Afbeelding

POLITIEK in 't kort

Algemeen

Gemeente versnelt verkoop kinderboerderijen

De gemeente Delft gaat sneller over tot de verkoop van de kinderboerderijen en waterspeeltuinen in de Delftse Hout en Tanthof. De gemeente wil voor de zomervakantie al met de formele verkoopsprocedures starten. Dat blijkt uit een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad. Oorspronkelijk was de gemeente van plan de kinderboerderijen en waterspeeltuinen pas eind 2015 over te dragen aan andere eigenaren. 'Gezien de financiele situatie is hier geen ruimte voor', schrijft burgemeester Bas Verkerk nu. De gemeente wil zo snel mogelijk tot verkoop overgaan, mogelijk al voor 1 januari 2015, volgens de brief. Op 17 juni organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor partijen met belangstelling in de te koop gezette kinderboerderijen.

 

Kwaliteit oppervlaktewater blijft onder de maat

Veel water in de sloten en vaarten van het hoogheemraadschap Delfland blijkt nog altijd van slechte kwaliteit. Vooral het oppervlaktewater in polders in het Westland scoort onder de norm, mede door de aanwezigheid van te veel meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in het water belanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Waterkwaliteitsrapportage van het hoogheemraadschap. Vervuiling van het water met te veel meststoffen vergroot het risico op de vorming van overdadige kroos, blauwalg en stankoverlast. In het ergste geval kan het leiden tot vissterfte. Vorig jaar is de concentratie meststoffen in het water nauwelijks afgenomen en ook het aantal bestrijdingsmiddelen in het water is niet verminderd, concludeert het rapport. Het hoogheemraadschap heeft extra baggerwerkzaamheden aangekondigd om het water schoner te krijgen. Ook wil het hoogheemraadschap nieuwe afspraken maken met glastuinbouwers om in de toekomst geen afval meer op het water te lozen.


Ook nieuw college Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland heeft haar nieuwe wethouders afgelopen week geïnstalleerd. De vier wethouders van het nieuwe college zijn afkomstig van het CDA en de lokale partij OGP. Aanvankelijk was ook de VVD aangeschoven aan de onderhandelingstafel, maar halverwege de besprekingen stapte de partij op na onenigheid over de wethouderskandidaat van OGP, Govert van Oord. Dit bleek een struikelblok voor de VVD omdat Van Oords' vrouw deelneemt aan de gemeenteraad van Midden-Delfland.
Met negen raadszetels vormen CDA en OGP een krappe meerderheid in de gemeenteraad.
De partijen presenteerden afgelopen weken hun collegeprogramma `De gemeente dichtbij' –waarin werd benadrukt dat de gemeente dichter bij de burger moet komen te staan. De drie oppositiepartijen PvdA, VVD en Mijn Partij bekritiseerden in een gezamenlijke reactie de keus van het college om alvast een half miljoen euro te reserveren voor het uitvoeren van de extra zorgtaken voor de gemeente.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12