Afbeelding

Verdriet en onbegrip over branden in Tanthof

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 23 |

De binnenkant van het pand van Kindertuinen Delft is weinig meer van over. Een aangeslagen Eelkje de Jong bekijkt de volgende dag de schade. (foto: Gerrit de Jong)

DELFT – Tanthof is in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door zes verschillende branden. Er vielen geen gewonden, maar de gevolgen zijn groot. De politie hield donderdag een 43-jarige Delftenaar aan op verdenking van betrokkenheid, maar moest hem de volgende dag bij gebrek aan bewijs weer vrijlaten.

Brandstichters hadden het gemunt op twee verschillende scholen, een gebouwtje van de Kindertuinen Delft, een cafetaria aan de Dasstraat en een woning aan de Eekhoorndreef. Alle drie de basisscholen in Tanthof Oost kampten afgelopen week met de gevolgen van de brand. “Ik schat dat de schade wel richting de anderhalve ton gaat”, vertelt directeur Carien van de Water. Verder zijn veel leerlingen geschrokken van de brandstichting. “Dit heeft voor hen veel impact. Ze zijn een beetje van slag. Een school is altijd een heel veilige plek.”

Ook voor de directie en leerkrachten is het sinds woensdagmorgen een hectische week. Veel ouders boden hun hulp aan. “Maar we moeten protocollen afwerken met schoonmaakbedrijven, dus ouders konden afgelopen week nog niet veel doen.” Vervelend om hun hulp af te moeten wijzen, vindt Van de Water, maar het is helaas even niet anders.

Eén van de klaslokalen moet volledige vervangen worden. Andere liepen rook- en roetschade op en moesten afgelopen week worden gereinigd. Leerlingen van groep 1, 2 en 3 moesten noodgedwongen een dag thuisblijven. “Gelukkig hadden we één leegstaand lokaal, dus vanaf maandag gaat elke klas weer door waar ze gebleven was.” De school is verzekerd, maar wordt er uiteraard niets wijzer van. “Niemand schiet hier iets mee op. Het enige wat het oplevert is betrokkenheid van iedereen. Ouders die hulp aanbieden en het geduld hebben om zonder mopperen hun kinderen een dagje thuis te houden. Of de Laurentius Stichting die een prachtige taart aanbiedt om ons een hart onder de riem te steken. Zulke dingen zijn fantastisch.”

‘Zo zinloos’
Eelkje de Jong was afgelopen dagen druk met de gevolgen van de brand in het houten gebouw bij de volkstuintjes van Kindertuinen Delft aan de Tanthofdreef. “Dit is zó zinloos”, reageert ze daags na de brand. “Wie heeft hier nu wat aan? We zijn verschrikkelijk gedupeerd.” De tuinieractiviteiten gaan eind volgende maand ‘gewoon’ door. “Maar dit geeft heel veel gedoe. Het ziet er naar uit dat ons onderkomen tegen de vlakte zal moeten. Van buiten lijkt het mee te vallen, maar binnen is alles heel erg verbrand.” Bijna niets heeft de brand overleefd. “Het is onvoorstelbaar. Ik wist niet wat ik zag toen ik voor het eerst binnen kwam”, zegt De Jong. Het gebouw werd tot deze week gebruikt als opslag, om te schuilen als het regent en allerlei andere activiteiten. “Het was als het ware onze huiskamer.” Kindertuinen Delft overweegt een container te huren om als opslag te gebruiken. “Zo kunnen we het oplossen, maar het kost geld. En we moeten als stichting al beknibbelen om alles rond te krijgen. Gelukkig hadden we een brandverzekering, maar de tafels en stoelen en dergelijke zullen allemaal opnieuw bekostigd moeten worden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand geniet van het stichten van meerdere branden. Als je ziet wat een ravage het overal geeft. Wat kost dit de gemeenschap niet? Het is echt zonde.”

Volgens Peter, één van de initiatiefnemers van de WhatsApp-chatgroep in Tanthof, heeft niemand van de chatgroep iets verdachts gezien. “Maar het blijkt wel weer dat het geen kwaad kan als iedereen hier in Tanthof goed oplet.” Zijn de branden reden zijn nu extra goed op te letten? “Ja”, antwoordt hij. “Maar dat deden we al, en dat werpt z’n vruchten af.” De politie laat weten uit te gaan van brandstichting en hield donderdag een 43-jarige verdachte aan. Hij moest de volgende dag bij gebrek aan bewijs echter weer op vrije voeten worden gesteld, laat een politiewoordvoerder weten. De politie werkt momenteel met extra rechercheurs – tijdelijk gedetacheerd aan bureau Delft - aan de oplossing van de zaak, onder meer aan de hand van camerabeelden die de betreffende nacht zijn gemaakt. Tips zijn nog altijd welkom.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12