POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

Schuld Gemeente Delft loopt verder op

In de afgelopen twee jaar is de schuldenberg van de Gemeente Delft nog verder door gegroeid. Stond de gemeente eind 2011 met bijna 4800 euro per inwoner in het rood, eind vorig jaar nam het schuldbedrag verder toe tot meer dan 5300 euro per inwoner, een toename van ruim 500 euro. Delft schaart zich daarmee in het lijst van de Nederlandse gemeenten met de allerhoogste schulden van het land. Op het ranglijstje van bijna 420 gemeenten is Delft afgezakt naar de 371e plaats, een daling met 15 plekken vergeleken met 2011.
Dat blijkt uit de financiele overzichten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de brancheorganisatie van gemeenten. De rode cijfers voor de gemeente Delft, die begin september aankondigde de financiele boekhouding niet meer rond te krijgen, zijn ondertussen zo hoog opgelopen dat ook volgens de maatstaven van de brancheorganisaties de alarmbellen luid rinkelen. Zo kijkt de VNG onder meer naar de grootte van de gemeenteschuld als aandeel van het geld dat bij een gemeente jaarlijks binnenstroomt. De Delftse schuld vormde eind 2013 meer dan zestig procent van de jaarlijkse inkomsten. Om deze schuld geheel af kunnen te betalen zou dit betekenen dat de gemeente voor iedere euro aan inkomsten, meer dan zestig cent kwijt raakt –dus  meer dan de helft van alle inkomsten. De VNG hanteert een maximum van uiterlijk dertig cent per euro jaarlijkse inkomsten.
Ruim dertig Nederlandse gemeenten kampen met een nog hogere schuldenlast, zoals Urk of Lansingerland. Vorig jaar eindigde de Overijsselse gemeente Hengelo onderaan. De schuld van de gemeente werd toen berekend op meer dan 8300 euro per inwoner.

 

 

'Delft gaat niet failliet'


Ondanks de groeiende schuldenlast van de gemeente en het niet sluitend kunnen krijgen van de begroting voor volgend jaar, hoeft Delft niet te vrezen voor een naderend faillissement. Dat is de conclusie van het debat over de financiele positie van de gemeente, dat de Delftse Pvda-fractie op 8 oktober organiseerde. Ook PvdA-wethouder Raimond de Prez woonde het debat bij. Verder onderstreepte de partij er voor te waken dat de tientallen miljoenen euro's die zijn bestemd voor het uitvoeren van de nieuwe zorgtaken niet zullen worden aangeboord om Delft uit de financiele nood te helpen.
Doordat de Gemeente Delft de financiele begroting voor de komende jaren niet rond krijgt, valt de gemeente straks onder een strenger toezicht van de Provincie Zuid-Holland, zogenaamd preventief toezicht. Dit is een stapje dichter bij de zogenaamde 'artikel 12' status, wanneer een gemeente failliet dreigt te gaan en onder curatele wordt gesteld.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12