Politie vindt nauwelijks drugs bij inval in Het Rieten Mandje en dus duurde de sluiting niet lang

Algemeen

DELFT – Café Het Rieten Mandje is alweer open. Vorige week vrijdag werd het café aan de Nieuwe Langendijk na een politie-inval voor onbepaalde tijd gesloten, maar op dit besluit kwam de Gemeente Delft afgelopen donderdag terug.

Ivo Povee, die samen met zijn vrouw eigenaar is van Het Rieten Mandje, is blij dat zijn café weer open mag. Hij hoorde het nieuws donderdagmorgen om 9 uur. Rond het middaguur werden de gasten van het café getrakteerd op een gratis drankje. “We gaan er een feestje op bouwen”, reageert Povee, net nadat hij heeft gehoord dat z’n kroeg weer open mag.
Het Rieten Mandje werd vorige week vrijdag gesloten na een bezoek van Politie. Zij deden een inval naar aanleiding van tips over de aanwezigheid van verdovende middelen. Veel werd er echter niet gevonden. Eén van de bezoekers bleek in het bezit van pillen, die nog moeten worden getest, een ander had softdrugs op zak. Toch werden zes lieden aangehouden. Eén man bleek namelijk gesignaleerd te staan, een ander werd meegenomen omdat z’n auto voor het café stond en anderen moesten mee omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden.
Volgens de Politie veroorzaakt het café al ‘geruime tijd overlast’ en komen er regelmatig meldingen binnen met betrekking tot mishandeling, intimidatie en overlast.

“Ze vielen hier vorige week met grof geweld binnen, maar ze hebben niks gevonden”, vertelt Povee. Hij vindt het een ‘onnodige actie’. “Wij zijn anti drugs. In de horeca wordt misschien volop gebruikt, maar bij ons helemaal niet.” De overlast die bezoekers van het café zouden veroorzaken, valt volgens de eigenaar wel mee. “Er komt hier één klant, die ziet er misschien nogal angstaanjagend uit. En misschien voelen voorbijgangers zich daar niet gemakkelijk bij. Hij doet echter geen vlieg kwaad. Je kunt iemand niet veroordelen omdat ‘ie er angstaanjagend uitziet.” Volgens Povee veroorzaakt zijn café ‘bijna geen overlast’. “Ja, als bij mooi weer de deuren opengaan, is er iets meer overlast. Maar dat je zegt: Het is ècht overlast, zo heb ik dat nooit ervaren.”

Dat ervaren andere ondernemers en winkeliers aan de Nieuwe Langendijk toch anders. Geen van hen wil echter met naam of bedrijfsnaam in de krant, blijkt als we woensdag langsgaan. Eén van hen beklaagt zich over de groep gasten van het Rieten Mandje, die volgens hem vaak voor de deur hangen. “Niemand die voorbij loopt krijgt géén opmerking naar z’n hoofd. En als ze wat op hebben, worden ze luidruchtiger”, vertelt een ondernemer aan de Nieuwe Langendijk. “Voorbijgangers vonden dat vervelend.” Hij vraagt zich echter af of een sluiting van het café de juiste oplossing is. “Daarmee verplaatst je het probleem alleen maar.” Bovendien: “Af en toe konden we er ook wel om lachen, bijvoorbeeld toen ze laatst allemaal als vrouwen verkleed voor het café stonden.”

Een andere winkelier in de straat noemt de sluiting woensdag, als het nieuws over de heropening nog niet bekend is, een ‘opluchting’. “Ik kon het zaterdag meteen merken aan de aanloop van klanten. Mensen steken anders over, omdat ze niet langs Het Rieten Mandje willen. Het is duidelijk dat er overlast was en de eigenaar is daar vaak genoeg voor gewaarschuwd.” Een woordvoerder van de Gemeente Delft bevestigt dat de eigenaar er door de Politie op is gewezen iets aan de overlast te doen.

Weer een andere ondernemer in de buurt zegt zelf niet veel last van het café te hebben ervaren. “Maar als ze gedronken hebben, worden ze wat luidruchtiger, dat hoorde je dan wel. Ik denk dat iedereen hier blij is dat het café dicht is, dit moest gebeuren.” Het besluit werd echter teruggedraaid. Omdat, zo legt een woordvoerster van de Gemeente Delft uit, ‘de onderzochte situatie onvoldoende is om een sluitingsmaatregel in de zin van de Opiumwet op te leggen’.

Blunder
De afgelopen jaren sloot de Gemeente Delft al een aantal andere cafés omdat hier drugs verhandeld zouden worden. In verschillende gevallen, zoals bij Café Sport, kwam de Gemeente hierop terug. Martin Stoelinga vindt het ‘te gek voor woorden’ dat er een inval bij Het Rieten Mandje is gedaan en stelde tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag daarom vragen aan het stadsbestuur. “Dit is de zoveelste blunder”, foetert hij. “Zulke invallen zorgen voor onrust in de horeca. Ze moeten – voordat ze een inval doen - eerst eens kijken wat er aan de hand is. Nu hebben ze alleen wat lui aangehouden die geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Dan kunnen ze de helft van de Delftenaren wel opsluiten. Dit is een blamage voor de stad.” Stoelinga vroeg het College van B en W onder andere waarom er ‘met zoveel machtsvertoon’ een inval is gedaan, wat ze hadden verwacht aan te treffen en waarom burgemeester Bas Verkerk er niet bij was toen de inval plaatsvond.

‘Geen drugstent’
Volgens Nachtburgemeester Anna Krul is het Rieten Mandje ‘geen drugstent’. “Vanwege het rookverbod staan daar altijd mensen voor de deur, dat is natuurlijk geen reclame.” De groep die voor de deur hangt is volgens de Nachtburgemeester een groep die nergens anders terecht kan. “Die mensen moeten toch ook ergens naartoe om een biertje te drinken? Er valt echter iets voor te zeggen dat andere ondernemers aan de Nieuwe Langendijk dit niet prettig vinden. Maar ik ken de eigenaren en ik weet dat ze van goede wil zijn.”

De inval en de korte sluiting hebben verder geen gevolgen voor Het Rieten Mandje, laat eigenaar Ivo Povee weten. Het enige gevolg is dat de reputatie van zijn café er niet beter op is geworden. “We zijn in de media als ratten afgeschilderd, terwijl we niks met drugs te maken willen hebben”, zegt hij. Povee is niet van plan om nu, na de heropening, dingen anders aan te gaan doen. “Want we doen niets verkeerd en we zullen niets verkeerds gaan doen. Ik zie dus niet in waarom we dingen anders moeten gaan doen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12