Regen aan moties op laatste raadsvergadering

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

DELFT – Van naaktrecreatie tot de vertraging van de Sebastiaansbrug,  het laatste raadsoverleg voor het zomerreces staat bol van verschillende moties. Alle partijen willen zich nog even laten gelden.

Vlak voor de start van het zomerreces staat een batterij aan moties van raadsfracties klaar om het beleid van het nieuwe College van B en W bij te sturen of om te buigen, zo blijkt uit een rondvraag aan de Delftse partijen. Begin deze week stond de teller officieel op acht moties, maar meerdere partijen hebben laten weten andere voorstellen nog toe te willen voegen. Vooral de vijf oppositiepartijen (CDA, Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft, SP en ChristenUnie) zijn van plan flink uit te pakken. De collegepartijen houden zich rustiger, met niet meer dan één of twee moties per partij. STIP, PvdA en ChristenUnie gaven geen reactie op het verzoek van deze krant om te vertellen welke moties van hun partij in de koker zitten. Op meer dan één onderwerp slaan oppositiepartijen de handen in elkaar, bij moties over de vertraagde bouw van de Sebastiaansbrug en de te koop gezette kinderboerderijen. Een overzicht van andere opvallende voorstellen:

CDA – Wethoudersbezuiniging
Het CDA blijft als enige oppositiepartij flink hameren op de keus van de collegepartijen om vijf wethouders aan te stellen, in plaats van vier. Eerder berichtte deze krant dat in januari het College van B en W nog had afgesproken om het aantal wethouders te verminderen en zo binnen de eigen organisatie te bezuinigen. Dat het nieuwe college die belofte brak resulteert dit jaar al in een extra kostenpost van 150 duizend euro. Waar het college dit geld vandaan haalt, is tot op heden niet duidelijk gemaakt. CDA-fractievoorzitter David van Dis vindt dat het 'niet is uit te leggen aan de stad'. Van Dis: "Wij zullen zelf voorstellen om de bezuiniging alsnog dit jaar in te vullen. En alles wat niet kan worden ingevuld moet maar naar latere jaren worden doorgeschoven, dat is ook goed. Maar zelfs dat wil het college niet."

GroenLinks – Blankenburgtunnel
Samen met CDA, SP en ChristenUnie maakt GroenLinks een oproep aan het stadsbestuur om samen met andere gemeenten een dringende brief naar Den Haag te sturen over de aanleg van de Blankenburgtunnel, gepland ten oosten van Maassluis, vlak naast recreatiegebied Krabbeplas. Volgens Fleur Norbruis van GroenLinks is het onderwerp weer actueel, nu gebleken zou zijn dat de extra kosten voor een natuurbesparende variant marginaal zijn. Norbruis is van plan 'een gezamenlijk regionaal geluid te laten horen'. Samen met omringende gemeenten wil ze de minister verzoeken om alsnog de kosten voor een nieuwe tunnel, die meer het landschap spaart, te laten onderzoeken.

Stadsbelangen Delft – Nieuw Delft
Het blijft een constante ergernis voor Stadsbelangen Delft: te pas en te onpas duikt in gemeentelijke stukken de naam 'Nieuw Delft' op, de gehanteerde naam voor de woonwijk die moet verschijnen in het Spoorzonegebied. Het stuitte fractievoorzitter Aad Meuleman al meerdere malen tegen de borst. Nu overweegt hij een motie om het college te corrigeren. Meuleman: "Het gebruik van 'Nieuw Delft' door het college en de ambtelijke organisatie is tegen alle afspraken in. De naam is altijd bedoeld geweest als een marketingnaam, niets meer of minder." Inwoners zouden betrokken moeten worden bij het bedenken van een passende naam voor het gebied, vindt de partij.

D66 – Naaktrecreatie Delftse Hout
D66 is nog van plan een puntje aan te stippen over het gebruik van naaktrecreatie in het Delftse Hout. Raadslid Kim Huijpen wil overeenstemming dat geen naaktrecreanten in het Delftse Hout deze zomer op de bon worden geslingerd. Ze zet daarmee haar strijd door over het onderwerp die ze vorig jaar al aanging met burgmeester Bas Verkerk. Ook loopt er over de kwestie nog een rechtszaak bij het Gerechtshof in Den Haag.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12