Er komt dit jaar geen centrale vuurwerkshow. Gelukkig schieten Delftenaren zelf ook elk jaar genoeg moois de lucht in.
Er komt dit jaar geen centrale vuurwerkshow. Gelukkig schieten Delftenaren zelf ook elk jaar genoeg moois de lucht in.

Geen centrale vuurwerkshow, want niemand heeft zich hiervoor gemeld

Algemeen

DELFT – Delft krijgt komende jaarwisseling geen centraal georganiseerde vuurwerkshow. Delftenaren kunnen en mogen verder 'gewoon' zelf vuurwerk afsteken, net als vorig jaar.

Burgemeester Bas Verkerk pleitte begin dit jaar in zijn nieuwjaarstoespraak nog voor zo'n centrale show. Hij opperde De Kolk, waar Vermeer ooit zijn Zicht op Delft schilderde, toen als een geschikte plek. Dat gaat dit jaar in elk geval niet gebeuren, laat een gemeentewoordvoerder weten. "De burgemeester heeft aangegeven dat Delft rijp is voor een centraal vuurwerk", reageert hij. "Maar dat dit door een private partij, dus niet door de gemeente, georganiseerd zou moeten worden. Geen organisator heeft zich gemeld." Dus komt er geen centraal vuurwerk in Delft.
Eric Flink van Flink Vuurwerk vindt het een opmerkelijke reactie. Als Delft zo'n centrale vuurwerkshow wil, zou de gemeente op z'n minst die wens moeten neerleggen bij partijen die zoiets kunnen organiseren, vindt hij. Flink Vuurwerk heeft echter niets vernomen. "Andere vuurwerkverkooppunten, voor zover ik weet, ook niet. Als je roept dat je een centrale vuurwerkshow wilt en je doet verder niets met dit idee, dan wordt het lastig", zegt Flink. In 2009 is Eric Flink nog met andere vuurwerkzaken en partijen bezig geweest om een grote vuurwerkshow in de Delftse Hout te organiseren. "Iedereen was enthousiast, zelfs de provincie vond het onwijs leuk, maar juist de Gemeente Delft heeft toen dwars gelegen. Ze kwamen met dusdanige eisen dat het onbetaalbaar zou worden om zoiets te organiseren. De hele Delftse Hout zou moeten worden afgesloten, we moesten beveiliging inhuren, een noodaggregaat neerzetten." De kosten voor alleen de vuurwerkshow zelf zijn al niet mis, weet Eric Flink. "Voor een show van 15 minuten praat je al gauw over 30.000 euro." Eric Flink pleit voor een combinatie van een vuurwerkshow èn de mogelijkheid om zelf vuurwerk af te steken. "Maar als de maatschappij uiteindelijk bepaalt dat er alleen nog maar centrale vuurwerkshows mogen zijn, vind ik dat ook prima. Ik zal de laatste zijn die dwars ligt, dan stoppen we gewoon met de winkel. Op het moment zijn er echter nog veel te weinig Nederlanders bevoegd om zulke shows te mogen geven."
Cees Roodenburg van Roodenburg Home & Garden maakt zich niet druk om de toekomst van vuurwerk in Nederland. "Wij verkopen dit jaar voor de laatste keer vuurwerk", reageert Roodenburg. "Vanaf januari gaat deze zaak verder als Ranzijn Tuin & Dier. We gaan deze maand daarom onze bunkers leegverkopen, tegen kortingen die oplopen tot 80 procent. Daarna houdt het voor ons, wat vuurwerk betreft, op."
Alex van Zon van Groenrijk 't Haantje maalt er eveneens niet om dat in Delft geen centrale vuurwerkshow komt. "Puur voor de handel is dit niet erg", reageert Van Zon. "Voor de veiligheid ook niet. Als veel mensen bij elkaar staan en er gaat iets mis dan is er meer aan de hand dan wanneer ieder voor zich vuurwerk afsteekt." Hij hoopt dat de Nederlandse vuurwerktraditie, die sinds afgelopen week op Unesco's lijst voor immaterieel cultureel erfgoed staat, in stand blijft. "Verder is het goed dat er voor de vuurwerkwinkels een keurmerk VuurwerkCheck komt, zodat de consument weet waar goed en veilig vuurwerk wordt verkocht."
Delftenaren mogen komende jaarwisseling hun vuurwerk afsteken op 31 december van 18.00 uur tot 02.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. Er zijn geen plekken waarvoor een afsteekverbod geldt. In de gemeentes Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland is dit wel het geval. Hier mag rond plekken als verzorgingshuizen, winkelcentra, kinderboerderijen, kinderdagverblijven en kerken niet worden geknald.