Afbeelding

Delfland in twintig jaar van goedkoopste naar duurste waterschap

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

De afvalwaterzuiveringsinstallatie bij de Harnaschpolder was goedkoop. Mede door de 700 miljoen euro die dit kostte, zijn de waterschapstarieven in Delfland zo hoog. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de hoogste belastingtarieven van Nederland en nergens stegen de waterschapsbelastingen afgelopen jaren zo fors als hier. Dat komt, leggen Delfland en de hoogheemraden uit, omdat afgelopen jaren flink is geïnvesteerd.

Eind jaren ‘90, toen waterschapsbelastingen nog in guldens moesten worden overgemaakt, betaalden we in dit deel Nederland nog het minste van allemaal. Inmiddels staan we op een oneerbiedige eerste plek van duurste waterschappen. Wat is in de tussentijd gebeurd?
Een heleboel, benadrukken de betrokkenen. Er is veel geïnvesteerd en daar betaalt iedereen aan mee. “Wij hebben als eerste waterschap in Nederland te maken gehad met gevolgen van klimaatverandering”, zegt hoogheemraad Ingrid ter Woorst van de partij Water Natuurlijk. In 1998 ging het flink regenen en delen van de regio stonden blank. Een jaar later was het weer raak. “Na ‘de bui van 1998’ hebben we als eerste waterschap maatregelen genomen, geanticipeerd en geïnvesteerd.”

De afgelopen tien jaar heeft Delfland meer dan 800 miljoen euro geïnvesteerd ‘om te zorgen voor droge voeten en schoon water’, laat het Hoogheemraadschap van Delfland in een verklaring weten. De bouw van de waterzuiveringsinstallatie in Harnaschpolder plus bijbehorende leidingen naar de zee kostten 700 miljoen euro. ‘Deze investeringen moeten de komende jaren worden terugbetaald met belastinggeld. In tijden van een slechtere economische situatie is een tariefstijging geen goed nieuws voor de belastingbetaler, maar daardoor kunnen we in dit dichtbevolkte gebied dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt wel blijven wonen en werken.’

Fors gestegen
Een huishouden van twee of meer personen betaalt in Delfland 283 euro per jaar. Ten tijde van de vorige waterschapsverkiezingen, in 2008, was dit bedrag nog 195 euro. De tarieven zijn dus fors gestegen. En als we onze archieven erop naslaan, is dat niet wat de waterschapspartijen ons beloofden. In de verhalen van toen lezen we regelmatig terug dat het ‘efficiënter’ en ‘goedkoper’ moet en kan. Zo zei Van Vuren (CDA) in 2008 tijdens een debat op de TU: ‘ We willen efficiënter werken, kosten verminderen en werk met werk maken’. Het CDA won de waterschapsverkiezingen, maar we mogen nu meer betalen dan toen. Toch is die belofte waargemaakt, zegt Ries Smits, fractievoorzitter van het CDA. “We hebben ingezet op een forse kostendaling, met als doel tariefstijging te voorkomen”, legt Smits uit. “Maar het is iets van de lange adem. Je kunt niet opeens zeggen: We verlagen tarieven met 20 procent.” Er is fors bezuinigd, zegt Smits. “Er werken inmiddels honderd mensen minder bij Delfland en er is besloten één van onze nevenvestigingen, een kantoor aan de Industrieweg in Delft, te sluiten.” Mede door die bezuinigingen zijn de tarieven afgelopen jaar minder fors gestegen dan voorgaande jaren. “Als dit zo doorzet kom je uiteindelijk op een punt waarop ze weer dalen. Het is een geleidelijk proces, maar we gaan ermee door.”
Pleun van der Ende, de fractievoorzitter van de VVD, vindt de forse tariefstijging ‘aan de ene kant zorgelijk’. “Maar aan de andere kant: vijf jaar terug leek het erop dat ze nog harder zouden stijgen. Ik vind echter dat wij ons nog meer moeten inspannen om die stijgingen de wereld uit te helpen, want het is toch geld van de burger. Dat moet komende jaren wel lukken.” Ook van der Ende vertelt over de investeringen - zoals de rioolwaterzuiveringsinstallatie - die zijn gedaan. “Vervelend dat toen net subsidies voor zulke projecten waren vervallen. Dat geld zal dan toch ergens vandaan moeten komen.”

Komende jaren moet Delfland de leningen afbetalen. Wie dus denkt dat – nu enkele forse uitgaven zijn gedaan – de tarieven weer gaan dalen, heeft het mis. “Er is voor miljoenen geïnvesteerd. Dat zorgt nu voor een na-ijlende belastingdruk”, zegt Smits. Dit beseft ook Ingrid ter Woorst van Water Natuurlijk. “Ik kan nu mooie verkiezingsverhalen ophangen en zeggen dat tarieven weer gaan dalen, maar je kunt gemalen niet uitzetten en leningen die je hebt moet je aflossen”, zegt Ter Woorst. 

Rentes lopen bovendien op, zegt Guido van der Wedden van de Algemene Waterschapspartij. “Het is stijging op stijging en rente op rente. Van alle waterschappen heeft Delfland de grootste schuld bij de waterschapsbank”, weet hij. “Enkele jaren terug was dat ongeveer een half miljard euro. Dat zorgt ervoor dat er zo’n enorme rente moet worden betaald.” Gemeentes riepen Delfland vier jaar geleden op de tarieven niet nog verder te laten stijgen, vertelt Van der Wedden. “Omdat de burger het vanwege de crisis al zo moeilijk had. Toch heeft een meerderheid van het bestuur toen besloten tarieven weer omhoog te doen. Wij hebben daar als enige tegen geageerd, maar dat had niet veel zin. Afgelopen jaar zijn de tarieven, door bezuinigingen die zijn ingezet, minder gestegen dan de jaren ervoor. We zijn desondanks weer de duurste en daar komen we ook niet zo makkelijk meer vanaf.”

Toch plukken we nu en komende jaren de vruchten van afgelopen jaren uitgevoerd beleid, zegt Ter Woorst. Het is alleen niet in onze portemonnee. “Kanalen zijn verbreed, waterbergingen zijn aangelegd. Ons systeem is klimaatbestendig. Overal was afgelopen jaren veel wateroverlast, maar in Delfland waren we goed voorbereid.” En dat, vervolgt ze, ondanks het feit dat we in laaggelegen stuk land ‘een soort moeras’ leven vol mensen, bedrijven en kassen. “Dat is de andere kant van het verhaal…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12