Afbeelding

Als het aan Blue Birds ligt, heeft Delft binnenkort G-honkbal

sport

Editie: Week 21, Jaargang 23 |

Honk- en softbalclub Blue Birds wil tijd en energie steken in een eigen G-honkbalteam.

DELFT – Sporten is goed voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Steeds meer sportverenigingen hebben een zogenaamd G-team. De Delftse honk- en softballers van Blue Birds missen nog zo’n team, maar het lijkt erop dat er op korte termijn op dit gebied een homerun geslagen gaat worden.

Door: Dennis van den Berg

Het gaat goed met de Blue Birds. De Delftse honk- en softbalvereniging, die volgend jaar haar vijftigste verjaardag viert, kan bogen op een ledenaantal dat de driehonderd overschrijdt: de spelers zijn verdeeld over liefst 23 teams. Op de eigen accommodatie aan de Mekelweg beschikt de club over een honkbalveld, een softbalveld, een kantinegebouw met kleedruimte en een oefenhal, waarin tijdens de wintermaanden getraind wordt.
Toch mist de club nog iets: een eigen G-honkbalteam, waarbinnen spelers met een verstandelijke of lichamelijke beperking de sport kunnen leren beoefenen. Veel sportclubs hebben inmiddels een G-team in de gelederen opgenomen. G-teams vereisen doorgaans een andere, meer individuele aanpak dan de doorsnee teams van een vereniging. G-honkbal kent hierdoor geen strakke spelregels, zodat het spel voor iedereen toegankelijk is. In de praktijk is het een soort slagbal, zoals ook wel in het onderwijs wordt gespeeld. De duur van de wedstrijd, het aantal spelers per team en het aantal honken worden in onderling overleg bepaald. De spelers trainen met tennisballen en de knuppels zijn niet van hout, maar van kunststof.

Clinic
Om potentiële leden voor het G-honkbal te werven, is Blue Birds in contact getreden met Ipse de Bruggen. Op het terrein van deze zorginstantie voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten in Nootdorp is ’t Kraaienest gevestigd, een voortgezet speciaal onderwijsinstelling voor zeer moeilijk lerende kinderen. De honk- en softbalclub heeft voor leerlingen van 10 tot en met 13 jaar een clinic verzorgd om hen een inkijkje te geven in deze sport. De Herman Broerenschool in Delft is eveneens benaderd: het enthousiasme bij de leerlingen tussen 13 en 15 jaar van deze school is groot. Voor de plannen om daarnaast een volwassen G-honkbalteam op te starten is Werkse!, dat veel volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een plekje op de arbeidsmarkt weet te bezorgen, de aangewezen gesprekspartner.
Ondanks al deze positieve geluiden doemen vervolgens de nodige obstakels op die de vorming van een volwaardig G-honkbalteam bemoeilijken. Het vervoer van aspirant-G-honkballers naar het terrein van Blue Birds is zo’n heet hangijzer. Inmiddels is er al wel één jonge G-honkballer regelmatig aan het trainen bij Blue Birds. Om toch stappen op de ingeslagen weg te kunnen blijven zetten, heeft Blue Birds de naaste buren van hockeyclub Hudito benaderd. Het G-hockeyteam van deze club werkt de komende tijd mee aan een uitwisseling met Blue Birds: op de woensdagen 24 juni, 1 en 8 juli wordt de hockeystick zodoende ingewisseld voor een honkbalknuppel. Of dit uiteindelijk het door Blue Birds vurig gewenste G-honkbalteam oplevert, zal daarna blijken.
Meer informatie: www.bluebirds.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12