Afbeelding

Delft steeds minder aantrekkelijk om te wonen

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 23 |

Nergens wonen procentueel gezien zoveel studenten als in Delft. Een deel van hen was afgelopen week druk met het verbreken van het wereldrecord krattenbrug bouwen – en met succes.

DELFT – De Atlas voor Gemeenten 2015 is weer uit. In dit boekwerk worden de vijftig grootste Nederlandse gemeenten onder de loep worden genomen en op vijftig punten vergeleken. Dat levert voor Delft, met 101.101 inwoners de 28ste gemeente van Nederland, interessante weetjes op.

Meest opvallend – en zorgwekkend: Delft keldert wat woonaantrekkelijkheid betreft steeds verder. Op dit punt wordt bijvoorbeeld gekeken naar bereikbaarheid, cultureel en culinair aanbod, veiligheid en het woningaanbod.  Stonden ‘we’ in 2005 nog op de elfde plek, anno 2015 komen we niet verder dan plek 22. Gelukkig zien we wel een licht stijgende lijn op de ‘sociaal-economische index’, waar vooral wordt gekeken naar werkloosheid, banen en armoede. Hoewel Delft in 2005 nog op een negende plek stond, is de daaropvolgende daling sinds 2010 veranderd in een stijging en staan we nu weer op een vijftiende plek.

Knappe koppen
Delft kent verder met 50 procent hoogopgeleiden beduidend meer knappe koppen dan de gemiddelde grote stad en staat in deze categorie op een zesde plek. Procentueel gezien heeft Delft de meeste MBO-, HBO- en WO-studenten per duizend inwoners van alle grote steden. Delft heeft tegelijkertijd minder laagopgeleiden dan bijna alle andere steden: nog geen 15 procent, waarmee het op plek 4 staat. Verder zijn er maar twee steden in Nederland waar procentueel gezien mínder gezinnen met jonge kinderen wonen. Delft staat op een negende plek als het gaat om het aantal niet-westerse allochtonen, een ranglijst die wordt aangevoerd door de grote steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Koploper
Wat betreft het aantal banen in de architectuur is Delft fier koploper van Nederland, en dat is ook niet vreemd met de faculteit bouwkunde binnen de stadsgrenzen. In Delft wonen echter vooral mensen die gebouwen bedenken – en geen lieden die ze moeten bouwen. Er werken dusdanig weinig Delftenaren in de bouw, dat de Prinsenstad wat het aantal banen in de bouw betreft op plek 42 staat.

Huizen zijn in Delft wel wat prijzig. In slechts zeven andere gemeentes moeten per vierkante meter meer euro’s worden neergelegd. Maar: Dan woon je ook wel in een stad met de meeste monumenten en moderne architectuur in een straal van 200 meter rond je woning. Altijd fijn als je daarvan houdt. En ondanks het feit dat enkele Delftse musea afgelopen jaren de deuren moesten sluiten, staan we nog op een negende plek wat het aantal musea per duizend inwoners betreft.
Dan overlast en veiligheid. Wat onveilige gevoelens betreft, scoort Delft met een tiende plek vrij hoog. Verder ervaart 43 procent van de Delftenaren overlast. Delft telt, je kan het maar weten, relatief weinig monumentale bomen. Op de monumentale bomenranglijst eindigt Delft op plek 34.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12