Politiek in het KORT

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Pierre van Hauwe wordt geëerd met laan en viaduct

DELFT – Het College van B en W heeft de straatnamen vastgesteld voor het eerste gedeelte van het nieuw ontwikkelde Spoorzonegebied. De commissie straatnaamgeving heeft voor het college een advies gemaakt. Bij de keuze voor de straatnamen in de Spoorzone heeft de commissie zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de historie van de stad en van de specifieke plek. Dit was op uitdrukkelijk verzoek van de oude bewoners. Zo komen Van Leeuwenhoek, de Houttuinen en het Bolwerk terug. De bekende Delftenaar Pierre van Hauwe verbond jong en oud via de muziek. Hij heeft daarmee veel betekend voor de stad. Het verlengde van de Martinus Nijhofflaan, de verbinding naar de componistenbuurt, zal voortaan Pierre van Hauwelaan heten. Het viaduct krijgt de naam Pierre van Hauweviaduct.

Bij het toekennen van de straatnamen is verder dankbaar gebruik gemaakt van de suggesties die Delftenaren hebben ingediend. Dat was een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad. Veel suggesties gingen over treinen en spoorlijnen. Hieruit is de naam Spoorloos voortgekomen voor het park in het midden van het gebied. Uiteraard maakt het Stationsplein onderdeel uit van het gebied. Nieuwe straatnamen in het stationsgebied zijn: Ireneboulevard, Nieuwe Gracht, Van Leeuwenhoekpark en park Spoorloos. De bruggen heten Barbarabrug, Bolwerkbrug, Guldenwaterbrug, Poppebrug, Sint Cornelisbrug en Stationsbrug. Ada van Holland en Jacoba van Beieren zijn al vernoemd in de Coendersbuurt. Aansluitend krijgen andere graven en een gravin een straatnaam in het gebied. Dat zijn de Filips van Bourgondiëstraat, Graaf Floriskade, Gravin Margarethastraat, Hertog Albrechtstraat en de Keizer Karelstraat. De bruggen heten Gravenbrug en Gravinnenbrug. De toekomstige bewoners hebben enthousiast gereageerd op deze namen. De suggestie om te verwijzen naar de band die Delft heeft met het koningshuis is niet meegenomen in het plan zoals het nu voorligt, omdat Delft al op andere locaties straatnamen heeft die verwijzen naar de Oranje-geschiedenis van de stad, zoals de Prinses Beatrixlaan en de Ireneboulevard.

 


Wethouder wil overlast kwetsbare weggebruikers beperken

DELFT - De commissie Ruimte, Verkeer en Wonen sprak dinsdag over de analyse van de meerjarenplanning wegwerkzaamheden 2015-2016. Verschillende fracties constateerden dat het een lange feitelijke lijst is van wat Delft nog te wachten staat aan omleidingen en wegopbrekingen. Wethouder Harpe waarschuwde dat die omleidingen in 2015 en 2016 nog duidelijker te merken zullen zijn in de stad. Hij stelde de SP gerust door op de merken dat daarbij ook gekeken wordt naar kwetsbare weggebruikers, om ook voor hen de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12