Jazzfestival Delft: lokaal talent, grote namen en meer aandacht voor jongeren

Algemeen

Bram Stoeken, Hendrik Freie en Alwin Snel (van links naar rechts) willen de kloof tussen Delftse jongeren en jazzmuziek overbruggen (foto: Alphons de Wit Jr.)

DELFT - Ook dit jaar hoeven jongeren zich tijdens het Jazzfestival niet te vervelen. Op zaterdag 20 augustus is er voor jongeren tot 18 jaar in de VAK het Junior Jazz Festival, terwijl de doelgroep van tussen de 18 en de 30 jaar die dag terecht kan bij de Jazzity Stage aan de Hooikade.

“Zo blijven we ons doorontwikkelen,” weet Bram Stoeken, voorzitter van Stichting Delfts Jazz. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met Junior Jazz Festival, maar dit hebben we vorig jaar niet doorgezet. Ik werd onlangs door Ed Baatsen, pianoleraar aan de VAK, aangesproken of we niet konden samen werken. Daar zag ik wel brood in en zodoende hebben we samen met Albert Moerman een goede programmering neer kunnen zetten.”

Dat programma bestaat uit een workshop, waarbij enig muzikaal inzicht een pré is. Vervolgens geeft Suzan Overmeer met professionele muzikanten een concert, waaraan deelnemers aan de workshop kunnen meedoen. Daarna nemen Ed Baatsen en een aantal van zijn cursisten het stokje over. Hierna zal er een optreden plaatsvinden door het Festival Youth Jazz Orchestra, waarbij ook Ntjam Rosie, een rijzende ster in de jazz-wereld, een aantal nummers zal meezingen. Ten slotte zal Special Delivery, de band van Ed Baatsen, het programma in de VAK afsluiten.”

En dan is er natuurlijk ook nog de Jazzity Stage, die geprogrammeerd wordt vóór en dóór jongeren. Dit jaar zijn dat Ayla Maagdenberg, Alwin Snel, Hendrik Freie, David Koster, Steven van Rossum en Casper van Wijk. Zij proberen op een ponton aan de Hooikade voor de derde keer de kloof tussen jongeren en jazz te overbruggen.

“Dat doen we door een goede programmering neer te zetten, waarbij de mix tussen lokaal talent en grote namen erg belangrijk is,” legt Alwin Snel uit.” Als grote namen hebben we al Jungle by Night, die onder meer al op North Sea Jazz hebben gestaan, en Typhoon weten te strikken. De rest van de programma is nog een verrassing, maar we kunnen wel alvast verklappen dat in het randprogramma onder meer een modeshow van Guy Vernes, een jonge Delftse ontwerper, aangeboden wordt,” vult Hendrik Freie aan.

“Bovendien,” vertelt Alwin Snel, “werken we dit jaar samen met Canal Hopper Delft, die een pendeldienst zal verzorgen vanaf de Hippolytusbuurt naar het podium aan de Hooikade. Ook kunnen we in samenwerking met hen een VIP-arrangement aanbieden, zodat geïnteresseerde bedrijven het geheel vanaf het water kunnen bekijken.”

“Nu we het daar toch over hebben,” zegt voorzitter Bram Stoeken, “we kunnen ook nog wel wat sponsors gebruiken. Die krijgen een vermelding in het programmaboekje en er is tijdens het festival ook advertentieruimte beschikbaar. Geïnteresseerde partijen kunnen voor meer informatie naar www.jazzfestivaldelft.nl.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12