Afbeelding

'Behoud maatschappelijke stage op scholen'

Algemeen

DELFT – Terwijl de Gemeente Delft in de toekomst meer taken wil over laten aan vrijwilligers, is het niet van plan de maatschappelijke stage voor middelbare scholieren te ondersteunen. In de gemeenteraad zwelt de roep om de stage te behouden juist aan.

Raadsfracties en vrijwilligersorganisaties hebben kritisch gereageerd op de eerste voorstellen van het College van B en W om in de toekomst meer taken aan vrijwilligers over te laten. Als het aan de Gemeente Delft ligt, wordt de rol van vrijwilligers in de komende jaren alleen maar groter. In een eerste schets over vrijwilligerswerk beschrijft het college de ambitie 'dat over vijf jaar 1 op de 2 van de volwassen Delftenaren aan vrijwilligerswerk doet'.
Het opzetje van PvdA-wethouder Raimond de Prez viel niet in goede aarde bij Gerrit Kadijk, projectleider bij vrijwilligersorganisatie ISOFA, een organisatie die burgers in financiele nood bijstaat. ISOFA riep de raad zelfs op om het collegevoorstel in zijn geheel te verwerpen. Volgens Kadijk staat de vrijwilliger hierin niet centraal en heeft de gemeente zijn organisatie ook niet om advies gevraagd. "Het schetst onze verbazing dat er geen enkel overleg heeft plaatsgevonden tussen vrijwilligersorganisaties en de gemeente."


De wethouder ontving kritiek van vrijwel alle fracties hierover. Raadsleden, die achteraf ook verzuchtten over het wollig taalgebruik tijdens de vergadering, hielden verder een luid pleidooi om de maatschappelijke stage van middelbare scholieren te behouden. Vanaf volgend jaar stopt de financiering uit Den Haag hiervoor.

CDA-lid Rob van Woudenberg: "Doorgaan met de maatschappelijke stage biedt veel voordelen." De STIP-fractie wees er verder op dat 1 op de vijf leerlingen na een maatschappelijke stage actief blijft als vrijwilliger.
De Prez was maar nauwelijks enthousiast te krijgen. Onmiddellijke steun voor het behoud van de stage kon hij niet beloven. "Ik ben bereid in gesprek te gaan met scholen hierover. Maar u weet ook dat de financiele positie van de gemeente bijzonder krap is. Dus u hoeft niet te verwachten dat wij met een voorstel komen om die financiering over te nemen."


Het CDA laat het er niet bij zitten en bereidt een motie voor voor de volgende raadsvergadering.
Ook Kadijk van ISOFA bleek achteraf teleurgesteld over de beantwoording van De Prez. Hij vindt het voorstel dat nu op tafel ligt 'ongrijpbaar' en hoopt op verder contact met de wethouder. "Ik hoop dat hij veel vrijwilligersorganisaties gaat uitnodigen om in gesprek te gaan. Wij zijn in ieder geval beschikbaar."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12