Léandre Lagerweij en Caro Coemans bij Hotel de Emauspoort, waar Lions Club Delft Antoni van Leeuwenhoek om de week bijeen komt.
Léandre Lagerweij en Caro Coemans bij Hotel de Emauspoort, waar Lions Club Delft Antoni van Leeuwenhoek om de week bijeen komt.

Lions hebben altijd een actie gaande of in het verschiet

Algemeen

DELFT – De leden van Lions Club Delft Antoni van Leeuwenhoek zetten zich al tien jaar met elkaar in voor anderen. Momenteel lopen meerdere acties en de volgende is in ontwikkeling: een Lionsbos.

Léandre Lagerweij is al vanaf dag één bij deze Lionsclub betrokken. Sterker nog: hij was er al bij betrokken toen de club nog niet bestond. "Het initiatief voor een nieuwe Lionsclubs wordt altijd genomen door een bestaande Lionsclub" legt Lagerweij uit. Ruim tien jaar geleden werd hij benaderd door Peter Vuurens van Lionsclub Princestad. "Toen ik 'ja' zei op zijn verzoek werd ik officieel keyman." Steeds meer Delftenaren werden benaderd, want er zijn twintig leden nodig om een club te mogen worden. Toen dat zover was, op 21 oktober 2005, was de derde en nieuwste Delftse Lionsclub een feit. Dat werd met de nodige plechtigheden gevierd in Theater de Veste.
Delft had al twee Lionsclubs, maar de nieuwste voorzag wel in een behoefte, vertelt Caro Coemans, de huidige president. "Want je had in Delft nog geen gemengde Lionsclub. Van oudsher zijn Lionsclubs voor mannen, maar je ziet steeds vaker en vooral bij nieuwe clubs dat deze gemengd zijn."
-Is drie Lionsclubs niet veel voor een stad als Delft?
Lagerweij: "Daar komt bij dat we in Delft ook nog drie Rotaryclubs hebben, een Kiwanis Club en een Soroptimistclub. We vissen wel in dezelfde vijver, maar in Delft is een enorm potentieel aan mensen dat geschikt is voor serviceclubs. Het is wel moeilijk, en dat is een maatschappelijke ontwikkeling, om nieuwe mensen te vinden. Wat het voor ons nog lastiger maakt, is dat we geen mensen zoeken die niets te doen hebben, maar juist de mensen die van alles om handen hebben en met twee benen in de samenleving staan. Desondanks zijn we een hele stabiele club, met altijd rond de dertig leden."
-Hebben jullie nog mooie acties in het verschiet?
Coemans: "We zijn bezig met de ontwikkeling van een Lionsbos, een soort gedenkbos waarvoor mensen een boom kunnen kopen om bepaalde mensen of gebeurtenissen te herdenken. Dat kan een overleden dierbare zijn, maar ook een jubileum van een bedrijf. In Lansingerland zijn Lions met zo'n project begonnen en dit bos is nu met tweehonderd bomen vol."
Lagerweij: "We zijn hierover met het Reinier de Graaf Gasthuis in gesprek om te kijken of dit bij hen op het terrein kan worden gerealiseerd. Die gesprekken verlopen positief, maar het zit nog echt in de ontwikkelfase."
Coemans: "Je ziet vaker dat lokale Lionsclubs hele leuke initiatieven hebben die elders in het land navolging krijgen. Daarom willen we in de toekomst een landelijke website maken waar clubs hun draaiboeken voor acties kunnen delen."
Momenteel zetten de Delftse Lions zich in eigen stad Delft in voor twee acties. Zo kunnen bij Lunchcafé 9 tot 7, bij Apotheek Hof van Delft, bij Plus Martin Panis en bij Supermarkt Hans Meyer momenteel Douwe Egberts-punten worden ingeleverd. Deze worden gebruikt om pakken koffie te realiseren voor cliënten van de Voedselbank. "Alleen in Delft al leverde de actie vorig jaar 5000 pakken voor de Voedselbank op", weet Lagerweij nog. Verder kan nu bij de Albert Heijn-filialen aan de W.H. van Leeuwenlaan en die aan de Martinus Njjhofflaan oud en vreemd geld worden ingeleverd. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om oogoperaties in de derde wereld te bekostigen.
En zo is er altijd wel een actie geweest, gaande of op komst. "Ik woon en leef hier in Delft en er zijn genoeg mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken", zegt Caro Coemans over haar reden om zich in te zetten. "Het is een stukje maatschappelijke betrokkenheid", voegt Lagerweij eraan toe. "Ik wil niet alleen leven om geld te verdienen. Al onze leden hebben dat wel, dat ze graag iets voor anderen betekenen. En natuurlijk is het ook wel de combinatie dat je iets voor een ander doet, maar het ook onderling gezellig hebt. Want los van alles acties zijn we óók een hechte vriendengroep."