Hemd van het lijf

Algemeen

Philip Peereboom (61) was jarenlang frontman van de Delftse band Why?. Vorige maand bracht hij onder het pseudoniem Philip Maclochlainn het album ‘I Wish’ uit.

1. Waarom wilde je hier, op het Sint Agathaplein worden gefotografeerd?
“Als klein jongetje raapte ik hier altijd kastanjes. Toen al was ik onder de indruk van de rust die er heerste. Tegenwoordig loop ik regelmatig een ronde door Delft en loop ik altijd even over dit plein.”

2. Je bent jarenlang lid van Why? geweest, wat was dat voor band?
“We waren een Delftse band die vooral rock en rhytm & blues speelde. We traden op in Nederland, België en Engeland. We hebben in het voorprogramma van The Kinks gestaan en samen opgetreden met Tee Set en Q65. We wonnen een internationale talentenjacht in Brussel en kwamen zodoende op de Belgische televisie.”

3. Heb je het muzikale van huis uit meegekregen?
“Nee, absoluut niet. Mijn vader was naast zijn baan als hoofd telecommunicatie bij de Nederlandse Kabelfabriek een verdienstelijk schilder en mijn moeder schreef prachtige verhalen. De meesten van mijn elf broers en zussen zijn ook beeldend kunstenaar. Het artistieke heb ik dus wel meegekregen. Na het overlijden van mijn opa hoorde ik dat hij prachtig kon pianospelen. Het muzikale zat er misschien dus wel in.”

4. Wat heeft je geïnspireerd voor je eigen album?
“Ik beleef nog steeds plezier aan het optreden met Why?, maar daarnaast wilde ik iets anders, waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Ik heb vroeger een jaar in Engeland gewoond en dat heeft me grotendeels gevormd. Bovendien ging en ga ik vaak naar Ierland, waar de geschiedenis en het leven daar me altijd boeit. Ik ben later Engelse en Keltische taal- en letterkunde gaan studeren en ik ben ook docent Engels geworden, in het begin bij wat nu het Grotius College is en tegenwoordig in Oudenbosch.”

5. Wat heb je in Engeland dan allemaal meegemaakt?
“Ik heb daar, om de dienstplicht te ontvluchten, tijdens het liften mensen ontmoet, bij wie ik vervolgens altijd welkom was. Die mensen hadden kennissen in de Engelse televisiewereld en op die manier rolde ik daar ook in. Ik ging naar veel optredens en leerde veel mensen kennen. Ik heb er van alles gedaan om aan geld te komen en heb onder anderen Jimi Hendrix, Pink Floyd en Eric Clapton zien optreden.”

6. Past je bestaan als leraar wel in dat wereldje?
“Zeker, ik probeer mijn leerlingen altijd veel van mezelf te laten zien en ze zo te inspireren. Ik organiseer jaarlijks een reis, waarin ik mijn leerlingen wil laten zien wat er nu zo fantastisch aan Groot-Brittannië is. Ik vind het prachtig dat oud-leerlingen als Derk Groen en Wim Ninaber me komen vertellen dat ik hen heb weten te inspireren en dat ik ze een zetje heb gegeven richting de muziekwereld.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik beter communiceren met de bevolking. Ik vind het arrogant dat hij het geld van alle belastingbetalers in een tunnelproject stopt, terwijl hij er nauwelijks wat van laat zien. Hou mensen op de hoogte, stel ze in de gelegenheid om te komen kijken. Zo heb ik samen met Ron Broekhart, de producer van mijn album, eens voorgesteld om op TV West een tv-programma over de Spoorzone te maken, maar hiermee is niets gedaan.”

8. Wat kunnen mensen van je cd verwachten?
“Ik probeer met mijn nummers mijn passie voor Groot-Brittannië, maar in het bijzonder Ierland, over te brengen. Op mijn twaalfde heb ik mezelf al een Ierse naam aangemeten. Ik hoop dat de verhalen die ik probeer te vertellen bij de luisteraars landen. Verder wil ik, net als in mijn dagelijks werk, mensen inspireren en inhoud meegeven. Er zijn dus op mijn cd heel wat Ierse invloeden terug te vinden. Daarnaast zingt er een fantastische zwarte, Londense/Nigeriaanse zangeres op een paar nummers mee, onder andere over Afrika.”

9. Waar kunnen de mensen je cd kopen?
“Het was mijn droom om de cd als eerste in Ierland uit te brengen, maar dat bleek niet mogelijk. Daarom is hij nu in Nederland verkrijgbaar. Je kunt hem via iTunes en bol.com bestellen, maar hij is binnenkort ook bij Velvet, Sounds en het Platenmanneke verkrijgbaar.”

10. Ga je nog meer cd’s maken?
“Dat is wel mijn bedoeling ja. Het plan is om mijn volgende cd helemaal in Londen op te nemen. Ik wil daar als ik met pensioen ben, gaan wonen. Dat geldt ook voor Ierland. Natuurlijk wil ik nog wel een toevluchtmogelijkheid naar Delft. Het mooiste zou zijn als de opnames in de Abbey Road Studios zouden kunnen, maar Londen op zich is al bijzonder genoeg.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12