POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Coalities in meer dan helft van gemeenten

Ruim vijf weken na de gemeenteraadsverkiezingen is in bijna tweederde van alle Nederlandse gemeenten een coalitie gevormd. Lokale partijen zijn tot nu toe de grootste winnaars als het gaat om het binnenslepen van wethoudersposten. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. Van de 380 gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden, is ondertussen in meer dan 240 gemeenten een coalitie gevormd. De meeste wethouders zijn afkomstig van lokale partijen, gevolgd door het CDA. Lokale partijen hebben in 168 gemeenten wethouders. PvdA en VVD, die al flink op stemmen verloren tijdens de verkiezingen, doen het tot dusver ook niet goed in de strijd om wethoudersposten te bemachtigen. De PvdA verliest meer dan een derde aan wethouders, de VVD een kwart. De politieke situatie Delft lijkt in bijna alle vergelijkingen een uitzondering: het coalitieproces is na zes weken nog steeds volop gaande en de verwachting blijft dat het nieuwe college pas half mei zal aantreden. Verder lijkt het er op dat PvdA-wethouder Raimond de Prez zijn portefeuilles zal behouden en de VVD lijkt juist een wethouderschap binnen te slepen. Met uitzondering van STIP, die afgelopen verkiezingen de tweede partij van de stad werd, zijn geen andere lokale partijen betrokken bij het huidig coalitieoverleg.


Herdenking overlijden Pim Fortuyn

Onafhankelijk Delft organiseert dinsdagavond 6 mei een korte herdenking van de dood van politicus Pim Fortuyn. De herdenking vindt vanaf 19.00 uur plaats op de Markt in de binnenstad, bij het standbeeld van Hugo de Groot. Fortuyn werd veertien jaar geleden vermoord in Hilversum, negen dagen voor zijn deelname aan parlementsverkiezingen.
Afgelopen vrijdag had Onafhankelijk Delft op dezelfde locatie een demonstratie georganiseerd tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der G., de moordenaar van Fortuyn. Vrijwel tegelijkertijd vond in Rotterdam een protestmars plaats, georganiseerd door de broer van Fortuyn. Van der G. kwam naar verwachting afgelopen vrijdag op vrije voeten. Na het uitzitten van tweederde van zijn gevangenisstraf bepaalde het Openbaar Ministerie dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat.


VVD-café over geldverspilling binnen EU

Ook de VVD in Delft begint zich op te warmen voor de verkiezingen voor het Europese parlement op 22 mei. Aanstaande woensdag, 7 mei, organiseert de partij een bijeenkomt in het teken van Brussel en Europa. Uitgenodigde sprekers zijn onder anderen Maarten Smit en Erik Hoogendoorn, respectievelijk de derde en zestiende VVD-kandidaat voor het Europarlement in Brussel. De bijeenkomst, gehouden in Café Einstein aan de Spoorsingel, begint om 20.00 uur en is ook toegankelijk voor niet-leden. De toegang is gratis.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12