De opening van de expositie 'Dorp in beeld' (Foto: Henk Groenendaal)
De opening van de expositie 'Dorp in beeld' (Foto: Henk Groenendaal) Foto: Henk Groenendaal

Ondertussen in Midden-Delfland

Algemeen

DEN HOORN – Wat doe je aan naar de officiële opening van een culturele happening in Midden-Delfland?

Door Corine van Zanten

Voor de zekerheid maar blauw-met-groen: 'is boerenfatsoen', leerde de meester ons vroeger in Delft. Het was geen goed idee om alvast in de stemming te komen en voor het poldergevoel het gras op te stappen. Een eigentijdse vlaai verhinderde een punctuele aankomst. Waar vroeger koeien graasden, laat nu een andere diersoort iets vallen.

Dorp in beeld
Vroeger liep er dan ook een sloot en had de afstand naar De Kickerthoek gemakkelijk met een polsstok overbrugd kunnen worden. En als het vroor op een dag als deze, stapte je gewoon op je klompen over het ijs. Dat 'vroeger' voert terug naar de Romeinse tijd. Ook toen al was het hier een land- en tuinbouwgebied. In samenwerking met SWMD, Historische Vereniging Oud-Schipluiden en Cultuurstek is de expositie 'Dorp in beeld' tot stand gekomen, tot en met 25 januari te bezichtigen. In een vitrine zie je bewijsstukken vanuit opgravingen. Op foto-collages herken je wellicht je overgrootvader met zijn melkkar uit de jaren '90 – 19e eeuw! Geschiedkundige Moerman zet alle feiten op een rijtje, gegoten in interessante verhalen. Een historische film wordt vertoond. Maar ook zij die het allemaal in hun eigen jeugd meemaakten, nemen je nog één keer mee terug naar een avondje 'op het dorp' als toen. Tot slot Den Hoorns eigen muzikale Maxima's met scherpzinnige songteksten. Een week vol vermaak over de verhalen van toen. Den Hoorn tot en met nu!

Goeie ouwe tijd
Op een holletje terug over het speelveld, stinkschoen in de schuur zolang, klomp aan, huis in, andere schoenen aan en weer gaan. Eén minuut te laat. Daar staat Zuster Petronella al in de entree. Microfoon, interview, wethouder Smit, foto's voor de krant. Toos van der Drift – van der Spek, nog één keer in de rol van Zuster Pietje gekropen. Iedereen staat terug in die goeie ouwe tijd lachend om haar heen. Haar groene Dafje staat voor de opening geparkeerd.

DNA van Den Hoorn
De Polsstokspringer houdt er een oogje op. Voor de gelegenheid is deze figuur vanachter uit Den Hoorn vanuit z'n vijver naar voren gehaald. Of moet je zeggen naar achteren? In ieder geval enkele sprongen verwijderd van de grens met Delft. Intussen heeft het beeld-in-wording een naam: Adriaan. Hij gaat de oude verhalen van Den Hoorn laten beleven. Waar 'Dorp in beeld' het DNA van Den Hoorn laat zien, zal Adriaan het vanaf juli 2020 doorgeven. Vertel gerust verder…