Nimco Ahmed in de ruimte van Monseigneur Bekkersschool (Foto: Koos Bommelé)
Nimco Ahmed in de ruimte van Monseigneur Bekkersschool (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Nimco Ahmed

Algemeen

DELFT -  Al sinds haar tienerjaren is Nimco Ahmed actief als vrijwilliger. Elke zaterdagochtend hielp zij als assistent van de zwemjuf om immigrantenvrouwen te leren zwemmen. Sindsdien is zij van vrijwilligerstaak naar vrijwilligerstaak gehopt. Inmiddels is zij al zeven jaar vrijwilliger als mentorcoördinator bij School’s Cool Delft.

Door Sara Tholenaars

School’s Cool is een organisatie die kinderen tussen de 11 en 18 jaar ondersteunt met drie verschillende programma’s. Zeven jaar geleden is Nimco begonnen als mentor en momenteel is zij mentorcoördinator. Zij heeft twee taken die zij een tijdje heeft gecombineerd, maar nu begeleidt zij een groepje van zeven mentoren die ieder op hun beurt weer een leerling begeleiden.

Anderen helpen
“Ik word oprecht een gelukkiger mens als ik anderen kan helpen zonder er iets voor betaald te krijgen. Dat ik mijn tijd, kennis, energie en ervaring kan inzetten om een ander te helpen.” Nimco raadt het anderen om vrijwilligerswerk te doen. “Vrijwilligers zijn de ruggengraat van onze maatschappij. Ik geef mijn kinderen ook mee hoe belangrijk het is om anderen te helpen en vrijwilligerswerk te doen.”

Project XS
Nimco is samen met twee anderen mentorcoördinator van het project XS. Het project zorgt ervoor dat de stap van groep acht naar de brugklas zo soepel mogelijk verloopt. “Project XS bereidt de leerling voor op het leven op de middelbare school. De mentor kan helpen met hoe je je huiswerk kunt plannen en met het kiezen van de juiste middelbare school.”

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is voor de meeste kinderen een spannende en misschien ook wel een moeilijke stap. De leerlingen verlaten hun vertrouwde omgeving en verhuizen naar een nieuw gebouw met nieuwe docenten en leerlingen die een stuk ouder zijn. Door het project XS wordt deze stap voor de leerlingen minder groot en zal de overgang soepeler verlopen.

Naast haar taak als mentorcoördinator is Nimco ook parttime leerkracht op een basisschool in Delft. Met haar taken voor School’s Cool is zij gemiddeld zes uur per week bezig. Wanneer er nieuwe aanmeldingen komen voor project XS, steekt zij meer uren in haar taken. 

Schoolcarrière
Het doel van School’s Cool is dat leerlingen een succesvolle schoolcarrière doorlopen en om schooluitval te voorkomen. De organisatie zet zich in voor kinderen waarvan de ouders in een laag sociaal economisch milieu zitten. Een mentorvrijwilliger gaat een keer in de week voor anderhalf uur op bezoek en begeleidt de leerling waar nodig is. Dit kan zijn huiswerkbegeleiding, aankopen van schoolspullen of helpen met het kopen van een fiets. Er zijn leerlingen waarvan de ouders analfabeet zijn, die daardoor hun kind moeilijk kunnen helpen. Op zo’n moment kan de mentor helpen. “We kijken altijd hoe we de kwaliteit van ons project kunnen verbeteren. Ook kijken we hoe we het onderwijs beter kunnen blijven ondersteunen en hoe we de kansen van kansarme kinderen kunnen vergroten. Ieder kind verdient namelijk gelijke kansen. Ik heb altijd affiniteit met het onderwijs gehad en vind daarom ook dat School’s Cool Delft perfect bij mij past.”

Driehoeksrelatie
Om mentor te worden hoef je zelf geen ervaring te hebben. “Onze vrijwilligers komen overal vandaan. Het varieert van studenten tot mensen die in het bedrijfsleven zitten.” Om de zes weken komen de mentoren en de mentorcoördinatoren bij elkaar om te evalueren. Er wordt gekeken hoe het bij iedereen gaat en er worden eventueel tips gegeven. De mentorcoördinator houdt ook contact met de ouders van de leerling en met de school. “Je moet het eigenlijk zien als een driehoeksrelatie. De ouders en de school worden op de hoogte gehouden door de mentor die ik begeleid.”

Een leerling kan aangemeld worden door zijn of haar school of door de ouders.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!