Afbeelding

We weten dat we mogen stemmen, maar op wie?

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

Op de Markt worden al honderden jaren meningen verkondigd. Ook afgelopen donderdag. Politieke partijen die er campagne voeren, zijn echter nergens te bekennen.

DELFT – We mogen woensdag weer naar de stembus. Een rondgang op de donderdagse weekmarkt leert ons dat over het waterschap en de provinciale staten vooral onwetendheid heerst. En dat beide verkiezingen nog niet echt leven.

Iedereen weet dat ‘ie mag stemmen, maar nog niet op wie. En al helemaal niet waarom. Ook de 82-jarige Joop Meijer weet het nog niet. “Want het zijn allemaal laaielichters. Ik ga wel stemmen, dat doe ik al sinds ik uit Indië terug ben gekomen”, vertelt hij. De verkiezingen leven bij hem echter nog niet zo. “Misschien stem ik op een ouderenpartij, misschien op Wilders.”

‘DAT VIND IK FNUIKEND VOOR DE BEVOLKING’
De Delftse Karel Klok wordt dagelijks geconfronteerd met de verkiezingen, zegt hij. “Ik ben oppervlakkig geïnteresseerd. Ik voel me op alle fronten belazerd. De ene na de andere politicus stapt op. Ze smijten met miljoenen vanwege het landsbelang, wij mogen het uiteindelijk betalen. Dat vind ik fnuikend voor de bevolking, maar we zullen het ermee moeten doen.” Klok gaat altijd stemmen, zegt hij. “Ik laat m’n stem niet verloren gaan. Op wie ik dit keer stem, weet ik nog niet. Ik ben al m’n hele leven een rode rakker, dus ik denk dat ik het weer op m’n oude partij hou: PvdA. Daar stem ik m’n hele leven al op en dat zal wel zo blijven ook. Dat is meer principieel dan dat ik het met ze eens ben. Ook de PvdA doet het momenteel niet best.”

Een 73-jarige Delftse geeft aan dat haar man met gezondheidsproblemen kampt en ze dus met heel andere dingen bezig is dan de verkiezing. “Het is me daarnaast onduidelijk op wie ik het beste kan stemmen.” Ze is, zegt ze, ‘een echt D66-mens’. “Dus ik denk dat ik weer op D66 ga stemmen.” Een 41-jarige Delftse gaat altijd stemmen, reageert ze. “Al is het maar om een tegenstemstem te geven tegen Wilders.” Vroeger koos ze altijd voor D66, de laatste jaren stemt ze steevast op de Partij voor de Dieren. “De enige partij die mensen niet boven al het andere stelt.”

‘WEET JIJ HET NOG WEL?’
Een man die ondanks het lekkere lenteweer met een warme zwarte muts op passeert, laat ons weten dat hij zijn stembiljet al heeft weggegooid. “Vroeger heb ik wel gestemd, maar ik weet het niet meer. Weet jij het nog wel? Het blijft toch wel een zooitje.” En weg is hij.
Lindsey Heijdel weet nog niet op wie te stemmen. “Ik heb geen flauw idee. Maar ik heb stemrecht, dus daar maak ik gebruik van.” De kieswijzer invullen is, weet ze uit ervaring, geen optie. “Daar komt altijd iets uit waar ik niet op wil stemmen.” Ze speurt liever het internet af, op zoek naar de standpunten van partijen die mogelijk haar stem zullen krijgen. “Landelijk is, vind ik, vaak wel duidelijker waar de partijen voor staan.”


‘DAT HET WATERSCHAP BELANGRIJK IS, IS DUIDELIJK’
Marijke Bonnet is ‘helemaal niet’ met verkiezingen bezig. “Ik zie weleens wat foto’s van kandidaten hangen, maar verder is me weinig bekend. Meestal stem ik dan waar ik landelijk ook op stem, D66.” De 68-jarige Delftse vraagt zich daarnaast af of al die bestuurslagen eigenlijk wel nodig zijn. “Dat het waterschap belangrijk is, is duidelijk. Maar kies gewoon een goede directeur die het bestuurt, in plaats van al die partijen.” Een soort stelsel met twee partijen, naar Amerikaans voorbeeld, zou ook prima zijn. “Als D66 er maar één van is”, lacht ze.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12