantelzorgers. Voor hen is dit een verdrietige en moeilijke tijd, dus ondersteuning kunnen zij goed gebruiken.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!