Afbeelding

'Het is gewoon balen wat er gebeurt'

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 22 |

VVD-Wethouder Lennart Harpe vreest dat het tekort van dertig miljoen nog wel eens groter kan worden.

DELFT - Nog geen twee maanden aan de slag en VVD-wethouder Lennart Harpe moet voor de tweede maal slecht nieuws presenteren. De gemeente komt dertig miljoen euro tekort voor het bouwen van woningen in de Spoorzone.

Een tekort dat van negen naar dertig miljoen euro is uitgegroeid. Verklaart u dat eens.
"Noem het een winstwaarschuwing. Eind vorig jaar zag het college al dat het niet de goede kant op ging. Toen is opdracht gegeven om extra tests uit te voeren en om de cijfers door te lichten. Deze tests zijn nog niet helemaal afgerond, maar we vonden het noodzakelijk om de informatie over het nieuwe tekort alvast bekend te maken. Het bedrag is nu nog virtueel, maar dat geld moet je straks wel in kas hebben, mocht het werkelijkheid worden. Als college hielden we al rekening met een extra bijdrage aan de Spoorzone. We zien nu dat we drie miljoen euro jaarlijks zullen moeten besparen. Het wordt onderdeel van het pakket aan bezuinigingen dat het college eerder dit jaar heeft aangekondigd."

Is dat dan genoeg?
"Het hoeft niet het einde te betekenen. We moeten nog extra maatregelen treffen om het bedrag van dertig miljoen op dat niveau te houden. Als er meer tegenvallers komen, dan kan het in de toekomst hoger uitvallen."

Bent u de wethouder van slecht nieuws aan het worden? Eerst de vertraging van de Sint Sebastiaansbrug, nu dit.
"De wethouder van risico's, de portefeuilles zijn wat oneerlijk verdeeld. De aanleg van de Spoorzone is een uniek project met heel veel tijdsdruk. De risico's waren bekend. Maar de uiteindelijke impact op de hoogte van de bedragen, die zijn te positief ingeschat. We hebben vastgelegd dat volgend jaar maart de eerste trein door de tunnel gaat rijden, daar is geen terugkeer meer mogelijk. Dat betekent ook dat er heel veel energie gaat zitten in de ontwikkeling van de spoortunnel. Nu stappen we over naar het bovengronds bouwen, het aanleggen van huizen. Toen ontstonden vragen of de cijfers die werden gebruikt nog reëel waren ingeschat."

De kwakkelende vastgoedmarkt heeft zich ontwikkeld tot de kwelgeest van de Gemeente Delft. Kan de gemeente de risico's hiervan wel inperken?
"De vastgoedcrisis heeft in Delft er flink ingehakt, maar elke gemeente die bouwt heeft met deze problematiek te maken. Als de markt aantrekt en de rente stabiel blijft, dat helpt ons. Maar zakt de markt opnieuw in, of springt de rente omhoog, dan zullen we dat direct merken. Daarom zeg ik ook dat we bij verdere tegenvallers meer zullen moeten reserveren dan dertig miljoen. Ook gaan we praten met de partijen waarmee afspraken zijn gemaakt over de financiering van het project."

Die contracten met het Rijk liggen toch vast?
"De euro's die we verschuldigd zijn zullen we betalen. Maar met de kennis van nu kan je de discussie aangaan gaan of we de data wanneer we betalen kunnen aanpassen. Het geld voor het terugbetalen komt grotendeels voort uit de verkoop van woonkavels. We zitten in een vastgeschroefd betaalsysteem terwijl onze inkomsten fluctueren, dat kan wel eens fout gaan. Daar hoef je geen wiskunde voor te hebben gestudeerd. En we zijn door onze voorzieningen heen. Daar willen wij het graag over hebben."

Had u hier op gerekend toen u aantrad?
"Het is gewoon balen wat er gebeurt. Klaar. Het is heel vervelend, maar er zijn meerdere grote bouwprojecten die door zo'n fase heen moeten. Het college doet er alles aan om, samen met de gemeenteraad, een goede oplossing te vinden. Bedenk wel, we zijn met een bijzonder project bezig. En als het af is, dan staat er iets heels moois. Daar willen we aan blijven werken. We zitten in een heel lastige fase, maar het zou jammer zijn als dat aan het gebied zou blijven kleven."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12