Afbeelding

De Wit wil weten welke wethouders begin 2014 al wisten dat zwaar weer op komst was

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

Raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft heeft sterk het vermoeden dat de partijen in het vorige college al voor de verkiezingen wist dat Delft in financieel zwaar weer zou komen.

DELFT – Raadslid Jan Peter de Wit probeert te bewijzen dat het College van B en W al vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 wist dat Delft in financieel zwaar weer zat. En dat ze die informatie bewust doodzwegen in de hoop geen zetels te verliezen.

De Wit schreef hierover al meerdere items op de website van zijn partij: Onafhankelijk Delft. Afgelopen week schreef hij onder de kop ‘Deel II Vokurka-gate list en bedrog Spoorzone’ over zijn laatste bevindingen, met daarbij verwijzingen naar officiële stukken en brieven. “Ik begin sterk de indruk te krijgen dat de collegepartijen al voor de verkiezingen wist dat Delft in financieel zwaar weer zat”, reageert hij.


-Door al die stukjes informatie die je nu boven water haalt?
De Wit: “Ja. Cruciaal is dat het college op 26 maart, vlak na de verkiezingen, opeens met de stresstest kwam. Die kwam zomaar uit de lucht vallen. Dat houdt in principe in dat ruim voor de verkiezingen al is besloten zo’n test te doen naar vastgoedontwikkeling in de Spoorzone. Dan zijn er signalen geweest. Dat wisten we zelf ook al, want het aantal te bouwen woningen in de Spoorzone is al bijgesteld van 1500 naar 1300 en nu zijn het er nog 850. Dan kun je wel nagaan dat ze niet veel verkopen.”


-Hoe zeker weet je dit alles?
“Ik vroeg op een bijeenkomst in het Techniek Ontmoeting Punt aan Isidoor Hermans, directeur van Ontwikkel Bedrijf Spoorzone, wie tot de stresstest had besloten. ‘Het oude college’, antwoordde hij. Toen ben ik vragen gaan stellen aan het college, over wie dat precies heeft besloten. Nu wordt gezegd dat de gemeentesecretaris de stresstest aanvroeg, dat is niet erg geloofwaardig. Een gemeentesecretaris kan zoiets niet aanvragen. Ik ga ervan uit het volledige college wist dat er zwaar weer aan kwam.”

-Het zijn best harde verwijten die je maakt… Reageert niemand daar op?
“Nee, alle aandacht gaat nu natuurlijk naar het zogenaamde onderzoek om hiervan te leren. Ik wil een politiek onderzoek en ik wil weten of Vokurka (D66) ervan wist op het moment dat hij opstapte als wethouder, een maand voor de verkiezingen. Dan is het een kwestie van informatie achterhouden.”

-Wat als dat zo is?
“Dan hebben D66 en de andere collegepartijen de verkiezingen gemanipuleerd. Ze hebben dan gedaan alsof het goed ging en twee weken na de verkiezingen stort het hele kaartenhuis in. Persoonlijk vind ik dat dit college dan moet aftreden, ze zijn onbetrouwbaar. Alleen coalitiepartij VVD, die niet in het vorige college zat, wist hier formeel niets van. Ik ga in elk geval door met stukken opvragen, al zullen die wel weer geheim worden verklaard…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12