Afbeelding

Fractievoorzitters van de stadspartijen weten veel, maar nog niet wat ze straks gaan stemmen

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

Op het verkiezingsbord aan de Wateringsevest was twee weken terug nog geen poster te bekennen, maar inmiddels lijken Delftse ouderen het bord te hebben gevonden.

DELFT – We mogen op 12 september weer naar de stembus. Delft op Zondag besteedt daarom wekelijks aandacht aan de landelijke verkiezingen.

Deze week vroegen we vier Delftse fractievoorzitters wat zij straks gaan stemmen en waarom. Omdat we wel een donkerbruin vermoeden hebben wat de fractievoorzitters van de Delftse afdelingen van SP, PvdA, CDA, D66 en VVD gaan stemmen, beperkten we ons tot de vier stadspartijen. Aad Meuleman, de fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft, is er nog niet uit. “Ik ben nog een zwevende kiezer”, reageert hij. Als zwevende kiezer probeert hij zich, zegt hij, te concentreren op de inhoud. Het kan echter ook gaan gebeuren dat hij 12 september, net als enkele jaren terug, een strategische stem uitbrengt. “Maar per definitie ga ik voor de inhoud”, voegt hij eraan toe.

‘HET IS NIET GOED ALS LINKS Z’N WIL OPLEGT AAN RECHTS OF OMGEDRAAID’

Werkgelegenheid en veiligheid zijn bij de komende verkiezingen voor hem belangrijke items. “Verder denk ik dat het belangrijk is dat we het huishoudboekje op orde krijgen. Het wordt een kunst om dat dusdanig te doen dat Nederlanders er niets van merken.” Het baart hem zorgen dat verschillende instanties meer geld uitgeven dan ze in kas hebben. Dat gebeurt landelijk, maar ook lokaal. “Dat zie je bij Avalex en de GGD Zuid-Holland West. Ik vind het niet gek dat je hierover onvrede krijgt, maar hoe lossen we dit op?” Meuleman vindt het, ook nadat de berekeningen van het Centraal Plan Bureau deze week bekend werden, moeilijk een keuze te maken. “Want het CPB heeft alleen berekend wat de partijen hebben aangegeven. In hoeverre krijgt de kiezer dan nog een compleet beeld?” De landelijke verkiezingen hebben volgens hem geen invloed op Delft. Of misschien een klein beetje. “Want stel dat de PvdA enorm verliest, dan heeft dat een impact op de beeldvorming voor de Delftse PvdA.”

Meuleman is, zegt hij, tegen een regering die links of rechts is. “De kiezer moet breed worden vertegenwoordigd. We zijn ook een compromisland. Het is niet goed als links z’n wil oplegt aan rechts of omgedraaid. Beide kanten moeten een poging wagen om een goede middenweg te vinden waarin iedereen zich herkent. Anders krijg je dat de tegenstellingen in de samenleving alleen maar groter worden.”

‘WILDERS VIND IK MOMENTEEL DE BESTE POLITICUS’

Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft gaat zeker stemmen, ‘want dat is een voorrecht’, maar hij weet nog niet op welke partij. “Ik zweef nog steeds. Ik twijfel tussen PVV en VVD. Toen ik de stemwijzer invulde werd VVD geadviseerd, met als tweede de PVV. Ik vind het moeilijk, want er is niet één partij waarvan ik denk: Dit is mijn partij. Alle partijen hebben z’n voors en tegens.”

De Wit stemt dan ook al jaren ‘op personen’. “Personen waarvan ik denk: Dat zijn goede politici. Daarom heb ik ooit op Wouter Bos gestemd. Geert Wilders vind ik momenteel de beste politicus.” Dat betekent echter niet dat De Wit straks ook op de PVV-voorman gaat stemmen. “Want ik wil ook niet dat Nederland een premier krijgt als Roemer. Dat vind ik een domme aardige man. Hij zou een reden kunnen zijn om straks op de VVD te stemmen. Rutte doet het bovendien aardig in debatten en Roemer heel slecht, maar misschien heeft de VVD mijn stem helemaal niet nodig.” De Wit vindt de toestroom van lieden uit het Oostblok tijdens de komende stembusgang een belangrijk item. “Nu kunnen ze nog onbeperkt onze banen inpikken, vooral in de bouw- en de transportsector. Daar moet paal en perk aan worden gesteld.” Om de pensioenleeftijd maakt hij zich niet zo druk. “We worden steeds ouder, dus dan vind ik het logisch dat we iets langer moeten werken.”

‘IK BEN NIET ZO’N DIE HARD BIOLOOG DIE ELK PLANTJE WIL BESCHERMEN’

Jos van Koppen van Onafhankelijk Delft heeft zich nog niet zo in de partijprogramma’s verdiept. Ook hij weet dus nog niet wie op 12 september z’n stem krijgt. “Elke partij heeft wel iets leuks. En er is ook niet één item waarvan ik zeg: Dat is belangrijk.” Wat hij wel wil, is een ‘stabiele regering’. Van Koppen gaat, zegt hij, áltijd stemmen. “Er moet heel wat gebeuren wil ik niet gaan. De laatste jaren stem ik echter niet heel standvastig.” Wat het dit jaar wordt, weet hij dus niet. “De PvdA is in elk geval niet m’n eerste, tweede of derde keus. Ik vind verder dat GroenLinks te weinig aan groen doet om hun naam waardig te maken. Ook op lokaal niveau, in Delft, doen ze dat niet.

Daarnaast ben ik niet zo’n die hard bioloog die elk plantje wil beschermen. Er wonen 16 miljoen mensen in Nederland, die moeten ook ergens wonen en zich kunnen verplaatsen.” Verder hoopt ook Van Koppen op een stabiele regering. “Als je de laatste peilingen bekijkt zou zo’n regering kunnen bestaan uit CDA, PvdA, D66 en SP. We moeten straks bedachtzame mensen in de regering hebben die niet vandaag dit en morgen dat zeggen omdat ze met hun kop in de krant staan.” Van Koppen is in elk geval blij dat hij fractievoorzitter van een lokale partij is. “We hoeven rond deze tijd dus geen tomaten uit te delen.”

Maarten Buskermolen, de fractievoorzitter van STIP, heeft ongetwijfeld een mening. “Maar ik hou graag voor me wat ik stem tijdens de landelijke verkiezingen”, reageert hij. “Als lokaal politicus ben ik boven STIP’er en mijn voorkeuren in de landelijke politiek zijn daarom niet relevant.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12