POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Aangifte over artikelen Sebastiaansbrug
Het dagelijks bestuur van de Delftse gemeenteraad, het presidium, gaat aangifte doen bij de politie naar aanleiding van de reeks artikelen over de Sint Sebastiaansbrug die afgelopen weken in deze krant verscheen. Er wordt aangifte gedaan tegen het lekken van geheim verklaarde informatie. Of ook tegen deze krant of haar medewerkers aangifte wordt gedaan, is niet bekend – al is dit niet waarschijnlijk.
De door de gemeenteraad geheimverklaarde documenten die op straat zijn beland bevatten onder meer politiek gevoelige uitspraken van VVD-wethouder Lennart Harpe en cijfers over de kosten van de vervanging van de brug over de Schie.
Afgelopen weken onthulde Delft op Zondag dat de gemeente Delft eind vorig jaar door de Provincie Zuid-Holland onder druk is gezet om 5,5 miljoen euro extra te betalen voor de vervanging van de Sebastiaansbrug. De gemeente ging overstag en draait hierdoor op voor het betalen van bijna 13 miljoen euro aan bouwkosten. Daarmee is Delft ook de grootste betaler aan de nieuwe brug.


Guldemond directeur YES!Delft
Voor voormalig STIP-wethouder Pieter Guldemond zit zijn wachttijd er op na zijn aftreden als wethouder afgelopen mei. Guldemond heeft een nieuwe topfunctie te pakken en is als  directeur bij startersorganisatie Yes!Delft aan de slag gegaan. Hij vervangt daar Annemieke Wisse die sinds eind 2011 aan het roer stond bij het centrum voor jonge ondernemers. Als wethouder had Guldemond de portefeuille kenniseconomie onder zijn hoede, waar ook Yes!Delft onder viel. Ook nam Guldemond destijds plaats als commissaris bij Yes!Delft omdat de gemeente Delft een aandeelhouder is van de organisatie, net als de TU Delft en TNO.
Mede daarom heeft zijn aanstelling tot gefronste wenkbrauwen geleid bij Stadsbelangen Delft. Voorman Aad Meuleman schrijft op de website van zijn partij dat elke transparantie in de sollicitatieprocedure van Guldemond ontbreekt. Het wekt volgens Meuleman de indruk dat de benoeming 'achter de schermen is geregeld'.
Wel zal de nieuwe aanstelling de hoeveelheid wachtgeld die Guldemond sinds mei ontving flink verminderen. Sinds zijn vertrek als wethouder kreeg Guldemond iedere maand ruim 6600 euro bruto van de gemeente Delft.


Gemeente opent huishoudboekje
De Gemeente Delft zal haar financiele boekhouding openbaar maken aan de website openspending.nl, een initiatief van de stichting Open State. Dat schrijft D66-wethouder Aletta Hekker in een brief aan de gemeenteraad.
Door het besluit zijn straks de overzichten met financiele gegevens gemakkelijk te bekijken via de website van de stichting. In de raadsvergadering voor de zomer had D66-wethouder Aletta Hekker al voorzichtig positief gereageerd op de uitnodiging van de stichting om aan te sluiten. Op de website van de stichting zijn op dit moment de inkomsten en uitgaven van al meer dan 100 Nederlandse gemeenten te vergelijken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12