Afbeelding

Delfland tempert waterbelastingen en zet strijd tegen giftige tuinbouwlozingen voort

Algemeen

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Michel Houtzager: ‘Tarieven niet hoger dan strikt nodig’. (foto: Guus Schoonewille)

DELFT – Het nieuwe bestuur van waterschap Delfland, dat nog altijd worstelt met flinke schulden, wil de belastingtarieven in de komende vier jaar met hooguit de inflatiecorrectie laten stijgen. Verder wordt gezocht naar methoden voor ‘slimme’ opvang van zware regenval, en de strijd tegen illegaal gif uit tuinbouwkassen gaat door.

Door: Henk de Kat

Dat is vrijdagochtend aangekondigd, in een regeerplan van vier samenwerkende partijen en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Ook werd bekend gemaakt wie na de verkiezingen van 18 maart naast dijkgraaf Michiel van Haersma Buma de vijf hoogheemraden worden, de ‘wethouders’ van het hoogheemraadschap. Dat levert drie nieuwe gezichten op: verkiezingswinnaar Marcel Houtzager (VVD), Hans Middendorp (Algemene Waterschapspartij) en Rien Smits (CDA). Twee hoogheemraden van de afgelopen jaren komen terug: Ingrid ter Woorst (Water Natuurlijk) en Han van Olphen (bedrijvenbelangen). Voor de Delftse Ter Woorst is het zelfs de derde keer dat ze topbestuurder wordt. Ze heeft al acht jaar ervaring achter de rug, en gaat nu voor nog eens vier jaar. De verliezende PvdA is niet langer vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur.

Duurste
De penibele financiële situatie van het waterschap was afgelopen weken een belangrijk gesprekspunt bij de besprekingen over de nieuwe beleidskoers tot 2019. Delfland staat te boek als het duurste waterschap van Nederland. Dat is een gevolg van de dure waterzuivering in de Harnaschpolder - waar rioolwater en lozingswater grondig wordt schoongemaakt, voor het naar zee wordt gepompt - en ook van 800 miljoen aan investeringen in maatregelen tegen wateroverlast, na de overstromingen door zware regen in 1998 en 1999. Alleen al de 700 miljoen kostende reinigingsfabriek in de Harnaschpolder heeft voor een stel of gezin geleid tot een tariefsverhoging van 88 euro: van 195 euro vier jaar geleden naar 283 nu. Delfland kampt door alle investeringen met een resterende schuld van nog altijd honderden miljoenen euro’s.

Tariefsverlagingen, waarmee door sommige partijen nog wel werd geschermd in de verkiezingstijd, zitten er voor de komende jaren niet in. Formateur en nu hoogheemraad Houtzager zei vrijdag: “We willen de lasten niet doorschuiven naar de toekomstige generaties. Maar we willen de tarieven niet meer laten stijgen dan strikt noodzakelijk. In de praktijk komt dat neer op inflatiecorrectie. Dan hebben we voldoende ruimte om nieuwe technieken toe te passen en tegelijk onze schulden af te lossen.” Het nieuwe beleid betekent volgens Houtzager dat Delfland tot 2019 nog eens 10 miljoen moet zien te bezuinigen, bovenop al eerder doorgevoerde maatregelen zoals personeelsinkrimping en afstoten van gebouwen. Ook is afgesproken dat iedereen gaat nu meebetalen aan het zuiveren van afvalwater, aldus de liberale coalitieleider.

Houtzager meldde voorts dat het 725 jaar oude waterschap samen met gemeenten en de bevolking verder wil zoeken naar ‘slimme oplossingen’ om de door klimatologen verwachte heviger regenbuien beter en langer te kunnen opvangen.
Ook wordt de kijker gericht op de waterkwaliteit van vaarten en plassen in het gebied van Delfland. Al sinds jaar en dag is die kwaliteit erg slecht. Afgelopen weken zei de nu herkozen hoogheemraad Ter Woorst diverse keren in het openbaar dat dit vooral komt door illegale lozingen uit kassen, die nog altijd bestrijdingsmiddelen in de sloot lozen: “Het naleefgedrag van veel glastuinbouwers is onder de maat.” In de nieuwe bestuursovereenkomst staat dat de waterkwaliteit over vier jaar ‘sterk verbeterd’ moet zijn. Ter Woorst mag haar strijd tegen tuinbouwgif in het slootwater voort zetten. Ze heeft opnieuw de portefeuille voor schoner en zoet buitenwater gekregen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12