Afbeelding

Delft wordt steeds minder een PvdA- en steeds meer een D66-bolwerk

Algemeen

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Eén van de 37.534 Delftenaren die z’n stem uitbrengt voor de Provinciale Statenverkiezingen…

DELFT – Delftenaren kozen ook tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vrij massaal voor D66. De democraten kregen in Delft 20,3 procent van de stemmen.

De VVD kon rekenen op 14,4 procent van de stemmen, gevolgd door de PvdA met 13,1 procent. Iets minder Delftenaren, 10,3 procent, stemde op de PVV. De SP kreeg 10 procent van de stemmen, GroenLinks 9,5 procent, CDA 8,6 procent en de Partij voor de Dieren 4,4 procent. ChristenUnie en 50PLUS kregen respectievelijk 3,5 procent en 3 procent van de stemmen. De rest moest het doen met minder dan 1 procent van de stemmen.

Was dat bijzonder? Enigszins. In Zuid-Holland was D66 met 12,7 procent niet de grootste, maar de derde partij. De VVD, derde in Delft, is in Zuid-Holland met 17,5 procent de grootste partij, gevolgd door de PVV met 14,2 procent. Net als in de rest van het land – en de provincie - verloor de PvdA ook in Delft een deel van haar kiezers. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2011 was D66 ook al de grootste in Delft, maar kreeg de PvdA toch nog 17,9 procent van de stemmen. Dat zijn er nu dus nog 13,1 procent. De VVD hield het verlies in Delft enigszins binnen de perken. De liberalen hadden in 2011 15,8 procent, tegen 14,4 procent nu.

Van de 74.600 kiesgerechtigden in de Prinsenstad nam 50,3 procent de moeite naar de stembus te gaan, tegen 57,7 procent tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen. 0,5 Procent bracht een blanco stem uit. In Pijnacker-Nootdorp was de opkomst met 51,8 procent net iets hoger dan in Delft.

In het verspreidingsgebied van deze krant bleken de kiezers uit Midden-Delfland het meest bereid om te stemmen: hier ging 56,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Alle drie de gemeentes scoren overigens hoger dan de landelijke opkomst van 47,5 procent en de provinciale opkomst van 45,5 procent.

Waterschapsverkiezingen
En dan waren er ook nog de waterschapsverkiezingen. Positief was de fors hogere opkomst dan vorige keer in 2008, toen per brief moest worden gestemd. Nu gewoon in een stemhokje kon worden gestemd, nam 43 procent de moeite te stemmen: ruim twee keer zoveel als vorige keer.

Grote winnaar van de waterschapsverkiezingen in Delfland was de Algemene Waterschapspartij Delfland (AWP Delfland). Deze partij ging van 3 naar 4 zetels en is nu samen met de VVD, die haar vier zetels behoudt - de grootste. Zij worden gevolgd door drie partijen die alle drie één zetel verloren en er alle drie drie over houden: PvdA, CDA en Water Natuurlijk. De Partij voor de Dieren houdt haar twee zetels, 50PLUS en CU/SGP komen het bestuur binnen met één zetel. In totaal zijn in Delfland 21 zetels te verdelen.
Delftenaar Guido van der Wedden, nummer drie op de lijst van de AWP, is dolblij met de uitslag. “Zes jaar lang actief de problemen van burgers inbrengen betaalt zich nu terug in winst. De mensen zijn niet vergeten wat de AWP voor ze gedaan heeft", reageert hij.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12