Spoorzone slaat grootste gat in begroting gemeente

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

DELFT – Het financiele gat in de Spoorzone is uitgegroeid tot boven de 100 miljoen euro. De extra benodigde miljoenen die de Gemeente Delft wil storten trekken de zwaarste wissel op de het geldtekort van de stad.

Binnen een jaar tijd is de hoeveelheid extra geld om de Spoorzone af te kunnen bouwen uitgegroeid van negen naar 80 miljoen euro. En als in de toekomst werkelijk alles tegenzit, kan zelfs dat bedrag met nog eens tientallen miljoenen groeien. De Gemeente Delft legt sinds 2010 elk jaar al voor miljoenen opzij om de teruglopende inkomsten op te vangen. Daar moeten de komende jaren nog eens vijf miljoen extra bij. Hierdoor drukt het prestigeproject bijzonder zwaar op de nieuwe begroting van de gemeente: een derde van het geldtekort wordt veroorzaakt door de extra kostenpost van de Spoorzone.

Duizelingwekkende cijfers
Meerdere raadsleden krabden zich afgelopen maandagavond achter de oren over de lading van duizelingwekkende cijfers die over hen heen werden gestort. Via een aantal presentaties lichtte de gemeente toe hoe de financiën van het miljoenenproject in minder dan een jaar zo drastisch uit het lood zijn geslagen. Over de oorzaken van de oplopende tekorten werd pas na wat aandringen van raadsleden en slechts mondjesmaat wat verduidelijking geven. Isidoor Hermans, de sinds dit jaar aangetreden directeur van Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS), wilde in zijn antwoord geen specifieke redenen aanwijzen. "We waren er van uit gegaan dat het kon met lagere kosten." Ook de strategie om huizen in het centrumgebied te verkopen is flink gewijzigd vergeleken met het oorspronkelijke plan, zei Hermans. "Particuliere kopers vormen nu de helft van de geïnteresseerde partijen. Daar was destijds geen rekening mee gehouden, het vraagt om meer persoonlijke begeleiding en het herzien van bestemmingsplannen."


Afgelopen zomer kondigde VVD-wethouder Lennart Harpe al aan dat het berekende tekort in de Spoorzone was verdrievoudigd – van negen naar dertig miljoen in het rood. Achteraf blijkt dat onheilsbericht opvallend optimistisch door de wethouder te zijn gebracht: het werkelijk berekende bedrag was namelijk een tekort van ruim zestig miljoen euro. Zelfs dat was nog altijd te rooskleurig, meent het onafhankelijke bedrijf dat de cijfers afgelopen zomer nogmaals doorspitte. Het bedrijf concludeert in haar eindrapport dat de gemeente rekening moet houden met een financiele tegenvaller van minimaal 80 miljoen euro.

Miljoenen extra
Het college neemt deze conclusies nu vrijwel helemaal over. Nog altijd menen de gemeente en OBS dat ook binnen het bouwproject dertig miljoen op te vangen vallen. Dat gebeurt deels door sommige bouwplannen niet uit te voeren, bijvoorbeeld door te beknibbelen op de aanleg van het stadspark in de nieuwe woonwijk. Ook deze plannen kennen risico's: zo meent OBS nog steeds dat er bijna 10 miljoen euro's vallen te winnen door hogere dan verwachte inkomsten uit grondverkoop.


De resterende miljoenen belanden nu al op het bordje van de gemeente die jarenlang nog meer  geld bij zal moeten storten om het project draaiende te houden. Harpe kondigde begin deze maand aan om dertien jaar lang 5,3 miljoen euro extra over te hevelen, een totaalbedrag van bijna 70 miljoen euro. Wat hieraan opvalt: dit is 40 miljoen meer dan wat hij begin deze zomer met veel aandacht van de media aankondigde. In totaal zijn de meerkosten voor de gemeente gegroeid tot ver boven de 100 miljoen euro.

Hoe groot alle nieuwe miljoenen bedoeld voor de Spoorzone op de financiën van de gemeente drukken, blijkt uit de jongste begroting. De komende jaren komt de gemeente elk jaar ruim 15 miljoen euro tekort: de extra miljoenen nodig voor de Spoorzone vormen hiervan een derde. Door bezuinigingen wil de gemeente in 2018 het totaaltekort terug hebben gedrongen tot 6 miljoen.


Als ook de extra miljoenen die sinds 2010 worden bijgestort mee worden geteld, dan slurpt de Spoorzone straks elk jaar 9,3 miljoen euro meer uit het gemeentebudget dan van te voren was berekend. Zonder deze extra kostenpost zou de stad in een klap uit de financiele zorgen zijn.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12