Afbeelding

Te weinig regioclubs hebben een G-tak, vindt Martin Born

sport

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Martin Born (linksboven) is trots op zijn spelers en begeleidingsstaf. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het gaat goed met de G-tak van d.v.v. Delft. Vijf jaar geleden begon Martin Born met een aantal goedwillende jongeren met een verstandelijke beperking. Tegenwoordig heeft de club een junioren- en seniorenzevental waar voetbal in zit.

Deze ontwikkeling is voornamelijk op het conto te schrijven van de familie Born. Martin (44) is hoofdtrainer van de G-tak, moeder Lida zorgt voor de coördinatie, terwijl vader Peter zijn zoon assisteert bij de trainingen. “We zijn er vijf jaar geleden mee begonnen”, vertelt Martin. “Mijn neefje en nichtje speelden al enige tijd in de G-jeugd bij Vitesse Delft. Ik vond het fantastisch en ben er anderhalf jaar assistent geweest.”


Na zijn periode bij Vitesse Delft had Born zo zijn eigen ideeën over de ideale aanpak en hij benaderde verschillende Delftse verenigingen met de vraag of zij brood zagen in een G-team. “D.v.v. Delft was de eerste club die toehapte. Zij zagen het wel zitten. Mijn moeder nam de coördinatie op zich en mijn vader en vriend Dennis van de Laar werden assistent-trainer.”

'WE HEBBEN DIT SEIZOEN VOOR HET EERST EEN SENIORENTEAM'
De G-tak van Delft was geboren. “In het begin hadden we een groep met enthousiastelingen, waarvan er eigenlijk nog geen enkele ervaring had met voetbal. Inmiddels hebben we, na de opheffing van de G-tak van Vitesse Delft, naast ons juniorenteam voor het eerst een seniorenteam. Daarbij is ons jeugdteam in de tussentijd twee keer gepromoveerd naar het hoogste niveau.”


In zijn aanpak probeert Born, die vanaf dit seizoen ook assistent-trainer bij de E-jeugd wordt, er zo min mogelijk rekening mee te houden dat hij te maken heeft met spelers met een verstandelijke beperking. “Ik pak ze aan als alle andere kinderen. Er zijn regels waaraan iedereen zich moet houden en discipline is vereist. Een verschil is wel dat als je bepaalde zaken aan wilt leren, je wel meer zult moeten herhalen. Inmiddels zijn we wel zover dat de spelers weten op welke positie ze staan en wat er daar van ze wordt verwacht. Dat zie je niet bij elke tegenstander terug.”

'RONALD HES ZEGT DAT HIJ SOMMIGE SPELERS BIJ DE A-SELECTIE ZOU KUNNEN GEBRUIKEN'
Qua discipline en beleving gaat het bij de G-tak zelfs zo goed, dat verschillende mensen binnen d.v.v. Delft in de spelersgroep van Born een voorbeeld noemen voor de rest van de vereniging. “Ook op voetbaltechnisch gebied gaat het goed, zo zegt Ronald Hes als hij komt kijken dat hij sommigen van onze spelers best bij de A-selectie zou kunnen gebruiken.”


Dat lijkt Born toch geen goed idee. “Want qua inzicht zijn de spelers minder, maar ik denk dat enkele van mijn spelers in de B-jeugd best mee zouden kunnen komen.” Dat is maar goed ook, want Born heeft een hekel aan verliezen. “Datzelfde geldt voor mijn spelers en speelsters. In het begin wonnen ze alles, maar naarmate ze op een hoger niveau gingen voetballen, gingen ze ook meer verliezen. Dat was in het begin voor sommigen wel moeilijk.”


De G-tak van d.v.v. Delft is dus bloeiende en Born hoopt dat meerdere clubs in de regio het voorbeeld volgen. “Want vooral in de jeugd zijn er weinig clubs met een G-tak. We moeten voor uitwedstrijden bijvoorbeeld naar Oegstgeest en Zuidland; en dan hebben we nog maar een competitie van zes teams. In de senioren gaat dat al beter, maar ik zou alle regioclubs aanmoedigen
om een G-tak te starten. Verder kunnen enthousiaste G-voetballers zich ook zeker bij d.v.v. Delft aanmelden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12